IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2017 г. - нов президент, нов парламент, нов кабинет. И какво ново?

Годината мина под знака на дребни политически разправии

18:54 | 31.12.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

2017 г. - нов президент, нов парламент, нов кабинет. Изборната въртележка се завъртя за пореден път и уж всичко започна отначало, а всъщност властта се оказа в ръцете на вече доста добре познати политици. Премиер за пореден път стана Бойко Борисов, в кабинета се наредиха министри с опит от предишните му правителства, голяма част от старите депутати получиха нов мандат.

Единствено президентът Румен Радев, който официално встъпи в длъжност на 22 януари, преди изборите беше непознат на повечето хора.

След като зае мястото си на "Дондуков" 2 обаче той лека-полека се показа като алтернатива на политиката на ГЕРБ и няколко пъти през година влизаше в спор с парламента и кабинета, което привлече вниманието върху него.

Радев си показа зъбите още в началото на годината, когато точно десет дни, след като стана държавен глава, наложи първото си вето - върху Закона за концесиите.

Последва нов спор с депутатите – този път за новия антикорупционен орган, чийто председател искаше да назначава той. За да покаже, че е готов на диалог той свика заседание на КСНС, който не доведе до никъде и така се стигна до закана за ново вето, след като народните избранници приемат окончателно новите текстове.

Най-остро обаче държавният глава се противопостави на решението на управляващите да наложат мораториум върху новите лекарства за редките заболявания. Той директно ги упрекна в липса на човещина и морал, след като мнозинството преодоля ветото му върху закона за бюджета на НЗОК на фона на протеста на пациентските организации.

А именно Румен Радев се оказа причината и през тази година да има парламентарни избори, при това предсрочни. Бойко Борисов се зарече през 2016 г., когато избирахме президент, че ако неговата фаворитка за "Дондуков" 2 загуби вота от Радев, подава оставка. Така и стана.

За разлика от предишното Народно събрание, което събра рекорден брой политически сили, явили се самостоятелно или в коалиции, този път в парламента след изборите през март се оказаха само ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, ДПС и "Воля" на бизнесмена Веселин Марешки.

БСП и ДПС застанаха на една страна, ГЕРБ и патриотите на друга, и така логично партньорствата се очертаха много бързо и преговорите за коалицията отнеха малко време. Обединени патриоти, малкият коалиционен партньор, получи каквито министерски постове искаше и нещата си тръгнаха в релси.

Казват обаче, че малките камъчета спъват колата и такова едно камъче се оказва проектът за втория лифт в Банско. Амбициозното вице Валери Симеонов, който цяло лято ходи в морските ни курорти да мери лично шума в дискотеките, се скара с премира Бойко Борисов, като го обвини, че заради него ще страдат скиорите в Банско.

Премиерът не се ядоса, не го наказа и на яда на вицето си отговори: "Всичко трябва да е по закона и всеки трябва да си защити проекта!".

А иначе за самия Борисов думите на 2017 година са "мир" и "Балкани".  Думите са си думи, но премиерът според анализатори, жъне сериозни успехи във външната ни политика с поведението си.

Доказателство за това е подписаният от него и македонският му колега Зоран Заев в Скопие Договор за приятелство, сътрудничество и добросъседство. Това става факт след 18 години тежки преговори.

Премиерът влезе в ролята и на обединител на Балканите и договори с премиерите на Гърция и Румъния и президента на Сърбия усилена работа по мащабните инфраструктурни проекти за свързване.

Освен магистрали, след двете срещи на високо ниво, стана ясно, че таксите за роуминг за страните от Западните Балкани ще паднат съвсем скоро.

Според Борисов след като Великобритания окончателно се разведе с ЕС, нейното място могат да заемат страните от Западните Балкани. Така че темата беше определена като централна по време на еврошефството ни, което започва в началото на 2018 г.

И докато Борисов шевства по света и подписва договори, опозицията от първия ден се опитва да катурне кабинета.

Понеже все не успяваше, поне свали от поста шефа на парламента Димитър Главчев, който сам си подаде оставката, защото бил изгонил от залата Корнелия Нинова.

Рокадата в ръководството на НС обаче въобще не се оказа достатъчна на опозицията.

ДПС първи заговориха за оставка на правителството, защото не можело да участват в него националисти като Обединени патриоти. Така сме се излагали пред Европа. След това и червената шефка Корнелия Нинова наддаде глас за предсрочни избори. Накрая се се събраха, поговориха са малко и решиха, че на 17 януари внасят вот на недоверие срещу кабинета за корупцията. Този бич бил навсякъде, но понеже темата била толкова обширна тепърва щели да се уточняват секторните политики, за които ще БСП и ДПС ще искат главата на Борисов.

Той пък се ядоса и не защото кабинетът му ще падне заради вота на недоверие, в България така не падат правителствата, ами защото пак ще се изложим пред чужденците.

Според него парламентарната опозиция иска "да счупи държавата" точно по време на Европейското председателство.

"Защо искат точно през януари, когато комисията и парламентът ще заседават, да са вотовете, защо не ги направиха декември, като са толкова принципни? Това ли беше градивната опозиция? Това ли е, което слушахме от декларации от г-жа Нинова, че те били за европейското председателство, имали приоритети? Те искат да затворят председателството", скочи Борисов.

А иначе и тази година не се размина без няколко гейта – Суджукгейт, Хасковогейт, Границагейт.

Историята със суджука започва през 2011 година, когато Живко Мартинов, по това време лидер на ГЕРБ в Добрич, посетил местен производител. Спекулирал с името на Бойко Борисов и така успял да се сдобие с 4 тона суджук, 60 кг пастърма и филе "Елена". Нито един суджук не достигнал до министър-председателя, а той самият призна, че не яде суджук, защото има високо кръвно.

До скандала в Хасково се стигна заради соцдепутатката Елена Йончева. Там въпросът опря до "кой кум, кой сват, кой на булката брат".

Тя разкри семейно приятелските отношения на Делян Добрев от ГЕРБ и назначенията в Хасково. ГЕРБ-ерът хвърли оставка като депутат, въпреки че беше категоричен, че няма нито един грях от тези, за които е обвиняван, но съпартийците му не пожелаха да се разделят с този толкова ценен за тях политически кадър.

Какви нови премеждия ще проживее политическият елит през следващата година предстои на видим, но в крайна сметка, както е казал народът: "Нова година, нов късмет!" и дано през 2018 г. има по-малко гейтове и повече доволни българи.

Още новини и анализи от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
През 2017 година продължи с липсата на защита срещу вредното влияние от парите.При наличната държавна грешка колкото повече работи правителството да осигурява обществен икономически растеж, толкова по-голям ще е неговия провал.През 2017 година продължи с липсата на защита срещу вредното влияние от парите.При наличната държавна грешка колкото повече работи правителството да осигурява обществен икономически растеж, толкова по-голям ще е неговия провал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още