IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптовалутите няма да изместят златото. Ето защо

Криптобалонът е част от балона, предизвикан от политиката на централните банки, смята Марк Спицнагъл, основател на Universa Investments

08:44 | 04.12.17 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

След всеки следващ нов връх в цената на биткойна твърденията, че той ще се превърне в най-добрия актив за съхранение на стойност в наши времена – новото злато – стават все повече и повече.

Няма как обаче да пропуснем факта, че по същество той е спекулативна инвестиция в нова технология – блокчейн. Най-общо казано, това са слоеве независима електронна сигурност, които капсулират криптовалутата и я запечатват по подобие на замръзнала муха в кехлибар. Това е смисълът на „крипто“ в наименованието криптовалута.

Това не означава, че цената на биткойна не може да удари още много нови върхове. В края на краищата това прави спекулативният балон до момента, в който не се спука, пише в свой цитиран от ЕКИП коментар Марк Спицнагъл, основател и главен инвестиционен директор на Universa Investments.

Биткойн е инвестиция в технология, не във валута

По думите му на биткойна, и всяко първично предлагане на криптовалути (ICO), трябва да се гледа като на инструменти на иновативен софтуер, а не на конкурентни валути. Кехлибарът определя тяхната стойност, а не мухите.

Криптовалутите са много значима технологична иновация с добавена стойност, която пряко поставя под въпрос правителствения монопол върху парите. Това въстание срещу правителствено-манипулираните пари тепърва ще се засилва до момента, в който криптовалутите не станат предпочитан метод за разплащане между индивидите – тогава кой ще се нуждае от правителствените средства? Те, макар и в ранен стадий от своето развитие, имат голям потенциал. 

И докато правителствата нямат инструментариума директно да контролират криптовалутите, защо да не бихме могли да очакваме последните да се сблъскат със същата съдба, която споходи определени швейцарски банкови сметки (чиято банкова тайна остава законно наложена от швейцарското законодателство)? Всичко, което местната власт трябваше да направи, е да обяви конфиденциалността за незаконно деяние, като по този начин да принуди гражданите да станат престъпници, ако не разкрият своите сметки. Колкото по-голяма тежест има анонимността във формиране стойността на една криптовалута, толкова по-уязвима е нейната цена спрямо един такъв евентуален декрет.

Биткойните трябва да бъдат разглеждани като активи/ценни кижа, а не като валута. Те са бизнес планове – всеки, създаващ бъдеща стойност. Те не са средство за съхранение на стойността, а по-скоро волатилните очаквания за бъдещия успех на тези бизнес планове.

Повечето първични предлагания на криптовалути (ICO) вероятно нямат работещ бизнес план, разчитайки само на инерцията от нарастващия брой крипто-инвеститори. (Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ правилно ги разглежда като акции).  Следователно би трябвало да очакваме стойността им да е изчислена на базата на същите рискови премии и очаквания за растеж, които виждаме на пазарите днес. И да сме наясно, че ще ги споходи същата съдба, която спохожда всеки спекулативен балон.

Ако искаш да създадеш своя собствена частна държава със собствена валута, без значение доколко безопасна спрямо външни нашественици е, би било разумно да започнеш с предварително съществуващо средство за съхранение на стойност като чуждестранна валута, злато или земя. В противен случай защо някой би разменял нещо за новосъздадената ти валута?

Последна актуализация: 19:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 1
Prokopii
преди 6 години
Без да нарушавам добрия тон ще попитам.Какво е вашето интелектуално ниво ? За да не можете да схванете ясно написан отговор който напълно отговаря на реалността и да продължавате да "циклите" с въпросите си ? Ако имате и някаква обща култура ще знаете определението на Аинщаин за глупост и ще разберете защо интелектът на едно 8 годишно дете надминава вашият
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
Grosss
преди 6 години
Цените на акциите говорят за същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 5
Grosss
преди 6 години
Биткойна ясно показва нищожната цена на доларът.На ред са суровинитеначело със златото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
Иван Митев
преди 6 години
Кое е вярното тълкуване на Вашите отговори?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 5
Sakamano
преди 6 години
Единственото което ме притеснява е агресивното невежество. Дадох Ви напълно задоволителен отговор на въпросите, а това че не го разбирате, или предпочитате да го изтълкувате погрешно мен не ме засяга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
Иван Митев
преди 6 години
Защо Ви притесняват въпросите?Важното е вярността на отговора.От представеното е Вас е ясно - няма собственик.Последицата е, че няма да има отговорен за пазарния крах при биткойна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 7
Sakamano
преди 6 години
Не е зле и вие финансистите да се ограмотите малко. Системата на биткойна няма собственици. Веднъж след като създателите на системата са я пуснали в действие, те повече нямат контрол над нея - тя е програмирана да се самоподдържа и практически не е възможно да бъде унищожена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 4
Моабет да става
преди 6 години
До Иван Митев,"Собственика на системата си продаде койните и унищожи състемата..."Така както е направена състемата няма един собственик а много съсобственици които мога да се откажат когато поискат. Други се включват непрекъснато. Системата е "peer to peer" децентрализирана. Ако можеше да се унищожи смяташ ли че банките не биха го направили до сега? А дали Сатоши ще продаде собствените биткоини? Може да го направи или вече го е направил. Това няма да промени нищо. Койните ще продължат да съществуват. Разбира се може да се случи нещо друго което да ги извади от играта. Духа от бутилката вече е изпуснат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
Иван Митев
преди 6 години
Знае ли се верния отговор, защо собствениците на биткойни продават своите биткойни срещу конвентируема валута?Какво ще стане, когато след като разбере, че системата на биткойна няма устойчиво бъдеще - собственикът на тази система продаде наличните собствени биткойни за конвентируема валута и унищожи системата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
Sakamano
преди 6 години
Статията е странна смесица от прозорливост и невежество. Впрочем, това не е учудващо, тъй като много малко хора изобщо са в състояние да разберат едновременно и икономическата и техническата същност на криптовалутите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още