IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво следва след делта варианта на коронавируса?

Учените се убеждават, че груповият имунитет е невъзможен при този вариант на коронавируса

13:26 | 20.08.21 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Делта вариантът на коронавируса потвърждава опасенията на учените - поява на щам, който успява да разболее дори и напълно вакисинираните. Този вариант дори накара доста учени да се замислят дали може да имаме групов имунитет срещу този вирус, коментира европейското издание Politico.

Този вариант на коронавируса за първи път беше засечен в Индия, но сега е доминиращ в повечето европейски държави, а и по света като цяло. Според проучванията той е по-заразен, макар и да не може да се каже категорично дали причинява по-тежко боледуване.

За съжаление данните показват, че ваксинацията не спира разпространението на вируса, коментира Андрю Полард, ръководител на Oxford Vaccine Group и един от разработчиците на ваксината на AstraZeneca. Според него с наличието на делта варианта и груповият имунитет е невъзможен.

С появата на този вариант и учените, и правителствата вече имат различно виждане за пандемията. Сега вече се говори за продължаващо разпространение на вируса, макар и с по-бавни темпове. Данните до този момент показват, че ваксината предпазва от тежко протичане на болестта и хоспитализация. С други думи бъдещето изглежда такова - с високо ниво на ваксинално покритие, здравните системи няма да бъдат претоварени и коронавирусът ще продължи да циркулира между нас.

Опасността тук идва от появата на нов, още по-заразен вариант.

При разработването на ваксините учените се надяваха на две неща - ваксинираните да не се разболяват и да бъде спряно разпространението на вируса от хората без симптоми. Но делта варианта показа, че нито едно от двете не е възможно.

Учените признават, че ваксините не могат да бъдат 100% ефективни, но специално за този вариант те са по-слаби, отколкото за другите варианти. Проучвания показват, че макар и рискът да е значително занижен, напълно ваксинираните хора не са напълно защитени, защото вариантът е много по-заразен.

Проучване в Шотландия показа, че при делта вариантът рискът от хоспитализация е двойно по-голям спрямо предходния масов алфа вариант. Данните на здравните власти в Англия потвърждават това проучване - 35% от хоспитализираните с делта вариант са напълно ваксинирани.

Донякъде тази новина е положителна - фактът, че само 34,9% от хората в болница са напълно ваксинирани означава, че ваксините работят, дори и срещу делта вариантът, коментира Питър Опъншоу, професор по медицина в Imperial College London. "Защитата не  е толкова добра, колкото срещу предишните варианти, но ваксините още предпазват от сериозно протичане на заболяването и смърт", допълва той.

Какво се случва с разпространението?

Учените се надяваха, че напълно ваксинираните няма да предават инфекцията, ако се срещнат с вируса. Проучванията не дават ясен отговор на този етап, но нещата не изглеждат добре. На този етап наблюденията в Англия показват, че вирусният товар може би е същия. Подобни са и резултатите от първите анализи в САЩ. Сега се оценява дали напълно ваксинираните, които боледуват без симптоми могат да разпространяват вируса.

Но и тук има добра новина, според Опъншоу - вирусният товар намалява много бързо при хората с ваксина. Това означава, че възможността за предаване на вируса е ограничена във времето при ваксинираните.

Опасенията на учените

Учените вече гледат към бъдещето след делта варианта - опасенията им са, че следващият вариант ще бъде още по-опасен и ще засегне повече ваксинирани. Всъщност от Световната здравна организация (СЗО) от месеци предупреждават, че без да бъде осигурено високо ниво на ваксинирани по целия свят, богатите държави не правят нищо.

Вирусът се променя и ще продължи да го прави, посочват още от организацията и препоръчват да не се поставят трети дози, преди да бъде ваксинирано поне 10% от световното население. Този призив обаче не се чува в повечето държави, а Великобритания, Германия, Франция и Унгария вече заявиха, че се готвят за поставянето на трети дози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
Valentin13
преди 2 години
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Тоя сайт взеха да ми трият коментарите и ме банват за известно време като напиша истината. И те почнаха да си показват на къде отиват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
щото троловете нямат нужда от абзаци ... а мненията на хората /несъвпадащи с партийната линия/, трябва да се обезобразяват .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
cyclop
преди 2 години
Абе, що махате новия ред... Какво ви пречи да има абзаци, да е лесно за четене? Какви са тия ***-ЛО-УМ-НИ алгоритми, каква е тая ***.С.К.А цензура? За кво ми махнахте Е-Б-А-С-И?? В първи клас ли сме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 1
cyclop
преди 2 години
През декември миналата година коментирах, включително тук, че псевдоваксините не създават имунитет и не предпазват от разпространяване на вируса. Цитирах и съобщение на Сваминатан от СЗО, която каза "няма данни за никоя ваксина че предпазва от заразяване и разпространяване на вируса". В документацията на файцър към CDC САЩ пише, че "предпазват от тежки симптоми при боледуване" и толкова. И сега ВНЕЗАПНО! Голямо откритие! Ама псевдоваксините не предпазвали???? ***! ААА то делаизмислицата била проблема, а не че по принцип така работят от самото начало, коет всички знаеха. Какво стана на тая планета, някакво масово мозъчно затъмнение се спусна? Как никой не помни какво се е случило преди 8-9 месеца??"При разработването на ваксините учените се надяваха на две неща - ваксинираните да не се разболяват и да бъде спряно разпространението на вируса от хората без симптоми " Ама те може да се надяват на всичко, но от първия ден е известно че не е така? Още от ноември 2020 беше категорично сигурно и проверено че не е така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 2
Mechkata
преди 2 години
леле! как е оцеляла цивилизацията преди глобализацията :Ж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 1
Mechkata
преди 2 години
а ваксинираните, които боледуват пак - направо да ги убиват. че не стига че ваксини за нам колко пари са им набили, че и пак болни да го *** - ясно е че семката им не е добра....само пари се пръскат и за тях,аман!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
Разрушаването на веригите са доставки е чудесна новина в среден и дългосрочен план, защото ще научи хората да си самозадоволяват нуждите.. и е особено неприятна новина за търговци, прекупвачи и доставчици. Това е всъщност хубава новина. Веригите за доставки и международната търговия трябва да бъдат унищожени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 2 години
Това което е по опасно от коронавируса е разбиването,разрушаването на веригите за доставки на стоки и услуги.Това ще доведе до глад и разруха в целия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 20
zelka007
преди 2 години
неваксинираните павета от догодина е редно да имат по-високи здравни осигуровки , все пак ще им предстои лечение от някоя мутация ... от работодателя зависи дали да им ги удържа или той да ги доплаща ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още