IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Залязват ли технологичните гиганти?

Анализатори предупреждават за все по-голям натиск върху компаниите от сектора

21:20 | 14.02.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Lam Yik/Bloomberg</em></p>

Снимка: Lam Yik/Bloomberg

Инвеститорите, които искат да инвестират пари в американските и китайските интернет гиганти трябва да бъдат предпазливи, тъй като тези фирми са изправени пред множество предизвикателства, коментират стратези пред CNBC.

Инвестиционната банка Macquarie заяви, че големи технологични компании като Facebook и Amazon във фаза на „залязване“.

„Трябва да бъдете много внимателни, когато се насочвате към компании като Meta или Aphabet, защото, както казах, според мен те залязват. Те страдат от редица проблеми“, твърди Виктор Швец, ръководител глобални стратегии и стратегии за Азия в Mcquarie Capital. Той посочва и други компании като Apple и китайския гигант в онлайн търговията Alibaba.

Предизвикателствата могат да включват „големи икономии от мащаба“, както и значителен политически и социален натиск, посочва Швец.

„Така че бъдете внимателни що се отнася до тези големи дигитални платформи, но има много възможности и то печеливши възможности в останалата част от технологичната вселена“, допълва той.

Както американските, така и китайските технологични компании се оказаха по регулаторен натиск през последните години.

Миналата година китайските власти предприеха репресии срещу технологичните компании в страната, като въведоха законодателство, включващо антимонополни правила и защита на данните.

Акциите на Tencent, Alibaba и Didi се разпродаваха миналата година, след като компаниите се оказаха под прицела на регулаторите. Към приключването на търговията на 11 февруари индексът Hang Seng Tech се беше понижил с повече от 40% спрямо година по-рано.

В Съединените щати миналата година президентът Байдън подписа нова изпълнителна заповед, насочена към изкореняване на антиконкурентните практики в технологичните гиганти, както и в редица други сектори.

Следващо поколение технологични залози

Светът е на път да премине от второ поколение технологии към трето поколение, твърди Швец. Въпросът е кои технологични компании ще преживеят този голям преход?

„Едно от нещата, което научихме за тези преходи – само една или две компании успяват да ги преминат. Microsoft например наистина е единствената голяма технологична компания, която премина от първото поколение към второто. Почти никой друг не успя да го стори“, казва той.

„Така че въпросът с тези големи дигитални платформи е кои от тях смятате, че имат по-голяма възможност или капацитет наистина да се трансформират. В момента това не е ясно. Трябва ли да да заложите на Meta, трябва ли да заложите на Google, или да заложите на Alibaba? Не е ясно“.

Швец не уточнява какво ще доведе до прехода към трето поколение технологии, но в края на миналата година започна да се говори повече за Web 3.0, или следващото поколение интернет.

Метавселената се отнася най-общо до виртуален свят, в който хората могат да си взаимодействат чрез триизмерни аватари. В това пространство потребителите могат да участват във виртуални дейности като игри, концерти или да гледат спорт на живо. За целта са нужни очила за виртуална реалност или оборудване за разширена реалност.

Meta, Apple, Microsoft и Google се подготвят да пуснат нови хардуерни продукти и нов софтуер за метавселената.

Facebook промени името си на Meta в края на миналата година, за да отрази нарастващите амбиции на компанията да навлезе в бъдещето на интернет във виртуалния свят. Акциите ѝ обаче поевтиняха през февруари и записаха най-големия си еднодневен спад, след като компанията прогнозира по-слаб от очаквания ръст на приходите за следващото тримесечие.

Meta обяви, че сегментът ѝ Reality Labs е генерирал 877 млн. долара приходи през четвъртото тримесечие, с оперативна загуба от 3,3 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Ееее,не драматизирай. Ще има периодически нормални Бум, не голямо БУМ - освен при форсмажор, какъвто е възможен винаги. Някой 38-километров астероид може да ни занули. Няма да е първото голямо измиране в историята на планетата, нито дори в човешката история. Преди 75 000 години един вулкан на о-в Суматра така яко гръмна, че покри с пепеляк цялата планета и от 2 000 000 души население, оцеляхме под 1000. Та такива работи винаги са възможни, ама що да сме черногледи ся.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Да, "залязвали" не е точен термин. Просто са балоняци. Даже бих казал: хипер-мега-ебacи-балоняци. Акциите на повечето от - трябва да паднат не малко - а ного.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Точно така си е.Нито нов конкурент виждам, нито нова технология.Разбира се, рано или късно това ще се промени, но засега не виждам опасност за тези компании.Може някои от акционерите им да пострадат при по-сериозна корекция или мечи пазар,но това не означава,че самите фирми са в опасност или залязват.Статията е доста повърхностна и според мен е от тези,които търсят внимание с гръмко заглавие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Технологичните компании са толкова големи и мощни, че някои от тях имат повече БВП от държави. Или някой си мисли, че технологията ще върви назад, а не напред?! Илюзии. Нищо ново не идва, дето ще изгърми торално пазара, всъщност такива кризи се случват периодично, когато уплашените шарани разподаяат панически, а едни други хора купуват, купуват....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
alphaomega
преди 2 години
Е аз не знам и няма как да знам точно какво ще е катализатора но знам че идва и е ще е нещо много голямо. Това все човек вътрешно го знае.Сега младоците морето им е до колене и си мислят че състезанието все още за това е кой ще спечели най много. А то реално състезанието вече се промени и сега е кой ще загуби най малко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
Petar2015
преди 2 години
Силно пресилено е да се твърди, че технологичните гиганти "залязвали". Какво ги избутва от пазара? Нов конкурент? Няма такъв. Нова технология? Та те купуват всичко, което покаже потенциал. Какво като малко са им паднали акциите?! Хората (и правителствата) няма да се откажат нито от удобствата на технологиите, нито от интернета. Технологичните гиганти ще пребъдат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
БУМ ? Много оптимистично колега :) Вулкан+Цунами+Земетресение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
alphaomega
преди 2 години
То всичко е балон в днешно време. Цялата ни цивилизация е балон пред спукване. Не виждам нито един сектор в които наистина да си струва да се правят инвестиции точно сега. Всеки който ме е питал на тема в какво да вложи парите съм му казал - продавай всички виртуални *** (акции), всички имоти (остави си един да живееш в него), обръщай всичко в злато (физическо) и малко кеш (EUR, USD CHF) и се снишавай щото идва големия БУМ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Пълни балоняци. Ябълчичката и Майкрософт не са лоши компании - ама на момчето с Ръбестата глава и едно стотинка не давам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Старите пари ще конфискуват новите пари.. Мм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още