IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мариано Рахой - заложникът в Каталунската криза

Каталунският лидер Карлес Пучдемон може и да е в ареста, но Рахой съвсем не извлича ползи от това, пише Politico

15:20 | 31.03.18 г.
<p>
	Мариано Рахой. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Мариано Рахой. Снимка: Архив Ройтерс

Карлес Пучдемон може и да е задържан, но истинският заложник на кризата с Каталуния е всъщност премиерът на Испания Мариано Рахой, пише в коментар Politico.

Правителството изглежда по-скоро оставено на милостта на събитията, отколкото да ги контролира, допъlва европейското издание.

Политическият живот в страната от месеци е доминиран от тази тема, което прави трудно управлението за консерваторите на Рахой и повишава популярността на либералната партия "Гражданите" (Ciudadanos). Нещо повече - какво ще се случи оттук нататък е извън контрола на испанския премиер, допълва още изданието.

По развитието на кризата думата има съдът, който се намеси съществено в политиката в средата на март. Съдията от Върховния съд Пабло Ларена повдигна обвинения срещу 25-ма каталунски политици, задържа петима от тях в ареста и издаде международни заповеди за задържане, включително и за бившия премиер на провинцията Карлес Пучдемон.

В резултат Пучдемон беше задържан в Германия и очаква решението на местните власти за екстрадирането си.

От интерес за управляващите е ситуацията в Испания да се нормализира, коментира бившият външен министър Хосеп Пике. "Това са правилата на играта и Върховният съд работи по своите собствени правила", допълни той.

Дори и да вкара Пучдемон в затвора, проблемите за Рахой съвсем не приключват. Той трябва да прокара бюджета за 2018 година, а за целта му трябват съюзници. Една от политическите фракции в парламента, която може да окаже нужната подкрепа са баските националисти. Те обаче заявиха, че няма да си сътрудничат с управляващите преди да бъде решен проблемът с Каталуния.

Което не изглежда да се случи скоро. Напрежението в Каталуния след действията на Върховния съд едва ли ще стихнат. И опитите за избор на нов премиер на провинцията изглеждат все по-усложнени.

Ако каталунският парламент не успее да сформира правителство до 22 май, в провинцията ще има нови избори. Вотът крие много несигурност за Народната партия на Мариано Рахой, която в момента има само 4-ма депутати в 135-местния парламент.

Според анализатори Мариано Рахой ще се реши на споразумение с каталунските сепаратисти, с което ще им позволи да управляват провинцията, но спирайки за кратко опитите за откъсването ѝ от Испания, или с други думи "Студена война".

Истината обаче е, че действията на Мадрид и Барселона на този етап остават непредвидими, пише още Politico.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още