IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът се понижи спрямо кошницата от основни валути

Канадският долар и мексиканското песо поевтиняха след информация, че САЩ може да се оттеглят от НАФТА

11:20 | 11.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

Доларът се понижи спрямо кошницата от основни валути в сряда, след информацията, че Китай може да намали или изцяло да спре покупките на американски дългови облигации. По-късно обаче новината беше официално опровергана. Беше отчетен спад при двойката USD/JPY, като японската валута нарасна до 7-седмичен максимум срещу зелените пари.

В същото време японската валута, ползваща се със статут на убежище в Азия, скочи с 1.11% до 111.39 йени за долар. Доларовият индекс, измерващ представянето на зелените пари спрямо кошницата от шест основни валути, отстъпи с 0.15% до 92.11 пункта. Еврото също се възползва от слабостта на зелените пари, поскъпвайки до 1.1955 долара за евро. По-рано в сряда единната валута дори се върна за кратко на нивата над 1.2000.

Канадският долар и мексиканското песо се понижиха след появилите се съобщения, че САЩ може да се оттеглят от НАФТА. По-рано през изминалия ден американският президент Доналд Тръмп заяви, че страната може да преразгледа участието си в организацията, в случай, че това членство не носи ползи за САЩ. Двете валути отстъпиха, след като от Белия дом съобщиха, че няма промяна в позицията на администрацията на Тръмп относно предишните коментари за присъствието на САЩ в северноамериканската организация. Песото загуби половин процент, достигайки нивата от 19,3398, докато канадският долар се търгуваше със спад от 0,6% в зоната около 1,2543. В същото време доходността по 2-годишните канадски дългови книжа намаля с около 6 базисни пункта до 1,74%. "Ако намеренията на администрацията на Тръмп се окажат верни, то отслабването на мексиканското песо може да се задълбочи", заяви Дани Фанг, анализатор в базираната в Ню Йорк Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA. "При канадската валута ситуацията е подобна", допълни още Фанг.

Макар и първоначално непотвърдена новината за потенциалното намаляване на покупките от страна на Китай на американски дълг подкрепи цената на златото. Благородният метал добави 0,41% към стойността си, завършвайки деня на нива от 1317,91 долара за тройунция. Фючърсите със срок на доставка през месец февруари се повишиха с 0,4 на сто до 1 318,90 долара за тройунция. "Златото получи тласък след появилите се новини около Китай", заяви Дание Брайсмън, анализатор в Commerzbank. "Доходността по американските облигации продължи да се повишава. Това би трябвало да бъде насрещен вятър за жълтия метал, но изглежда, че нещата не са точно така", допълни още Брайсмън. Другите благородни метали също се оцветиха в зелено. Фючърсите върху среброто нараснаха с почти 0,3 на сто до 17 долара, докато платината поскъпна с 0,58%, завършвайки търговската сесия на нива около 971 долара за тройунция.

По отношение на петрола анализаторите предупреждават, че пазарът се намира в свръхкупено състояние, както и че много от инвеститорите игнорират ръста при добивите на американски шистов петрол. Това крие сериозни рискове пред стабилното възстановяване на петролния пазар. "Селективното възприятие е основната причина, поради която инвеститорите пренебрегват рисковете, свързани с добивите отвъд Океана", коментира Карстен Фрич, анализатор в Commerzbank. Според него внимание се отделя предимно на новините, които подкрепят възходящия тренд на черното злато.

Новината за възможното излизане на САЩ от НАФТА допринесоха и за понижението на американските индекси. Nasdaq и S&P500 записаха първата си червена сесия от началото на 2018 г. И двата индекса отстъпиха с по 0,1 на сто, съответно до 7 153,57 и 2 748,23 пункта. Dow Jones Industrial Average загуби 16,67 пункта, завършвайки деня на ниво 25 369,13 пункта. Акциите на Eastman Kodak скочиха с 57,4%. Причина за силното поскъпване на книжата бе разпространената по-рано новина, според която от компанията залагат на блокчейн технологията, за да създадат цифрова фотографска платформа, наречена KodakCoin.

Фондовите пазари в Европа също завършиха търговската сесия на негативна територия. Euro Stoxx 600 приключи търговията за деня с понижение от половин процент. Най-големи загуби отчетоха телекомуникационните компании, като сектора на телекомуникациите затвори със спад от 1,89%. Tele 2, който е сред водещите шведски мобилни оператори загуби 7,5% от пазарната си капитализация, тъй като част от инвеститорите изразиха съмнение, че корпоративните резултати ще отбележат подобрение, въпреки придобиването на кабелния оператор Com Hem. Книжата на Altice се сринаха със 7.2% на фона на песимистичните прогнози на пазарните участници за телекомуникационния пазар. На другия полюс бе банковият сектор, който успя да нарасне с 2%. Акциите на Metro Bank поскъпнаха с 4,3%, докато тези на Commerzbank бяха най-силно представилите се, затваряйки търговията с ръст от 5,14%.

Вниманието на пазарните участници в четвъртък ще бъде насочено към протокола от последното заседание на Европейската централна банка. Очакват се и данните за индустриалното производство в еврозоната за месец ноември. След обяд ще бъдат представени нова порция новини за американската икономика. Ще бъде обявен индекса на производствените цени, както и молбите за помощи при безработица, които се очаква да достигнат 248 000 за седмицата до 6 януари. За късно вечерта българско време е насрочено изявлението на Уилям Дъдли, който е президент на Федералния резерв за Ню Йорк.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Здравко Пиринлиев

AUD/CAD

Ценовото движение на големите времеви рамки забавя низходящото си ускорение. Това явление фундаментално е подхранвано, от една страна, от подобряващата се австралийска икономика, а от друга, от прекупената за последните 8 месеца канадска валута. При пробив на нивото на съпротива от 0,9914 се очаква ценовото движение да достигне кръглата стойност от 1,0000. При наличен пробив тук следващото ниво за преодоляване се явява на 1,0187. Австралийският CPI индекс, измерващ нивото на инфлацията в страната, несъмнено ще окаже влияние при движението на австралийския долар в средносрочен план.

EUR/JPY

Ценовото движение достигна вертикалното ниво на подкрепа. Очакванията са цената да коригира агресивния импулс от страна на продавачите. Ако се реализира волатилен пробив именно на това ниво, идеята за корективно движение ще отпадне.

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още