IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС трябва да бъде силов, а не мирен проект

Малките европейски държави вече не могат да разчитат на международни правила, за да се защитят

15:10 | 26.10.19 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Във Великобритания и САЩ идеята, че ЕС може да изяви претенции да бъде суперсила, обикновено се третира или като нелепа, или като застрашителна, пише Гидиън Рахмън за Financial Times. 

Така че, когато наскоро Ги Верхофстад, виден член на Европейския парламент, издигна аргумента ЕС да бъде част от нововъзникващия „световен ред, основан на империи“, имаше предсказуема реакция. На конференцията на консерваторите в Обединеното кралство неговите думи, взети от реч пред либералдемократите (техни врагове, които са срещу Brexit), бяха посочени като пример за опасните имперски амбиции на ЕС - и доказателство, че напускането на съюза е единствената безопасна опция за Великобритания.

Верхофстад може да си позволи да бъде арогантен. Но в този случай той също така се оказва прав. Възходът на Китай и Индия, и политиката „Америка преди всичко” на президента на САЩ Доналд Тръмп, правят по-важно от всякога европейските държави да защитават своите интереси заедно.

Някога ЕС мечтаеше целият свят да премине към основаваща се на закона система, подобна на тази в съюза. Но световен ред, оформен от Китай на Си Дзинпин и Америка на Тръмп, ще се основава на силата, а не на правилата. Избухването на световната търговска война подчертава, че малките европейски държави вече не могат да разчитат на международни правила, за да се защитят. Те се нуждаят от мащаба и влиянието на ЕС.

Изборът на бившия белгийски премиер Верхофстад на думата „империя“ - с нейните конотации за завоюване - беше неподходящ. ЕС е империя, която работи чрез покани. Никой не е принуждаван да се присъедини. И въпреки трудностите с Brexit, всеки член е свободен да напусне. По-точно би било да се каже, че ЕС може и трябва да се стреми да бъде суперсила - една от четирите или пет основни световни сили, способни да формират глобалния ред.

Този стремеж е напълно постижим. Всъщност във важни аспекти той вече бе постигнат. Наскоро Европейският съд постанови, че отделните страни могат да изискват от Facebook да свали клеветническо съдържание на глобална основа.

Решението на Съда беше взето в отговор на жалба от австрийски политик и предизвика незабавен и загрижен отговор от Facebook. Ако това беше просто решение на австрийски съд, калифорнийският интернет гигант би могъл да го пренебрегне. Европейският съд обаче властва над пазар от над 500 милиона души в сравнение с 9-те милиона в Австрия. Амбициите на Facebook за дигиталната валута Libra също ще бъдат оформени от решения, взети в Брюксел. Решенията на ЕС - добри или лоши - променят поведението на най-големите световни компании, от Силиконовата долина до Южен Китай.

Последна актуализация: 16:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 7 rate down comment 3
scott
преди 4 години
еми ето, не знаеш, а коментираш и даваш ъкъл.Хитлер е имал същата визия за следвоенна европа, каквато днес представлява ЕС! С ена малка разлика. ЕС е основен силов играч по светъ, в сърцето на империята има все по-чиста преварка от арийската раса, а победените народи излъчват представители, които посещават Берлин и се дивът на постижениата и напредъкът! Накрая, за около 600 години, навсекъде в европа става само чисти арийци, които се разселват по края на империата за сметка на победените и затрити раси и народи. Мечти, кво да праиш. Статиата я четох - неколко пъти. И да ти кажем: парите вече нищо не решават. Щото ФЕД успешно изпълни стратегията на Хитлер за фалит на Великобританиа чрез наводняване с фалшиви пари. Имаш трилиони и искаш да купуваш още и още активи с тех: НЕТ, НАЙН И НИХТ. Щот после, продалите активите си са докарани да фалит чрез глаби, рестрикци, санкции, отказ от достъп до пазари и борси. та, дори днес, ак47 става водещ, ако искаш да си запазиш богатнцтвото и влианието и да придобиеш ново. А технологиен, те вече безпределно натоварват и изтощават човешката психика и физика. Скоро ше има регрес та. та, имено за "силов съюз" ти реве тоз, германецът. Ама не казва как окупационната войска в самиа ЕС и наоколо ше си отиде......Колкото до атомната война. Това е най-милостивиа акт. по-добер мигнововена смърт, отколкот сготвен и изяден от вражеските тълпи. Интересно бъдеще ни очаква. особенво тез, парично-технологичните, чеи младоглупавите. Ние поне сме преживели 1968-***, че и 1989-та. МУАХАХАХАХАХАХАХАХАХА! ПАК ТАКА ШЕ СИ САТНЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
Бидонойл
преди 4 години
Не знаех, че Наполеон и Хитлер са били изтъкнати лидери на Европейския съюз и са изпълнявали негови проекти. Но човек живее за да се учи. Чудя се кой ли е бил предшественикът им - Папата, или някой римски император?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 3
dakl
преди 4 години
Известно е че историята никого не учи, но поне е полезно да се знае. Предишните два проекта на Европейски съюз при Наполеон и Хитлер завършиха за инициаторите им твърде печално. А къде е гаранцията че третият пореден опит ще бъде успешен?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
А турците не чакат ли същото, да измре населението на Булгaристан? Нещо злорадстаме, но не на място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 7
дядя Вова
преди 4 години
Да бидонче, невронните мрежи вече са по-добри от командирите в управлението на бойните действия:Уже сейчас нейросеть способна обыгрывать людей: каковы возможности российского комплекса моделирования боевых действийhttps://russian.rt.com/russia/article/678537-trenazhyor-kombat-era-kronshtadt
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 4
Бидонойл
преди 4 години
Ако си беше направил труда да прочетеш статията, щеше да знаеш, че иде реч за икономическа и политическа, а не военна сила. От появата на ядрените оръжия, пълномащабна война между ядрени държави или съюзи вече е немислима. Никога не се е случвала и няма да се случи. Армиите са извън играта, поне за това можем да благодарим на атома. Истинската сила днес е в парите, технологиите и ресурсите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 4 години
Всичко което пишеш може и да е вярно, но е елементарно разрешимо. Правим Баце пожизнен председател на ЕК и империята е готова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 10
scott
преди 4 години
Ко? ЕС - силов проект.Чеу то по целата територия на съюза бъка от бази на САЩ! Че и около съюза бъка....пак от бази на САЩ! И некво си германче ше прави армиа та ЕС, коато да войва със САЩ! Знаем, че тези, днете затуби на световните войни се отразиха. ама чак пък такова изтрещеване. Се едно турската армиа да ти е у териториата и каракачанката, без нито една боеспособна единица да обяви война на Турция. ТЕЯ БРЕКЗИТИРАХА ОКОНЧАТЕЛНО! Зо техно добро е да бъдат окупирен от японците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 10
prritko
преди 4 години
Точно така! Западът никога няма да нападне Русия, вече го доказа (след разпадането на СССР). Но Китай се превърна в огромна заплаха. Китай превъзхожда Русия във всякакъв смисъл. Русия разчита на ядрено оръжие, което с развитието на технолгиите до 10-20г ще престане да бъде заплаха. С колкото и да лети една ракета, лазера е по-бърз от нея, а лазерни оръжия вече са в употреба. Един ден Русия ще трябва да се присъедини към НАТО, за да се защити от Китай. На всичкото отгоре се задава здравна криза с антибиотиците, които в следващите 10 ще престанат да действат. Това допълнително ще утежни демографската криза, някои страни може даже да изчезнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 4 години
Да му мисли русия със заграбените 2 000 000 кв километра китайска територия. Някой ден сметката ще и бъде представена за разплащане. Китайците не бързат. В далекоизточния федерален окръг, който граничи с Китай на територия 6 100 000 кв километра, живеят 6 200 000 хиляди души. Китайците не е необходимо да правят нищо, просто трябва да изчакат да останат 2-3 милиона, за да господстват изцяло над тази територия. Казвам изцяло, защото те и в момента ползват суровините на Сибир, както си пожелаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още