IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България - 56-та сред най-добрите страни в света

След нас в класацията се нареждат само още четири европейски страни - Латвия, Украйна, Беларус и Сърбия

08:24 | 24.01.18 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България е поставена на 56-то място сред 80 държави в класацията „Най-добрите страни“ за 2018 г., изготвена от американската медийна компания U.S. News & World Report, BAV Group и Wharton School към университета в Пенсилвания.

Класацията, която се публикува за трети път, се основава на допитване сред повече от 21 хил. души от 36 страни в Северна и Южна Америка, Азия, Европа, Близкия изток и Африка. Авторите на изследването посочват, че участниците в допитването са били представители на „информирания елит“ и бизнес лидери.

Те трябвало да оценят страните според 65 критерия, групирани в девет категории – от икономическо влияние и сила до гражданско съзнание и качество на живот.

България е поставена на най-предно място (31-во) в категорията „качество на живот“, определена като добър пазар на труда, достъпност на цените, икономическа стабилност, равенство на доходите, политическа стабилност, сигурност, добре развити държавна образователна  и здравна система. Страната ни е оценена високо и в категориите „стартиране на бизнес“ (ниски производствени разходи, благоприятна данъчна среда, прозрачни управленски практики) и „гражданско съзнание“ (защита на човешките права и на околната среда, равенство на половете, религиозна свобода, спазване на правото на собственост, добро разпределение на политическата власт). 

За сметка на това България е едва на 76-то място в категорията „обещаваща икономика“ и на 75-то място по „сила“, определена като икономическо и политическо влияние, участие в силни международни съюзи и силна армия.

В общата класация преди страната ни се нареждат Колумбия и Румъния, съответно на 55-то и 54-то място, а след нас попадат само още четири европейски страни - Латвия (59-то място), Украйна (69-то място), Беларус (72-ро място) и Сърбия (78-мо място). 

САЩ губят една позиция и заемат осмо място, като се свличат в две важни категории - „стартиране на бизнес“ и „обещаваща икономика“. Възприемането на САЩ като политически стабилна, демократична и отворена за пътуване страна се влошава. За сметка на това тя запазва първото си място в категорията „сила“, следвана от Русия и Китай.

Люксембург е най-добрата страна в света за правене на бизнес, Германия е номер едно по предприемачество, а Швейцария е най-добрата страна домакин за корпорациите. Великобритания води в сферата на образованието, Канада е номер едно по качество на живот, а Нова Зеландия е фаворит за пенсиониране. Бразилия е най-добрата страна за посещение, а Италия е с най-богатите културни традиции.

За първи път анкетираните били помолени да изкажат мнението си и за лидерите на големите страни. Канадският премиер Джъстин Трюдо и германският канцлер Ангела Меркел се радват на най-голямо одобрение в света, докато американският президент Доналд Тръмп и руският му колега Владимир Путин имат най-високо неодобрение. При бизнес лидерите Ерик Шмид, изпълнителен председател на компанията-майка на Google Alphabet, се радва на най-голямо уважение.

„Отново стана ясно, че военната и икономическата сила вече не са от ключово значение за успеха на дадена страна. Класацията „Най-добрите страни“ продължава да показва, че както марките трябва да се съсредоточат върху широка гама от категории, за да повишат престижа и да увеличат клиентите си, така и страните са многоизмерни и това включва иновации, състрадание, привлекателност, които ги изстрелват напред на глобалната сцена“, казва Дейвид Сейбъл, генерален директор на маркетинговата компания Y&R, част от която е BAV Group.

Кои държави са в топ 5 вижте в галерията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 1
makama
преди 6 години
Извинете господине ?Може ли да ми покажете, откъде знаете, че сме били 26ти в света в соца ?Аз лично като лице живял активно в развития социализъм си спомням, че бяхме след 35 място.... Преди кои Богати се държави сме ?Защото бяхме в СИВ и след Румъния. Припомням : СССР, ЧССР(това сега 2 държави), Полша, ГДР, Унгария, Румъния .... преди Куба и Виетнам.На балканите след : Югославия (сега 6 държави) и Гърция. преди Албания...Помня Гърция от 1988 г. баща ми продаваше кашкавал там....Не съм бил на запад преди 1989 г. , но немога да си представя, че сме били по-богати или живели по-добре от западна европа, а там са 16 държави, без да броим богатите-държави джуджета...А другия Свят ? САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, ЮАР - твърдо преди нас....А Арабския свят ? Помня доста познати -родни българи, които работиха вместо роби в Либия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
makama
преди 6 години
НЕРАБИРАМ ЗАЩО Е ИЗТРИТ МОЯТ КОМЕНТАР ПО ТЕМАТА !ВЪРНЕТО ГО НЕЗАБАВНО !НЕЗНАЯ КОЕ НЕ ОТГОВАРЯ ПО ТЕМАТА !ФАЛШИВАТА КЛАСИФИКАЦИЯ, КОЯТО НИ ИЗКАРВА ПО-ЛОШО МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ ОТ КИТАЙ, ТАЙЛАНД, КОСТА РИКА, КОЛУНБИЯ ИЛИ РУСИЯ ?АЗ СЪМ ПОСЕТИЛ НАД 50 ДЪРЖАВИ В ОСНОВНО ПЕРИОД ОТ 1998-2017ОСНОВНО В ЕВРОПА, НО И НАД 15 ДЪРЖАВИ ИЗВЪН ЕВРОПА.МИНАЛАТА ГОДИНА БЯХ В КИТАЙ !МНОГО Е ХУБАВО ДА СИ РОБОВЛАДЕЛЕЦ, НО НЕ РОБ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
retro_69
преди 6 години
На тези,за които България е *** ,предлагам два варианта: 1.Хващайте си куфарите и се изпарявайте накъдето ви видят очите..Ако случайно не сте разбрали - границите ни са отворени още от 1990 година...Приятни приключения... 2.Това ,което не ви харесва в България ,хванете се и го променете и не мрънкайте по форумите...Как?Нямам идея!Ваша си работа...На мен,като човек "пообиколил" света ,България и българите си ми харесват с всичките им кривици....Може и по-добре да е....Хубавите неща стават бавно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 6 години
поздравявам те с песента на Kreator - People Of The Lieза теб се пее, боклучако
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
makama
преди 6 години
Тази класация е пълно менте !Дори не е представителна !1. Проучяане на база 21 000 за всичките 80 държави .т.е. средно 250 човека на страна.... твърде малко...2. Класация само на 80 държави, сравнение списъка на ООН е за 212 държави. т.е. липсват минимум 120 държави... които следва да се разбира, че са още по зле, щом дори в класация не са попаднали.3. Големите липсващи, които бързо констаритах са : Белгия, Словакия, Кипър, Естония, Латвия, Исландия, Малта - може те да са дори преди нас в тази класация.4. Известните липсващи : Албания, Македония, Босна, Молдова, Косово, Грузия, Армения, Узбекистан, Туркменистан, Киргистан и .... 5. Богатите държави - джуджета : Ватикан, Монако, Андора, Сан Марино, Лихтенщайн, Гибралтар... и другите всевъзможни офшорни зони......6. Други : Африка, Лат.Америка... Азия - има и големи и богати държави, които твърдо са зад нас....Все пак има ли нещо положително за нас (българите) от тази класация :Да. Има.Според мен, това е :1. Ние сме в класацията ( а можеше като Белгия да липсваме )2. Миналата година бяхме 63 от 80, а тази 56 от 80. 3. С 5 места по-напред... е все пак по-добре, отколкото с 5 места по-назад.Ако американците по внимателно проучват (анализират), съм убеден, че догодина може да сме в топ 40-сет....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
еееми през "Съветската Окупация" бехме в топ 26 в света данните са у World Bank а са през Американската Окупация и Еврогейсското царство сме в топ 56 ...... у математиката нема тоя казал оня видел числата каат сичко как си требе ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 9
thehappyroger
преди 6 години
М/у другото сте изключително елементарни като хора и си го заслужавате изцяло!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 6
thehappyroger
преди 6 години
Въобще не се бъзикам, пригответе се за тежки финансова и демографска кризи в тъпата разграбена ***, до 5 години предстои тотален фалит на малки и средни фирми, защото сте мн умни всичките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
thehappyroger
преди 6 години
О, забравих да спомена, че повечето са и бивши сикаджии и висаджии, все почтени бизнесмени на прехода, вие очаквате, от тия да оправят държавата, оправяха я през 90-те в края на миналият век оправят я и сега, накрая ще я видите как свършва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
thehappyroger
преди 6 години
Вие си мислите, че това е някакъв майтап като го разправям :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още