IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли начин да пестим гориво през зимата?

Няколко елементарни действия, които могат да бъдат полезни в студа навън

11:02 | 23.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Малцина знаят, че през зимата двигателят с вътрешно горене работи по-леко, отколкото през лятото. В същото време разходат на гориво в студеното време расте. Основната причина е във времето, нужно на агрегата, да достигне работната си температура, което е различно когато навън е плюс 10 или минус 10 градуса.  Като се добави използването на различните системи – парно, нагреватели на стъклата и огледалата, на седалките и др., нещата с разхода стават още по-сериозни, съобщава Automedia.bg

Има и други причини  - като движението по сняг. Това е все една да караж по плажа през лятото. Колата буксува и натоварването върху мотора се увеличава. А през зимата буксуването е често срещано явление. Освен това зимните гуми са с по-голямо съпротивление от летните, което също не бива да се пренебрегва.  Както и това, че поддържането на определена средна скорост е доста по-трудно заради заснежените или заледени пътища.

Възможно ли е все пак в студеното време да се пести гориво? Задачата изглежда трудно изпълнима. Нереално е да се мисли, че през зимата разходът може да е същият като този през лятото, но пък има някои дествия, които могат да помогнат. 

1. Не загравяйте прекалено много двигателя преди тръгване. Достатъчни са една-две минути работа на празен ход, след което може да започне движение, но на по0ниска скорост. Така двигателят ще загрее по-бързо и разходът на гориво ще падне.

2. Изчистете колата си от снега. Да, навън е студено и това със сигурност не е приятно занимане, но возенето на допълнителни килограми само натоварва автомобила. А освен това не е и безопасно.

3. Задължително използвайте масло за двигателя, което е подходящо за зимни условия. При студа маслото 0W-40 е с много по-добри качества от 10W-40, например.

4. Махнете от автомобила това, което няма да използвате в близките месеци. Често в багажника има излишни неща, останали от лятото. И за тяхното преместване оттам никога не остава време. Добре е дори да се махне багажника от покрива, ако не го използвате.

5. Ако навън е много студено, то има смисъл от купуване на специално покривало, съхраняващо топлината в двигателя. Това ще ускори загряването на мотора, който ще запазил част от топлото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още