IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптовалутите няма да изместят златото. Ето защо

Криптобалонът е част от балона, предизвикан от политиката на централните банки, смята Марк Спицнагъл, основател на Universa Investments

08:44 | 04.12.17 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Криптовалутите не са “съхранител на стойност”

Освен това в процеса на създаване на различни криптовалути, независимо дали за конкретни цели или не, тези ICO-та движат цената на всички тях нагоре. Очевидно е, че съществува възможността новосъздадените криптовалути да подпомагат разменната си стойност – може би дори заменяемостта помежду си. Но в момента, в който започнат да се конкурират помежду си, те няма да носят допълнителна стойност. Технологията, подобно на едно нововъведение, всъщност може да създаде стойност от нищото.

Но не е същото, когато говорим за функцията “съхранител на стойност”. Когато една криптовалута придобие функцията „съхранение на стойността“, тази функция, по необходимост, трябва да бъде иззета от друг актив, независимо дали злато, сребро или друга криптовалута. В глобален мащаб това е игра с нулева сума – парите се наливат към новия и по-популярен “съхранител на стойност”.

Или, ако можем така да се изразим – можем да подобрим слоевете кехлибар, но не можем да създадем нова муха.

Тази конкуренция между криптовалутите, както на технологично ниво, така и по отношение на функцията “съхранител стойност”, по дефиниция ще ограничи покачването в цената на всяка една от тях. Просто казано, криптовалутите имат много сериозен проблем с оскъдността си. Ограниченията в предлагането на всяка една криптовалута представляват огромно подобрение в сравнение с липсата на каквото и да било ограничение пред правителствата когато става дума за печатане на пари. Обаче за разлика с физическите активи като злато и сребро, които имат уникални физически качества, придаващи им монетарна значимост в продължение на хилядолетия, проблемът при криптовалутите е, че няма бариера на входа; колкото повече криптовалути пожъват успех, толкова повече се разводнява, или надува, предлагането на останалите, т.е. има инфлация на криптовалутите.

Функцията съхранение на стойността при криптовалутите – което е основно изискване за един актив убежище (safe haven) – е незначителна част от стойността им. В края на краищата активите с присъща тази функция са точно това – стабилни и надеждни. Те не създават нова стойност и са с лимитирано предлагане, предназначени само да задържат стойността, която предварително е създадена чрез спестяване и производство. Това нагледно е същата грешка, която централните банки допускат: пари и капитал няма как да бъдат създадени от нищото, те са следствие от ресурси, които са спестени с цел бъдещо потребление. Това е реалността и тя няма как да бъде променена.

Криптобалонът е част от балона, предизвикан от политиката на централните банки

Гледайки на криптовалутите като активи убежища инвеститорите са подтикнати да увеличат поетия риск в своите инвестиционни портфейли. Държенето на биткойн и други криптовалути вероятно надува още повече именно същия балон, създаден от централните банки чрез безпрецедентно печатане на пари през последните години и от който някои (които инвестират в криптовалути) се надяват да се защитят. Голямата ирония е, че както либертартарианските поддръжници на криптовалутите, така и интервенционистките поддръжници правителствените фиатни пари допускат една и съща грешка.

Криптовалутите са много важно развитие и огромна стъпка напред в посока към децентрализация на паричната власт. Те имат огромен потенциал и аз съм им голям фен. Но да внимава купувача, мислейки си, че можем магически да създадем средство за съхранение на стойност и по този начин актив убежище.

Марк Спицнагъл е основател и главен инвестиционен директор на Universa Investments. Бивш партньор на Насим Ралеб в инвестиционния фонд Empirica и старши икономически съветник на Рон Пол. Автор на The Dao of Capital: Austrian Investing in a Distorted World.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 1
Prokopii
преди 6 години
Без да нарушавам добрия тон ще попитам.Какво е вашето интелектуално ниво ? За да не можете да схванете ясно написан отговор който напълно отговаря на реалността и да продължавате да "циклите" с въпросите си ? Ако имате и някаква обща култура ще знаете определението на Аинщаин за глупост и ще разберете защо интелектът на едно 8 годишно дете надминава вашият
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
Grosss
преди 6 години
Цените на акциите говорят за същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 5
Grosss
преди 6 години
Биткойна ясно показва нищожната цена на доларът.На ред са суровинитеначело със златото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
Иван Митев
преди 6 години
Кое е вярното тълкуване на Вашите отговори?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 5
Sakamano
преди 6 години
Единственото което ме притеснява е агресивното невежество. Дадох Ви напълно задоволителен отговор на въпросите, а това че не го разбирате, или предпочитате да го изтълкувате погрешно мен не ме засяга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
Иван Митев
преди 6 години
Защо Ви притесняват въпросите?Важното е вярността на отговора.От представеното е Вас е ясно - няма собственик.Последицата е, че няма да има отговорен за пазарния крах при биткойна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 7
Sakamano
преди 6 години
Не е зле и вие финансистите да се ограмотите малко. Системата на биткойна няма собственици. Веднъж след като създателите на системата са я пуснали в действие, те повече нямат контрол над нея - тя е програмирана да се самоподдържа и практически не е възможно да бъде унищожена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 4
Моабет да става
преди 6 години
До Иван Митев,"Собственика на системата си продаде койните и унищожи състемата..."Така както е направена състемата няма един собственик а много съсобственици които мога да се откажат когато поискат. Други се включват непрекъснато. Системата е "peer to peer" децентрализирана. Ако можеше да се унищожи смяташ ли че банките не биха го направили до сега? А дали Сатоши ще продаде собствените биткоини? Може да го направи или вече го е направил. Това няма да промени нищо. Койните ще продължат да съществуват. Разбира се може да се случи нещо друго което да ги извади от играта. Духа от бутилката вече е изпуснат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
Иван Митев
преди 6 години
Знае ли се верния отговор, защо собствениците на биткойни продават своите биткойни срещу конвентируема валута?Какво ще стане, когато след като разбере, че системата на биткойна няма устойчиво бъдеще - собственикът на тази система продаде наличните собствени биткойни за конвентируема валута и унищожи системата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
Sakamano
преди 6 години
Статията е странна смесица от прозорливост и невежество. Впрочем, това не е учудващо, тъй като много малко хора изобщо са в състояние да разберат едновременно и икономическата и техническата същност на криптовалутите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още