Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Индустриалната база на американската армия се влошава

Добре функциониращата верига на доставки зависи от разнообразието на компании от частния сектор

Индустриалната база на американската армия се влошава

Снимка: Bloomberg

Прощалното обръщение на президента Дуайт Айзенхауер е най-известно с предупреждението си срещу „неоправданото влияние“ на военно-индустриалния комплекс. Но Айзенхауер също подчерта значението на отбранителната индустрия за сигурността на страната: В края на краищата това помогна на САЩ да запази превъзходство над своите съперници, да предотврати конфликт между великите сили и да спечели Студената война, пише Wall Street Journal в редакционен коментар.

Шест десетилетия по-късно американската армия остава най-модерната в света, но индустриалната база, която я поддържа, се влошава. Консолидацията на индустрията, спадът на вътрешната промишленост и нефункционалното федерално бюджетиране се съчетаха, за да намалят конкуренцията по цялата верига на доставки за отбраната, подкопавайки бойната готовност и потенциално застрашавайки националната сигурност.

Докато Конгресът обсъжда следващия бюджет на Министерството на отбраната, инвестициите в по-жизнена, иновативна и устойчива отбранително-промишлена база трябва да бъдат сред най-важните му приоритети.

Някои части на отбранителната индустрия, разбира се, продължават да процъфтяват. САЩ харчат повече за своята армия, отколкото следващите 10 държави в класацията, взети заедно, като бюджетът на Пентагона поглъща повече от половината от всички федерални дискреционни разходи. Приходите за изпълнителите на военни поръчки са се увеличили с 83% от 2011 г. насам, като годишните разходи на компания се удвояват само през последните пет години.

Тези пари обаче се насочват към намален брой изпълнители. Анализ на Bloomberg Government установи, че броят на „основните доставчици“ на Пентагона - тези, които получават договори директно от правителството - е спаднал с 36% през последното десетилетие. Още по-малък дял прибира болшинството от печалбата. Според правителствената служба за отчетност (GAO) почти половината от 183-те основни поръчки, възложени от Пентагона през 2018 г., са били насочени към ​​само пет изпълнители и техните дъщерни дружества.

Такава концентрация налага разходи както за военните, така и за обществеността. Първият разход е финансов. Повече от две трети от големите поръчки на Министерството на отбраната се възлагат без конкурентно наддаване, според GAO, а повечето от останалите получават оферти от до две компании. По-малкото оференти означават по-скъпи договори: Между 2008 и 2018 г. средната цена на придобиване на американска програма за оръжия се е увеличила с 12,5% в постоянни долари.

Липсата на доставчици също така подкопава способността на Америка да реагира на кризи. Пентагонът е установил „зашеметяващ“ брой случаи, при които се разчита на един доставчик за критични компоненти. Има единствен вътрешен източник както на амониев перхлорат, ключова съставка за задвижващите системи на военните кораби, така и на чаф, материал, който изтребителите изпускат, за да избегнат вражеските радарни системи. Единствен производител предоставя всички дула на оръдия и гаубици, както и минохвъргачни тръби. Междувременно офшорингът направи веригата на доставки по-уязвима на търговски смущения, кибератаки и саботаж.

Това изтъняване на военната верига за доставки на САЩ представлява нарастващ риск за националната сигурност - и изисква смел отговор.

Инфраструктурният план на президента Джо Байдън в размер на 2,25 трилиона долара включва инвестиции за 180 милиарда долара за укрепване на американските вериги за доставка. Администрацията трябва да използва Закона за отбранителното производство и други правомощия, за да увеличи подкрепата за по-малките местни доставчици на критични стоки и услуги. Пентагонът също трябва да рационализира своя тромав процес на договаряне и придобиване, който обезкуражава иновациите и изтласква неконвенционалните доставчици. Инициативи като програмата Trusted Capital, която свързва инвеститорите с компании, разработващи нови военни технологии, трябва да бъдат разширени. И накрая, Федералната търговска комисия и Министерството на правосъдието трябва да увеличат контрола върху сливанията и придобиванията в отбранителната индустрия, за да ограничат прекомерната консолидация.

Добре функциониращата верига на доставки зависи от разнообразието на компании от частния сектор. Жизнеспособността на тези компании на свой ред зависи от достатъчното предлагане на квалифицирана работна ръка. Подобряването на уменията както на военнослужещите, така и на цивилната работна сила, която подкрепя армията, е от решаващо значение. Пентагонът трябва да разшири дигиталното обучение за настоящите служители и да предложи повишения и по-високо заплащане на цивилния персонал с добри технически умения. Конгресът трябва да увеличи финансирането на инициативата на военното министерство за императивни умения, която обединява училища и работодатели, за да отговори на нуждите на работната сила в отбранителната индустрия. Той също така трябва да насърчава програми за чиракуване в ключови сектори, като корабостроенето, в които липсват квалифицирани работници.

Както Айзенхауер разбра, влиянието на Америка в чужбина зависи от нейната сила у дома. Съживяването на отбранително-индустриалната база е от съществено значение не само за националната сигурност, но и за запазването на мира по целия свят.

По статията работи: Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
3
 
3
преди 3 дни
Няма профилна снимка
айзенхаур-майзенхауер.. глууупава статия... същото важи и за всяка друга индустрия в държава която пренебрегва анти тръстовото си законодателство и позволява концентрация...
2
 
4
 
2
преди 3 дни
За сметка на увеличаването на индустриалната база на китайската и немската армия, разбира се.
3
 
4
 
1
преди 3 дни
Еее, величахте невидимата ръка на пазара,
плюхте на Русия и Китай, които не разчитат на честните частници...

Още от Анализи
Роботите ще помогнат на Китай да удвои своя БВП до 2035 г.