IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият растеж в Европа ще продължи да подкрепя борсите и през 2018 г.

Дългосрочни фактори гарантират покачване на златото и през 2018 г., а поскъпването на единната валута ще бъде подкрепено от повишаването на лихвите в еврозоната

18:00 | 31.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическият растеж и паричните стимули, чието влияние все още се усеща във финансовата система, ще продължат да подкрепят борсите в развитите страни и през 2018 г., прогнозират анализаторите на Елана Груп в своя годишен анализ в какво да се инвестира догодина.

Американските акции продължават възхода, а европейските наваксват

Американският фондов пазар оставя непрекъснато нови рекорди и от началото на 2017 г.  досега е 15% нагоре. Технологичните книжа водят борсата със своите 22% поскъпване.

Европейските пазари изостават от щатския, но също имат отлично представяне. Германският индекс DAX е 13% нагоре, а френският CAC 40 се повишава с 10% за първите три тримесечия. Икономическият растеж в Европа е в основата на доброто представяне на акциите.

Повишаването на лихвите в САЩ ще продължи и опасността от корекция на големите борси все още стои на дневен ред на фона на върховите стойности. Банковият сектор ще се възползва от подобрените маржове при нормализирането на лихвените проценти в САЩ, като това допълнително ще стимулира инвестиционната активност.

Оценките на акциите са много високи и рисковете от по-силни временни спадове на индексите в САЩ и Европа не трябва да се пренебрегват. Икономическият растеж и паричните стимули, чието влияние все още се усеща във финансовата система, ще продължат да подкрепят борсите в развитите страни. Капиталите на инвеститорите ще се насочат към акциите към технологичния и индустриалния сектор.

Златото продължава да е на дневен ред като дългосрочна инвестиция

Златото беше загубило спекулативните капитали, които се насочиха към растящите борси, но политически обрати го върнаха на сцената, особено в края на лятото, когато надделяха страховете от задълбочен конфликт между Северна Корея и САЩ. Инвеститорите очакват златото да расте по-слабо от това, което цената му показва през миналата година. Ключовият елемент е в постепенното покачване в цената, което удовлетворява дългосрочните играчи и гарантира постоянен приток на капитали към метала.

Плавният ръст на златото през 2017 г. се дължи на покачването на еврото и на растящия инвестиционен интерес на към ценните метали. Централните банки увеличават резервите си, а в Азия се наблюдават все по-големи покупки. Това са дългосрочните фактори, които ще гарантират покачване на златото и през 2018 г. , като цената тогава този път ще се покачи над 1400 долара за тройунция.

Петролът е подходящ само за спекулативна търговия

Цената на петрола вече е над 50 долара за барел. Споразумението между Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и Русия показа намеренията на големите инвеститори да контролират цената и да не позволят спад като този през второто тримесечие на 2017 г.

Инвестициите в производствени мощности в САЩ са много чувствителни към промяната на цената и намалението им през последните две години създават предпоставки за поскъпване на петрола до 60 долара през 2018 г. Все още няма причини за силен скок на цената.

На този етап „черното злато“ е подходящо само за спекулативни сделки на трейдъри на финансовите пазари, които могат да се възползват от движенията в цената и в двете посоки. През 2018 г. ще се очаква диапазон между 55 и 60 долара за барел, в който може да се търси момент на покупка и краткосрочно натрупване на печалба. На този етап петролните компании не са перспективна инвестиция заради висока задлъжнялост, но големите играчи не престават да следват дивидентната си политика.

Еврото ще остане силно

Поскъпване на еврото в средата на 2017 г. до 1,20 EUR/USD се задържа през есента като тенденция. През 2018 г, еврото ще продължи да се покачва, но с по-слаби темпове и валутният курс ще намери своя баланс на нивото от 1,25 EUR/USD. Поскъпването на единната валута ще бъде подкрепено от повишаването на лихвите в еврозоната, което до голяма степен вече е отчетено от пазарите.

През следващата година всяко поевтиняване на еврото ще е възможност за покупки, защото европейската икономика вече расте с по-стабилни темпове.

Щатският долар ще продължи да поевтинява, ако мерките на президента Тръмп не срещнат подкрепата на законодателите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още