IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Датите за завръщане в офиса вече са история

Развитието на Covid-19 може да накара компаниите да спрат да слагат срокове кога служителите трябва да се върнат

12:40 | 18.12.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Най-новите развития около Covid могат да сложат край на обявяването на дати за завръщане в офиса, твърдят бизнес и здравни експерти, цитирани от CNBC.

„Тези дати за връщане в офиса вече са в историята“, твърди Ник Блум, професор от Stanford Graduate School of Business, който проучва работата от дистанция.

Случаите на Covid-19 в Съединените щати отново растат. Междувременно проучване за новия омикрон вариант подсказва, че той е силно заразен и носи още притеснения. Здравни експерти предупреждават, че увеличаването на броя на заразените, комбинирано с пътуванията по празниците, вероятно ще доведе до скок на случаите в следващите седмици, който ще претовари болничните системи.

Като се има предвид колко бързо се променя вирусът, Блум коментира: "Цялата концепция за датите за завръщане в офисите няма особен смисъл“.

По думите му в момента много фирми се отказват от идеята да обявят нов момент за връщане към работа в офисите, както направи Google, след като отложи по-ранния си план за януари. Lyft дори каза, че няма да изисква хората да се върнат до 2023 г.

Но според Блум за повечето служители главните изпълнителни директори трябва да се откажат от всякакви планове да ги върнат в офисите през януари и да съобщят, че ще преразгледат идеята в средата на месеца, след сеона на ваканционните пътувания. Оттук насетне, ако ниският брой случаи на Covid и скоростта на предаване го позволяват, те могат да обмислят повторно отваряне в началото на февруари с незадължително връщане и постепенно привличане на повече кадри в офисите до края на март.

Някои служители ще се нуждаят от повече време, за да планират завръщането си – например родителите, които имат училищни отговорности, и такива, които са се преместили на друго място.

Удълженият график на връщане има още едно предимство: работодателите, които планират да издадат изискване за ваксинация, трябва да дадат на служителите си достатъчно време, за да се имунизират, твърди д-р Пери Халкитис, декан на училището по обществено здраве Reutgers. Дори тези, които са получили пълна ваксинация, могат да имат проблеми с планирането на бустерна доза, която сега се препоръчва като средство за забавяне на разпространението на вариантите на Covid.

“Аз съм твърдо убеден, че не трябва да позволяваме на хора, които не са ваксинирани, да влизат на обществени места, включително на работните места“, коментира Халкитис. „Ако отивам в офис, иска да вляза в такъв, в който знам, че хората трябва да са ваксинирани“.

Бизнесът също трябва да бъде гъвкав и да вземе предвид служителите, които имат деца в училище, където огнищата биха могли да доведат до предизвикателства в грижите. Трябва да се вземат предвид и хората, които имат деца под 5 години, които са твърде малки, за да бъдат ваксинирани.

Вместо да бързат да определят нова дата за връщане, лидерите трябва да използват този период на несигурност, за да определят очакванията, коментира Кейт Булингер, главен изпълнителен директор на консултантската компания United Minds, която съветва клиенти от Fortune 500. „Невъзможно е да се предвиди какво ще донесе зимата“, казва тя. Вместо това съветва лидерите да се ангажират с непрекъсната оценка на ситуацията, здравните насоки и настроенията на служителите, като използват и трите, за да решат какво да правят с връщането в офисите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Хаха, а питахте ли Амазон, ФБ и Епъл? Че всичките вече обявиха край на лентяйстването по домовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
aldy
преди 2 години
Да се ваксинират. Да не се мотаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още