IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво означава за света спирането на вноса на отпадъци в Китай

Отдавна страните изнасят отпадъци и ненужни материали в Китай. На тази практика обаче вече е сложен край

12:04 | 16.01.18 г.
<p>
	<em>Рециклираща фабрика в Китай. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Рециклираща фабрика в Китай. Снимка: Архив Ройтерс

Малко страни в света страдат толкова, колкото страда Китай от опасен смог, заразена почва, замърсени реки. Въпреки това обаче защитниците на околната среда напоследък намират похвални думи за Китай. Пекин изпълни заплахата си и от началото на годината наложи решение с мащабни последици: вече не е разрешено да се внасят отпадъци от чужбина. От 1 януари е забранен вносът на пластмасови отпадъци и на над 20 други материала, които могат да се рециклират.

Природозащитната организация Greenpeace прави сравнение със "студен душ", тъй като забраната означава, че за западните страни приключиха удобните времена, когато огромните им товарни превозни средства можеха да се отправят към Китай и да стоварват там промишлените си отпадъци, пише DPA.

Дълго време и двете страни виждаха предимства в това търговско споразумение: Западът се отърваваше от боклука си, а китайските компании печелеха от ценните материали, които работници извличаха от отпадъците.

Цели региони в Китай се препитаваха, като сортираха боклук от други континенти и откриваха ценни материали. Сега обаче най-големият вносител на отпадъци в света иска да защити природата и работниците си. Боклукът е прекалено опасен, заяви пред Световната търговска организация Пекин, обяснявайки решението си.

Всъщност промяната в китайската позиция може да има друг мотив. През 2016 г. Китай е внесъл 7,3 млн. тона пластмасови отпадъци на стойност 3,7 млрд. долара. Това е над половината пластмасов боклук в световен мащаб. Самата страна обаче произвежда все повече и повече отпадъци и едва смогва да се справи с тях. Миналата година китайските домакинства са произвели около 200 млн. тона боклук.

Спирането на вноса в Китай ще има големи последици за западните страни като Германия, посочват експерти. Според Агенцията за защита на околната среда (UBA) в Берлин Германия изнася 560 хил. тона пластмасови отпадъци в Китай годишно, или цели 9,5 % от цялото количество пластмасови отпадъци на Германия.

"Ще имаме трудности, но не изглежда хората да седят върху боклука си", казва Йорг Лахер от Федерацията вторични суровини и обработка (BVSE).

До неотдавна компаниите за рециклиране все още трябваше да купуват суровините си.

Междувременно някои започнаха да получават пари, като взимат отпадъците от сортировъчните предприятия или от германската "двойна система" за разделяне на боклука.

Тази тенденция определено ще се засили, прогнозира Лахер. Операторът на най-известната германска компания за събиране на отпадъци Gruener Punkt заяви обаче, че няма да бъде пряко засегната от решението на Китай, тъй като съдържанието на т. нар. жълти чували с отпадъци, годни за рециклиране, до голяма степен се обработват в Германия или на други места в Европа.

Операторът изтъква, че има собствени съоръжения, които могат да бъдат разширени.

Говорител на Gruener Punkt допусна, че може да има натиск върху цената и потребителите да го усетят. Избавянето от една пластмасова кофичка за кисело мляко струва доста под един евроцент.

Изгарянето на многото допълнителни тонове пластмаса не е решение.

Първо, износът към Китай специално бе класифициран като рециклиране, тъй като там има сертифицирани заводи за рециклиране.

В продължение на много години заради износа на евтини смесени синтетични отпадъци, германският успех с рециклирането бе преувеличен, посочи Асоциацията на общинските компании. В допълнение заводите за изгаряне на отпадъци се използваха добре, посочи говорителка от асоциацията, като допълни: "Операторите от системата сега трябва да построят много нови заводи за рециклиране в Германия."

Природозащитниците разчитат това да се случи. "Влошаването на условията за износ в Китай е положително развитие от гледна точка на опазването на околната среда," каза Евелин Хагена от Агенцията за защита на околната среда в Берлин. "Това означава, че ще има стимули в Германия за по-добро сортиране или обработване на синтетични отпадъци, както и за по-широка употреба на рециклирани материали," допълни тя.

Преди всичко секторът ще трябва да направи повече. Заради спирането на китайския внос пазарите ще трябва да бъдат реорганизирани, посочва Хагена.

Когато например се засили търсенето на изгаряне на боклук, това може да повиши цените, и да направи рециклирането по-конкурентно, допълни тя.

Такова развитие ще бъде от полза, тъй като новият закон за опаковките, който влиза в сила през 2019 г., ще доведе до вдигане на квотите за рециклиране. В резултат на това природозащитните организации и секторът за рециклиране са на едно мнение, че опаковките трябва да бъдат по-податливи на рециклиране и че трябва да се използват повече материали, подходящи за рециклиране.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още