IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещите световни индекси се оттеглят от сцената

За инвеститорите един от въпросите на дневен ред в момента е как банките ще се справят с високата ликвидност

11:40 | 05.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Мариан Благоев

Водещите световни индекси се оттеглиха от сцената пред инвеститорите след дълъг период на повишения, породени от политиките на правителствата по света. Всички инвеститори сега се питат, а какво следва от тук нататък? Дошъл ли е моментът на плавно покачване на лихвените равнища? Как банките ще се справят с високата си ликвидност и могат ли да противодействат в случай на бъдещи кризи?

Индустриалният Dow Jones Industrial Average изгуби 665,75 пункта от стойността си, за да завърши изминалата седмица на 25 520,96 пункта. Такъв спад не се е наблюдавал при индекса от юни 2016 г. Тогава Dow изтрива 500 базисни точки от стойността си. Поевтиняването в петък бе в резултат на по-силните данни за заетостта, което е и своевременен сигнал за евентуално вдигане на лихвените проценти три поредни пъти тази година, тъй като работната ставка се повишава, а това създава сериозни притеснения за нивото на инфлацията в страната. Широкият S&P 500 падна с 2,1% за да завърши по-късно на 2 762,13 пункта. Технологичният Nasdaq Composite се понижи с 1,96% до 7 240,95 пункта, като акциите на Apple и Alphabet бяха на червена територия, индексът бе силно подкрепен от ръста на акциите на Amazon.’’Движещата сила на капиталовите пазари е лихвеният процент“, казва Майк Баел, изпълнителен директор на Bank Wealth Management.’’ Стара поговорка гласи‘‘: Бичите пазари не умират от старост, тях ги погубват лихвените проценти.

Американската икономика добави 200 000 работни места през януари според статистиката на Бюрото по труда на САЩ. Почасовите ставки, междувременно са се повишили с 2,9% на годишна база. Доходността по 10-годишните облигации се повишава с 2,85%, което е най-високата стойност от 4 години насам. Пазарът на облигации реагира вследствие на нарастващите средни почасови ставки. Федералният резерв прогнозира 3 увеличения на лихвените проценти за 2018 г. Настанилото се безпокойство сред инвеститорите за неотдавнашното покачване на лихвените проценти се засили сериозно през последните дни, заради опасенията, че покачването на лихвите се случва прекалено бързо.

При европейските индекси ситуацията също не изглеждаше добре и водещите от тях бяха на червена територия. Deutsche Bank завърши борсовата сесия с повече от 5% понижение в петък, след публикуването на годишния си доклад с нетна загуба възлизаща на 497 млн. евро за 2017 г. Паневропейският индекс Stoxx600 затвори в петък с понижение от 1,38%, повличайки заедно със себе си и останалите индекси и така в края на борсовия ден всички показатели излязоха на червена територия. Stoxx600 записа най-голямото си седмично поевтиняване от ноември 2016 г., повлиян от движенията на цените на банковите акции. Акциите на Caixa Bank също поевтиняха след последния отчет. Испанската банка публикува за четвъртото си тримесечие доклад с понижение на нетните приходи в размер на 70%. Danske Bank промени посоката на тренда, след като поскъпна с 1,2% за ден след по-добри данни от очакваните.

Доларът стабилизира позициите си на фона на данните за безработицата в САЩ. Доларовият индекс, измерващ шест от основните валути, остана с лека промяна на 89,127 пункта след подобрението му с 0,6 % в петък, когато отчетът за заплатите показа увеличение на почасовата ставка и очакванията за засилване на инфлацията. Пазарът на фючърси реагира, оценявайки риска за вдигане на лихвите с 3 или повече пъти през тази година.  Американската валута се понижи до 109,925 йени, след като загубите на Wall Street се прехвърлиха в Азия. Йената може да се възползва от евентуална продължаваща несигурност, тъй като има статут на валута убежище.

Еврото поевтиня в петък, за да се оттласне в ранната търговия в понеделник до 1,2457 за долар. Акцентът отново бе поставен върху преговорите за бъдеща коалиция в Германия, които  ще продължат и по-късно през днешния ден, след като консерваторите на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите (SPD) не успяха да се срещнат в неделя.

Златото изгуби позиции след по-силните данни за безработицата в САЩ и на фона на възможността за вдигането на лихвения процент. В ранните часове на днешния ден, благородният метал се търгуваше на нива от 1 330,8 долара за тройунция. Петролът също не се представи подобаващо, притиснат от по-стабилния щатски долар.

По-важните икономически новини през днешния ден ще дойдат от Европа с публикуването на данните за продажбите на дребно в еврозоната. Очакванията са на годишна база показателят да нарасне с 1,9%. В 17:00 часа в САЩ ще бъде публикуван индексът на бизнес активността в непроизводствения сектор, изготвян от ISM. Очакванията са измерителят да се повиши до 56,3 пункта спрямо 55,9 през предходния месец.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Здравко Пиринлиев

AUD/NZD

Ценовото движение показва агресивност от страна на продавачите. Резките разпродажби от изминалата седмица имат структурата на низходящ импулс. От друга страна, не е изключено да наблюдаваме поевтиняване при австралийския долар по време на становището на Австралийската централна банка по отношение на монетарната политика. По време на последната им среща централните банкери изразиха загриженост, че скъпата валута пречи на инфлационния растеж и цялостния ръст на икономиката. Идеята за продажби ще бъде налична, когато видим пробив на нивото от 1,0830.

GBP/JPY

В средата на месец септември публикувахме идея за дългосрочни покупки при валутната двойка GBP/JPY. Към момента ценовото движение се развива според очакванията ни.

AUD/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още