IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото продължава да отстъпва от тригодишния си връх

Цената на златото се задържаха близо до 4-месечните върхове

11:51 | 18.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Петър Лавов

Еврото се понижи в сряда и за втори пореден ден се отдалечава от тригодишния връх, достигнат при 1,2322 долара. Това се случва на фона на изразените от някои от служителите на Европейската централна банка притеснения от силата на единната валута. Спадът на еврото помогна за стабилизирането на щатския долар, който въпреки това запази скромните си загуби срещу кошницата от валути в сряда. Според Федералния резерв бизнес дейността на САЩ се разширява, а инфлацията e нараснала с умерени темпове в края на 2017 г.

Въпреки лекото стабилизиране от последните дни доларът все още се намира в серия от четири поредни дни на загуба. Доларовият индекс, измерващ стойността му спрямо кошницата от шестте основни валути, беше с 0,06% по-надолу, затваряйки на ниво от 90,35 пункта. Канадският долар претърпя корекция от 0,39% срещу американския си колега до 1,2441 канадски долара. Движенията при кросовете с канадски долари в сряда бяха сериозни, тъй като централната банка на страната повиши основния лихвен процент с 0,25% до 1,25%. Скоростта на покачването на еврото в началото на 2018 г. се оказва много сериозна. Единната валута спечели повече от 3% през последните две седмици, а това предизвика един от представителите на централната банка да каже пред репортери, че неотдавнашната сила на еврото спрямо долара "не е полезна".

Криптовалутите претърпяха един от най-тежките си дни на загуба поради притесненията по засилването на регулациите върху тях. Биткойнът падна с повече от 10% под 10 000 долара за първи път от декември 2017 г. Най-голямата валута по пазарна капитализация е загубила половината си стойност от пика, който беше при почти 20 000 долара, достигнат в края на миналата година.

Акциите се търгуваха по-високо в сряда след публикуването на по-силни от очакваното тримесечни резултати от някои от най-големите американски компании. Индустриалният измерител Dow Jones нарасна с 322,79 пункта, като за пръв път затвори на ниво над 26 000 пункта. Широкият S&P500 прибави 0,9% към стойността си, за да завърши на 2 802.56, тъй като суровините и технологиите се покачиха с повече от 1%. Индексът също така отбеляза поредното си рекордно ниво. Технологичният сектор получи тласък от Apple, който изтри загуби след обявяването на плановете за репатриране на милиарди долари от активите на компанията в чуждестранни валути. Акциите затвориха с 1,7% по-високо. С пореден рекорд затвори и технологичният измерител NASDAQ Composite, повишавайки се с 1% до 7 298,29 пункта.

Цената на златото се задържаха близо до 4-месечните върхове в сряда въпреки малко по-силния долар. Стойността на ценните кюлчета се е повишила с около 8% от средата на декември, което се дължи на отслабването на долара до 3-годишно дъно спрямо кошница от основни валути. Спот златото се понижи с 0,18% до 1 336,09 долара за тройунция, близо до върха от понеделник, който беше на ниво от 1 344,44 долара на тройунция, най-високата му стойност от 8 септември 2017 г. Щатските фючърси за доставка през февруари намаляха с 0,07% до 1 336,20 долара за тройунция. Според анализатори жълтият метал вероятно ще остане в диапазона от 1 300 до 1 340 долара в краткосрочен план, докато зелените пари са слаби. При другите благородни метали среброто намаля с 0,51% до 17,105 долара за тройунция, а платината се покачи с 0,55% до 1 003,80 долара, след като достигна най-високата си цена от 8 септември на 1 006,60 долара за тройунция. Паладият е нараснал с 0,73% до ниво от 1 102 долара за тройунция, достигайки рекордните 1 138 долара в понеделник.

Петролът завърши търговията в сряда с ръстове. Сортът Брент се установи с 23 цента по-високо до 69,38 долара за барел, докато лекият суров американски петрол поскъпна с 24 цента до 63,97 долара за барел. Двата сорта достигнаха до най-високите си нива от декември 2014 г. тази седмица, като сортът Брент удари 70,37 долара в понеделник, а суровият щатски петрол се търгуваше на цена от 64,89 долара за барел във вторник.

Четвъртък е наситен с важни макроикономически новини особено за по-екзотичните валути. В самото начало на деня в 2:30 часа сутринта българско време бяха публикувани резултатите за промяната в заетостта в австралийската икономика за месец декември. Очакванията бяха за 9 хил. повече заети, но пазарните участници бяха изненадани от 34.7 хил. новозаети. Бяха публикувани и данните за БВП на Китай за четвъртото тримесечие. Следващите важни данни ще дойдат от съседна Турция с публикуването на едноседмичните нива за репо сделки, както и overnight лихвите, като очакванията са да няма промяна в нивата. По-късно ще излязат и резултатите от разрешителните за строеж на САЩ. Традиционно ще бъдат публикувани и резултатите от измерването на запасите от петрол. Канада пък ще обяви и промените в не селскостопанската заетост.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Здравко Пиринлиев

CAD/JPY

Вчера публикувахме идея за продажби при двойката при условие, че бъде регистриран пробив. В действителност пробив беше реализиран на това ниво след изявлението на Канадската централна банка. Самото събитие обаче не беше отчетено от пазара по красноречив начин, тъй като беше със смесени елементи. От една страна, беше изразена загриженост на банката по отношение на NAFTA и ръста на инфлацията, а от друга най-вероятно ще има последващи затягания на монетарната политика заради растежа на икономиката. Към момента всякакви потенциални идеи за търговия при CAD/JPY отпадат.

AUD/JPY

На 15.01 писахме: “Ценовото движение има потенциала да достигне нивото от 88,75, възползвайки се от импулса от 10 януари. При пробив на нивото от 87,20 идеята за покупки ще отпадне.
По-добрите данни за заетостта в Австралия тласнаха местната валута във възходяща посока и таргетът беше достигнат.

EUR/AUD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още