Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Половината работодатели планират ръст на заплатите с до 20% до края на годината

Всеки четвърти работодател ще увеличава допълнителните придобивки или бонуси на служителите си, сочи проучване на ManpowerGroup България

Половината работодатели планират ръст на заплатите с до 20% до края на годината

Снимка: Angelov Velko /Bloomberg News

Дефицитът на кадри ще доведе до масово увеличение на заплатите през втората половина на годината. Половината от работодателите възнамеряват да увеличат възнагражденията с до 20%, като най-висок ръст се очаква в регионите на София, Бургас и Варна и Пловдив.

Това е един от изводите от проучването на ManpowerGroup България "Заплати и допълнителни придобивки - тенденции", което анализира какви промени планират работодателите от всички сектори и региони на страната по отношение на месечните възнаграждения и бонуси през следващите шест месеца.

Почти половината (49%) от анкетираните 513 работодатели споделят, че ще увеличат възнагражденията до 20%, а 2% прогнозират по-висок ръст, като в повечето компании тази промяна ще засегне всички служители без значение от позицията, която заемат. 37% от анкетираните споделят, че ще увеличават възнагражденията с 10%, а 12% планират по-високи увеличения – между 10% и 20%.

В повече от половината компании планираните промени ще засегнат всички служители. Останалите отговори в тази посока са балансирани – в 16% от компаниите планираните промени ще засегнат между 50%-80% от заетите, в 15% - по-малко от половината заети (между 20%-50%), а в 14% от фирмите промените ще засегнат сравнително малко служители и работници – под 20%.

Липсата на кандидати за дефицитни позиции е една от основните причини работодатели от различни бизнес сектори да планират ръст на възнагражденията, за да си осигурят достъп до таланти, смятат анализаторите.

Масови увеличения се очакват в сектора с най-голямо търсене на специалисти - „Информационни технологии“, където 66% от анкетираните планират да увеличат месечните възнаграждения. В сектор „Производство” 49% от работодателите споделят сходни планове, 44% прогнозират ръст в сектор „Търговия” и 58% - в сектор „Консултантска дейност”. Увеличения се планират и в сектор „Туризъм и хотелиерство“, „Здравеопазване и фармация“ и „Автомобилна индустрия“. Най-висок ръст на месечните възнаграждения се очаква в регионите на София, Бургас и Варна, където работодателите прогнозират увеличение между 10% и 20%, както и в Пловдив с планирано увеличение в рамките на 10%.

Според наблюденията на ManpowerGroup България в момента има изключителна динамика на пазара на труда и то в размери, по-високи от тези преди пандемията. Това се вижда най-ясно при най-търсените професии на пазара – квалифицирани работници, инженери, специалисти по информационна сигурност и технологии, служители във финансови отдели, медицински работници, експерти по човешки ресурси и др. Липсата на достатъчно кандидати за запълване на такива позиции се отразява върху бизнес операциите и работодателите са готови да предложат по-високи възнаграждения, за да си осигурят достъп до таланти, отчита проучването.

В сектор „Производство“ продължават да се наблюдават сериозни флуктуации, породени от пандемичната ситуация и пазарните трусове, които тя предизвика. Много от компаниите отчитат сериозен ръст на броя на служителите, докато при други продължават по-ниските нива на заетост.  Плановете на работодателите в сектора са за масово повишение на възнагражденията през втората половина на годината в рамките до 10% от месечните заплати, като това увеличение се отнася до повече от половината им служители.

По отношение на допълнителните придобивки планираните промени са по-умерени - само 9% от работодателите в сектора предвиждат увеличения, докато останалите не планират съществени промени в тази посока.

В секторите „Търговия“ и „Консултантска дейност“ планираните увеличения на възнагражденията се движат в диапазона до 20% от актуалните нива на заплащане, като всеки втори работодател предвижда подобни корекции до края на 2021 година.

Увеличения се очакват и в сектора с най-голямо търсене на специалисти - „Информационни технологии“. Докато почти половината от анкетираните компании споделят планове за повишаване на възнагражденията до 10%, по-малко от една трета от представителите на бранша споделят, че не предвиждат съществени промени до края на 2021 г.. Интересно е да се отбележи, че това е единственият сектор, в който единични работодатели споделят планове за намаляване на заплатите. Силният недостиг на кадри в бранша налага и тенденцията за внос на специалисти от други европейски и трети страни. Привличането на подобни кадри от своя страна също влияе на нивата на възнагражденията и тяхното повишаване, тъй като високото възнаграждение е едно от основните условия за релокация от страна на талантите.

Ръстове се планират и в сектор „Туризъм и хотелиерство“, „Здравеопазване и фармация“ и „Автомобилна индустрия“, като тези промени обхващат повече от две трети от всички служители в компаниите. В останалите бизнес сектори промените ще бъдат по-скоро постепенни и за по-малка част от заетите в тях.

„Обнадеждаващо е, че по-малко от един процент от българските работодатели планират да намалят месечните възнаграждения, докато всяка втора компания предвижда увеличения. Интересна тенденция в секторите „Информационни технологии“ и „Аутсорсинг“ е изравняването на нивата на заплатите в София и в страната - развитие, породено до голяма степен и от възможностите за дистанционна работа, които се наложиха като норма през последната година”, коментира Мария Стоева, мениджър екип „Продажби и бизнес развитие” в ManpowerGroup България.

По отношение на допълнителните придобивки работодателите споделят по-умерени планове - 76% не прогнозират съществени промени в тази посока и 23% планират да добавят нови придобивки към месечните пакети на служителите или да увеличат размера на съществуващите.

Допълнителното здравно осигуряване е придобивка, която работодателите в страната предлагат все по-често. Интерес към нея има от всички бизнес сектори и най-вече в столицата и големите градове на страната.

Друга тенденция сред топ работодателите са така наречените "Flexi Benefits" - диманични пакети с допълнителни придобивки. Те позволяват на служителите в зависимост от актуалните им предпочитания и необходимости да модифицират своите придобивки от предварително зададен списък и да се възползват от различни възможности на месечна база.

„Вследствие на COVID-19 все повече компании започнаха да предлагат работа от разстояние за позиции, които го позволяват, и допълнителни здравни услуги като психологически консултации. Те се превърнаха в търсени придобивки от страна на кандидатите, но не трябва да забравяме, че отличните условия на труд, добрата организация на работните процеси и индивидуализирането на работните предложения според очакванията и нуждите на служителите остават приоритет за талантите, които търсят дългосрочни кариерни перспективи,” допълни Мария Стоева.

Наблюденията на ManpowerGroup сочат, че все повече компании планират да предложат възможности за работа от разстояние и след приключване на извънредното положение. При позициите, за които това не може да бъде предложено заради спецификата на работа, работодателите все по-често поемат придвижването на служителите, осигурявайки им организиран транспорт или покривайки разходи за градски транспорт и гориво за автомобил.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
То леко няма марж на печалба за тия увеличения, ама да пишем на ангро може :)

Още от Анализи
Поскъпване на олиото и хляба отчита проучване на КНСБ