Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Криптовалутите няма да изместят златото. Ето защо

Криптобалонът е част от балона, предизвикан от политиката на централните банки, смята Марк Спицнагъл, основател на Universa Investments

Криптовалутите няма да изместят златото. Ето защо

Снимка: Getty Images News

След всеки следващ нов връх в цената на биткойна твърденията, че той ще се превърне в най-добрия актив за съхранение на стойност в наши времена – новото злато – стават все повече и повече.

Няма как обаче да пропуснем факта, че по същество той е спекулативна инвестиция в нова технология – блокчейн. Най-общо казано, това са слоеве независима електронна сигурност, които капсулират криптовалутата и я запечатват по подобие на замръзнала муха в кехлибар. Това е смисълът на „крипто“ в наименованието криптовалута.

Това не означава, че цената на биткойна не може да удари още много нови върхове. В края на краищата това прави спекулативният балон до момента, в който не се спука, пише в свой цитиран от ЕКИП коментар Марк Спицнагъл, основател и главен инвестиционен директор на Universa Investments.

Биткойн е инвестиция в технология, не във валута

По думите му на биткойна, и всяко първично предлагане на криптовалути (ICO), трябва да се гледа като на инструменти на иновативен софтуер, а не на конкурентни валути. Кехлибарът определя тяхната стойност, а не мухите.

Криптовалутите са много значима технологична иновация с добавена стойност, която пряко поставя под въпрос правителствения монопол върху парите. Това въстание срещу правителствено-манипулираните пари тепърва ще се засилва до момента, в който криптовалутите не станат предпочитан метод за разплащане между индивидите – тогава кой ще се нуждае от правителствените средства? Те, макар и в ранен стадий от своето развитие, имат голям потенциал. 

Още по темата

И докато правителствата нямат инструментариума директно да контролират криптовалутите, защо да не бихме могли да очакваме последните да се сблъскат със същата съдба, която споходи определени швейцарски банкови сметки (чиято банкова тайна остава законно наложена от швейцарското законодателство)? Всичко, което местната власт трябваше да направи, е да обяви конфиденциалността за незаконно деяние, като по този начин да принуди гражданите да станат престъпници, ако не разкрият своите сметки. Колкото по-голяма тежест има анонимността във формиране стойността на една криптовалута, толкова по-уязвима е нейната цена спрямо един такъв евентуален декрет.

Биткойните трябва да бъдат разглеждани като активи/ценни кижа, а не като валута. Те са бизнес планове – всеки, създаващ бъдеща стойност. Те не са средство за съхранение на стойността, а по-скоро волатилните очаквания за бъдещия успех на тези бизнес планове.

Повечето първични предлагания на криптовалути (ICO) вероятно нямат работещ бизнес план, разчитайки само на инерцията от нарастващия брой крипто-инвеститори. (Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ правилно ги разглежда като акции).  Следователно би трябвало да очакваме стойността им да е изчислена на базата на същите рискови премии и очаквания за растеж, които виждаме на пазарите днес. И да сме наясно, че ще ги споходи същата съдба, която спохожда всеки спекулативен балон.

Ако искаш да създадеш своя собствена частна държава със собствена валута, без значение доколко безопасна спрямо външни нашественици е, би било разумно да започнеш с предварително съществуващо средство за съхранение на стойност като чуждестранна валута, злато или земя. В противен случай защо някой би разменял нещо за новосъздадената ти валута?


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
0
 
0
 
12
Prokopii до: Иван Митев
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Без да нарушавам добрия тон ще попитам.
Какво е вашето интелектуално ниво ?
За да не можете да схванете ясно написан отговор който напълно отговаря на реалността и да продължавате да "циклите" с въпросите си ?
Ако имате и някаква обща култура ще знаете определението на Аинщаин за глупост и ще разберете защо интелектът на едно 8 годишно дете надминава вашият
1
 
1
 
11
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Цените на акциите говорят за същото.
4
 
2
 
10
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Биткойна ясно показва нищожната цена на доларът.На ред са суровините
начело със златото.
1
 
0
 
9
Иван Митев до: Sakamano
преди 10 месеца
Кое е вярното тълкуване на Вашите отговори?
4
 
3
 
8
преди 10 месеца
Единственото което ме притеснява е агресивното невежество. Дадох Ви напълно задоволителен отговор на въпросите, а това че не го разбирате, или предпочитате да го изтълкувате погрешно мен не ме засяга.

Още от Анализи
По-важното от миналата седмица