IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът остава слаб на фона на засилващо се доверие в основните икономики

Британският паунд обаче успява да запише силен старт от началото на годината

11:29 | 24.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Петър Лавов

Доларът се понижи под тригодишното си дъно спрямо кошница от валути във вторник, след като публикуваните данните показаха, че доверието на потребителите в еврозоната е скочило много повече от очакваното през януари, подчертавайки силната инерция в икономиката на еврозоната. Индексът на долара, който измерва цената на щатския долар спрямо кошницата от шестте основни валути, е спаднал с 0,28% до 90,15 пункта, след като по-рано се понижи до 90,09 пункта, което е най-ниското ниво от декември 2014 г. Еврото нарасна с 0,24% до 1,2290 долара. Европейската комисия заяви, че доверието на потребителите в 19-те държави от еврозоната през януари се е повишило от 0,5 пункта до 1,3 пункта през месец декември, което е доста над пазарния консенсус за ръст от 0,6 пункта. Единната валута стартира силно 2018 г., подкрепена от нарастващия оптимизъм, че икономиката укрепва и това ще подтикне Европейската централна банка да сигнализира за по-бързо, отколкото беше предвидено, излизане от плана си за стимулиране на икономиката.

Зелените пари не успяха да постигнат печалби срещу японската йена, след като централната банка на Япония запази паричната си политика непроменена. Във вторник от централната банка на страната на изгряващото слънце заявиха, че рисковете за цените да останат в низходящ тренд са големи, въпреки че разкриват оптимистична представа за инфлационните очаквания. Зелената валута се понижи с 0,54% до 110,31 йени, най-ниската стойност от сряда. Японската йената се засили, откакто централната й банка отмени покупките на дългосрочни държавни облигации по-рано този месец, предизвиквайки спекулации за евентуално излизане от мащабната си монетарна политика на стимулиране.

Британският паунд също записа силен старт от началото на годината, след като премина границата от 1,4000 долара. Причината е растящият оптимизъм за икономиката на Обединеното кралство и продължителната слабост на долара. Притесненията за излизането на Великобритания от Европейския съюз също избледняха. Латиноамериканските валути отслабнаха от притесненията за потенциалния протекционизъм в САЩ.

Колебливият долар не попречи за достигането на нови рекорди на американския капиталов пазар. Технологичният Nasdaq Composite приключи рекордно във вторник, след като акциите на Netflix достигнаха по-висок ръст от очакваното в клиентската си база. От телевизионния гигант заявиха в понеделник след приключването на сесията, че потребители им са достигнали 8,33 милиона, което е значително над очакванията на StreetAccount от 6,39 милиона. Акциите на Netflix нараснаха с 10%, като за пръв път достигнаха пазарна капитализация от над 100 млрд. долара. Nasdaq завърши с 0,7% по-високо на ниво от 7 460,29 пункта. Широкият S&P500 също затвори на поредното си най-високо ниво за всички времена, като се покачи с 0,2% до 2 839,13 пункта, причината бяха по-позитивни от очакванията отчети на корпорациите. Индустриалният измерител Dow Jones удари рекорд в рамките на деня, преди да затвори с 3,79 пункта по-малко на ниво от 2 6210,81 пункта.

Сините чипове Johnson & Johnson, Procter & Gamble и Travelers Cos отбелязаха по-добри от очакваните приходи. Verizon отчете печалба, въпреки по-слабите от очакванията приходи, докато продажбите надхвърлиха очакванията на анализаторите. Сезонът на печалбите за четвъртото тримесечие е с отличен старт. От вторник 76% от компаниите на S&P 500 съобщиха, че са надвишили очакванията си за печалбата, докато 84% от тези компании са надвишили и очакванията за продажбите според Ройтерс. Общо трите основни индекса нараснаха поне с 6% през януари. Акциите на Whirlpool скочиха с 3,2%, след като президента Доналд Тръмп обяви въвеждането на мита за внос на перални машини в САЩ.

Цените на златото се повишиха във вторник, докато доларът отслабна под най-ниското си ниво от декември 2014 г. Спот златото се повиши с 0,48% до близо 1 347,08 долара за тройунция, докато фючърсите на американско злато за доставка през февруари се повишиха с 0,59% до 1339,80 долара за унция. Жълтият метал първо трябва да достигне ниво на подкрепа от 1 331 долара за тройунция, като първоначалната съпротива се очаква да бъде на 1 343 долара за тройунция. Платината възстанови 1,01% от стойността си до  1 005 долара за тройунция след корекцията от четири месечния връх през предходната сесия. Среброто поскъпна с 0,2% до 17,04 долара за унция. Паладият поевтиня с 0,5% до 1 092,70 долара за унция.

Цените на петрола нараснаха във вторник, като бенчмаркът Брент достигна 70 долара за барел за първи път от седмица, подсилен от перспективите за здравословен растеж в световен мащаб и очакванията за продължаване на производствените ограничения на ОПЕК, Русия и техните съюзници. Лекият суров американски петрол завърши търговията във вторник с 90 цента, или с 1,4% ръст, до 64,47 долара за барел.

В сряда се очаква умерена волатилност. Най-важните новини за деня ще дойдат от Германия в с публикуването индекса на производствените поръчки. По-късно в Обединеното кралство ще бъдат публикувани индексите за средната доходност и състоянието на пазара на труда. Средната доходност се очаква да остане непроменена, докато индексът за състоянието на пазара на труда се очаква да даде по-слаб от предходния резултат. В сряда ще бъде публикуван и данните за продажби на съществуващи домове в САЩ, като очакванията са за по-слаб резултат от предходния. Традиционно следобяд ще бъдат публикувани и запасите на лек суров американски петрол. Късно вечерта ще бъдат публикувани и последните значими данни за деня с индекса на потребителските цени на Нова Зеландия, като очакванията са спад от 0,1% спрямо предходния период.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Стефанов

EUR/GBP

Наблюдавайки H4 на EUR/GBP виждаме съобразяване на цената с 13-периодната пълзяща средна. Самото ценово поведение във вторник изглежда по-скоро корективно  спрямо рязкото низходящо движение от понеделник. Имайки предвид и очакваната средно дневна волатилност за сряда (55 пипса), по-голяма е вероятността да видим поевтиняване до 0,8730. При връщане над 0,8795 този вариант за развитие ще отпадне.

GBP/NZD

Тук вчера се разви „меча поглъщаща свещ“, макар и не отговаряща на всички критерии. Все пак това насочва вниманието към вариант за поевтиняване. Най-близката подкрепа е зоната около 1,8945, но преди това ключов ще бъде евентуалният пробив на 13-периодната пълзяща средна.

EUR/USD

Тук на Н1 също виждаме „меча поглъщаща“ формация. При пробив на пълзящата средна тя има потенциал да докара цената до 1,2292. При евентуален пробив и на това ниво, вероятността от това да видим „мечи ден“ ще бъде голяма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още