IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работи ли Меком и отчита ли коректно задълженията си?

Коментарите в местен форум и отчетите на силистренското месопреработвателно предприятие дават повод за съмнение

10:17 | 13.07.12 г. 14
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бившият собственик на Меком АД Стефан Райчев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Бившият собственик на Меком АД Стефан Райчев. Снимка: Личен архив

Диалог между софиянец и двама активни потребители в силистренския форум може би хвърля малко светлина върху причините за понижаващата се цена на акциите на Меком АД в последните месеци.

Акциите на Меком АД приключиха борсовата сесия на 12 юли 2012 г. при цена за акция от 0,033 лв., което прави оценка на цялото дружество от 1,85 млн. лв. Само за три месеца цената на акциите се понижава с 87%, а за година понижението е с 94%.

След обем от 5,73 млн. изтъргувани акции на 12 юли 2012 г., има теоретична вероятност съдебният изпълнител Уляна Димоларова да е продала всички акции, с които разполага. Преди това те са били собственост на бившия мажоритарен акционер Стефан Райчев.

Междувременно Меком АД стана хит на БФБ-София със 460 сделки за седмица, много пред втория в класацията Адванс Терафонд АДСИЦ със 160 сделки и пред третият ЦКБ с 86 сделки.

Във темата за Меком във форума на Investor.bg ври и кипи със стотици мнения.

Според коментатор Меком АД има силен ефект и върху други борсово търгувани дружества. На 11 юли 2012 г. в 15:32 ч. коментаторът с псевдоним 4i40 написа: „Масово се продават патки, имотки, тодорофки, химимпортки (акции на Холдинг Пътища АД, АДСИЦ-и, Тодоров АД, Химимпорт АД - бел. ред.), все от пени маркета, за да се купуват мекомки (На Меком АД - бел. ред.) ... Хората са зажадняли за спекула...”

Например Фонд имоти АДСИЦ загуби 22% от стойността си само вчера, като достигна ново дъно от 0,04 лв./акция.

Преди да се насочим към форума на гр. Силистра, нека видим официалната позиция на Меком АД, отразена в отчетите му.

Интересното е, че според последния консолидиран отчет, а именно този за първото тримесечие на 2012 г. дружеството е действащо предприятие. Уточнено е обаче следното: „Валидността на принципа на действащо предприятие зависи от активната финансова подкрепа на мажоритарния собственик на капитала, също така зависи и от структурата на вземанията, които в своята съществена част произтича от сделки със свързани лица.”

Този текст насочва, че посочените вземания вероятно са от бившия мажоритарен собственик Стефан Райчев, който вече е сменен, след като съдебният изпълнител разпродаде 46 млн. акции, или около 82% от капитала. Допреди разпродажбите от 11 юли 2012 г., Дар Финанс ЕООД притежаваше около 40%, като няма данни кой е придобил разпродадените нови около 40% и не се знае дали има нов мажоритарен акционер.

Също така в консолидирания отчет за първата четвърт на 2012 г. се казва: „През изминалия период на годината дружествата изпитват известна ликвидна криза. Почти всички задължения са изплащани в предвидените в съответните договори срокове. Средствата за изплащане на задълженията са набирани от приходите от реализация на продукция.”

В междинния консолидиран доклад за дейността към 31 март 2012 г. е записано, че продажбите на дружеството са за 7,8 млн. лв., при спад на годишна база с 9,3%. Печалбата намалява до 118 хил. лв., спрямо 572 хил. лв. за съпоставимия период на 2011 г.

Консолидираният собствент капитал на Меком АД е 74,8 млн. лв. към 31 март 2012 г. В него влизат положителна репутация за 25,2 млн. лв., дългосрочни вземания за 8 млн. лв., други вземания и предплатени разходи за 20,6 млн. лв., материални запаси за 29,3  млн. лв.

Най-интересното обаче не е в отчетите на Меком АД, а в проследяването на коментарите във Форум Силистра от последните месеци. 

Последна актуализация: 02:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
lio58
преди 11 години
A zaщо никой не свързва сумата привлечена от привилигировани акции с глобата наложена от комисията за защита на потребителите. една напълно измислена според мен глоба. Но кото потърпевш от тази емисия може да не разсъждавам правилно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
Elmagico
преди 11 години
НА МЕНЕ МИ СЕ СТРУВА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕСЕРИОЗНО ЕДНА МЕДИЯ ДА ГРАДИ АНАЛИЗИТЕ СИ И НОВИНИТЕ СИ НА РАЗГОВОРИ ОТ ФОРУМИТЕ. ИНТЕРЕСНО МИ Е ЩО ЗА ЖУРНАЛИСТ, ИКОНОМИСТ И АНАЛИЗАТОР Е АВТОРА НА ТАЗИ СТАТИЯ. НАЙ-МАЛКОТО МОЖЕШЕ ДА ВЗЕМЕ ЕДИН АВТОБУС ДО СИЛИСТРА И ДА ЗАСТАНЕ ПОНЕ ДВА ЧАСА ПРЕД ВХОДА НА ПРЕДПРИЯТИЕТО ЗА ДА РАЗБЕРЕ ДАЛИ ВЪОБЩЕ Е ДЕИСТВАЩО , А НЕ ДА ПРЕРАЗКАЗВА КАКВО ПИШЕ ВЪВ ФОРУМИТЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 11 години
Не се вързах на Никито Василев и не съм потърпевш от Меком, но продължавам като непоправим наивник да се удивлявам на устойчивостта на измамните схеми през вековете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
MZ/X
преди 11 години
Преди 4-5 години КФН глоби едно момче с 20 000 лева заради лъжливо мнение във форума на ***! Не подценявай силата на форума на *** и възможностите на КФН!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
cokrat1
преди 11 години
От статията на Мариян се разбира, че отчетите на Меком са пълни със заблуждаваща информация. Това по законите свързани с продажбите на БФБ се наказва, и то много сериозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
cokrat1
преди 11 години
На база статията на Мариян. Той е сериозно момче и не вярвам цифрите в материала да ги е прочел на тавана. Това все пак е мнооого известна на КФН медия/*** - имам предвид/. Така, че на база статията бам искане за проверка на фактите от КФН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
Hris0 Hrist0v
преди 11 години
А на база на какво да сезира КФН, на разговор между няколко човека в Интернет форум ли? Ако се позачетеш във форума на Инвестор, то според повечето участници всички фирми, вече са фалирали от преди 20 години :) Нека правим качествена журналистика, да се покажат снимки, да се потърсят акционерите за коментар и така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
ОК
преди 11 години
"Май само завода за пакетаж на силикон бачка." Вероятно и той е затворил, след като абитуриентските балове вече минаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
cokrat1
преди 11 години
Абе, я някой акционер да сезира КФН. Много ми е интересно какво ще направи, защото аз знам за една друга фирма която също така "развява байраци" за големи сделки вече 5 години но на практика нищо. Както се казва аналогичен случай. Та затова ми е интерестно КФН какво ще направи/ ако въобще направи нещо/. Затова казвам, нека бъде сезирана КФН за случая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Hris0 Hrist0v
преди 11 години
Мариянски излагаш се. Отиди на място и виж, снимай, покажи. Това не е новина, а опит за допълнителна спекулация :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още