IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът се стабилизира след втора поредна печеливша сесия

Единната валута пък достигна близо 4-месечен връх спрямо зелените пари

11:38 | 10.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Петър Лавов

Доларът се изкачи срещу кошницата от шестте основни валути във вторник, възстановявайки загубите си от последните две седмици и продължи с втора поредна печеливша сесия. Зелените пари се отдръпнаха и от най-ниското си ниво за последното тримесечие, което привлече допълнителни пазарни участници. Индексът на щатската валута е с 0,25% по-високо до ниво 92.59 пункта. Доларовият индекс се намираше на ниво от 91,751 пункта на 2 януари, което беше най-ниското от 20 септември 2017 г. Еврото, от своя страна, увеличи загубите си от предишната сесия и се понижи с 0,38% до 1,1920 долара. Единната валута достигна близо 4-месечен връх спрямо зелените пари при 1,2089. През последните седмици европейската валута поскъпваше стремглаво на фона на оптимизма, породен от очакванията за промяна от страна на Европейската централна банка на паричната политика в еврозоната. През последните два дни еврото отслабна поради по-слабите от очакваното резултати от индекса на потребителските цени в ЕС за месец декември.

Щатският долар се понижи спрямо японската йена, след като от централната банка на Япония съкратиха покупките на дългосрочни държавни облигации, подклаждайки спекулациите, че ще прекратят широкообхватната си стимулираща политика. След като приеха политика за контролирана доходност през 2016 г., от Японската централна банка променяха поетапно операциите с облигации. Официални лица заявиха, че всички промени са с цел поддържане на доходността по облигациите в тон с политическата си цел. Междувременно, японската валута достигна до 5-дневен връх във вторник, а минути след новината йената беше по-скъпа с 0,5% спрямо долара. В анкета на Ройтерс за месец декември, повечето икономисти обявиха очакванията си, че Японската централна банка ще започне с намаляването на стимулите си в края на 2018 г. или след това.

Британският паунд отслабна, но след това пазарните участници отиграха движението породено от оптимизма около разговорите за Brexit, които продължават да подкрепят британската валута.

Акциите в САЩ нараснаха до рекордни стойности във вторник, тъй като инвеститорите останаха оптимистични за пазарната позиция в сезона на корпоративните отчети. Широкият S&P500 достигна до поредната си най-висока стойност за всички времена, нараствайки с 0,1%, за да затвори на 2 751,29 пункта. Измерителят постигна и най-силния си старт за годината от 1987 г. Dow Jones industrial average скочи със 102,80 пункта до 25 385,80 пункта. Компанията Boeing беше с основни заслуги за ръста, след като достигна до най-високото си ниво за всички времена. Технологичният NASDAQ Composite се изкачи с 0,1% и затвори на 7 163,58 пункта. Акциите в САЩ записват силен старт за годината, като импулсът, наблюдаван през 2017 г., бе пренесен и през 2018 г. Основните измерители достигнаха нови рекорди през 2018 г. Dow Jones, S&P500 и Nasdaq затвориха на съответно 25 000, 2 700 и 7 000 пункта, за първи път през миналата седмица.

При корпоративните новини, финансовите гиганти BlackRock, J.P. Morgan и Wells Fargo са на път да публикуват финансовите си резултати за последното тримесечие по-късно тази седмица. Някой позитивни новини започнаха да дават тласък на широкия пазар. Във вторник от търговския център Target публикуваха доклад за продажбите по време на празничния сезон, в който е отчетен по-добър от очакванията ръст от 3,4%. Акциите на компанията скочиха с 2,9%.

Японските капиталови пазари също постигнаха ръст, след като от Японската централна банка намалиха покупките на дългосрочни облигации. Японският Nikkei225 се повиши с 0,6%. Европейските акции също нараснаха, като европейският Stoxx 600 се покачи с 0,6%. Френският индекс CAC40 бе сред най-добре представящите се в Европа, затваряйки с 0,6% по-високо. 

Златото се понижи във вторник, претеглено спрямо силния американски долар. Ръстовете на фондовите пазари също охладиха ентусиазма към ценните кюлчета. Междувременно паладият отбеляза третото си рекордно ниво за януари, породено от засиленото търсене от страна на автомобилната индустрия. Спот цената на златото се установи с 0,45% по-ниско до 1 314,30 долара за тройунция, докато фючърсите на американско злато с доставка през февруари паднаха с 6,70 долара до 1 313,70 долара за тройунция. Паладият беше с 0,15% по-висок до 1 100,72 долара за тройунция, след като по-рано в сесията си достигна до рекордните 1 111,40 долара за тройунция. Сред другите благородни метали среброто падна с 0,93% при 16,98 долара за тройунция. Платината претърпя корекция от 0.71% при 965.50 долара за тройунция, след като достигна почти четири 4-връх в понеделник на 973.60 долара за тройунция.

Суровият петрол в САЩ се повиши до най-високото си ниво от повече от 3 години насам във вторник, подкрепен от намаляването на производството според очакванията на ОПЕК. Запасите от суров петрол в САЩ спаднаха за осма поредна седмица. Петролът сорт WTI нарасна до 63,19 долара за барел, което е най-високото му ниво от 10 декември 2014 г., когато достигна 63,43 долара. Международният бенчмарк в цените на петрола сортът брент достигна 69,08 долара, най-високото си ниво от май 2015 г. "Цените на петрола остават във възходяща траектория", казва Карстен Фрич, анализатор в Commerzbank.

Важни новини в сряда ще дойдат от Великобритания с публикуване на индекса на промишлената продукция за месец ноември. Очакванията са за ръст от 0,3%. По-късно ще бъдат публикувани и запасите на американски петрол, като очакванията са за ново понижение от 3,890 млн. барела. Вечерта (българско време) председателят на Фед за Сейнт Луйс Джеймс Булард ще говори от трибуната.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Здравко Пиринлиев

EUR/GBP

Както прогнозирахме във вчерашния анализ, цената не успя да достигне нивото от 0,8800 и реализира движение в рейндж. Днес ще бъдат публикувани данни за индустриалното производство във Великобритания. Предвид очакванията ни за понижение при двойката, ни интересува отрицателна дата. Добре е обаче по-нискорисковите трейдъри да се ориентират към затваряне на позициите при тази валутна двойка.

AUD/CAD

Вчера публикувахме идея за търговия в рамките на деня. Ценовото движение регистрира необходимото поевтиняване.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още