IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обвиненията срещу Кристалина Георгиева рискуват авторитета на целия МВФ

Ефектът от заключенията в доклада на WilmerHale е малко вероятно да изчезне бързо, според дългогодишни наблюдатели на политиките на фонда

12:10 | 17.09.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Кристалина Георгиева рискува авторитета ѝ като ръководител на Международния валутен фонд (МВФ) да бъде подкопан само седмици преди годишната среща на световните финансови лидери, след като в четвъртък бе обвинена, че е оказвала натиск в полза на Китай в доклад на Световната банка (чийто главен изпълнителен директор тя бе от 2017 г. до 2019 г. -  бел. ред.), пише Bloomberg.

От своя страна тя заяви, че е „фундаментално“ несъгласна със заключенията на външната адвокатска кантора WilmerHale за оказване на натиск върху служители на банката за даване на Китай на по-висока позиция в доклада Doing Business, докато бе начело на Световната банка.  

Обвиненията са само последния от серия скандали, хвърлили сянка върху доклада през последните години. И макар издаването на Doing Business да е спряно заради сериозните етични проблеми при изготвянето му, за Георгиева проверките може би тепърва предстоят. Американското финансово министерство обяви вече, че намира обвиненията за сериозни и ще „анализира“ доклада – САЩ имат право на вето върху някои от решенията на МВФ и Световната банка.

Сериозни въпроси

Обвиненията срещу Георгиева може да послужат и като оръжие в ръцете на Републиканската партия в САЩ, която многократно се е противопоставяла на увеличаването на ресурсите на МВФ при управлението на Георгиева.

Членът на Камарата на представителите от Републиканската партия Френч Хил – един от най-изявените критици в Конгреса на издаването на т. нар. специални права на тираж от МВФ, посочи, че докладът повдига сериозни въпроси за мотивацията на българката, докато е била в Световната банка.

Той дори намекна за отстраняване от сегашния ѝ пост: „Ако тези обвинения са верни, то бордът на МВФ трябва незабавно да направи оценка на службата ѝ на ръководната позиция тук“, коментира той. „Финансовите пазари и хората, които определят политиките, разчитат на експертизата на международните кредитори и тази репутация сега е опетнена“, категоричен бе той.

Друг републиканец – Анди Бар, пък призова финансовото министерство да направи оценка на действията на Георгиева при подготовката на разпределението на специалните права на тираж в светлината на новите разкрития. „Гарантирането на почтеността на МВФ е от съществено значение“, коментира той.

Голяма вреда

За Джъстин Сандифър, наблюдател на Световната банка към неправителствения Център за световно развитие (Center for Global Development), докладът може да навреди на отношенията на Георгиева с членовете на МВФ.

„МВФ отговаря за гарантирането на честността на международната макроикономическа статистика и държи отговорни страните за честността на техните данни“, припомня Сандифър.

Скандалът дава и рядък шанс да се види как всъщност Китай оказва влияние върху лидерите на международни финансови институции през последните години, както и доколко тези лидери реагират на случващото се в Пекин.

Но докладът на WilmerHale изрично подчертава, че не обвинява в нередности Китай. „Нека да е ясно, нашият доклад не трябва да се разбира като заключение, че е имало каквото и да е било неподходящо поведение от името на китайските или други държавни власти“, се казва в текста.

Трудностите с Китай

Трудностите с Китай нарастват, когато властите в Пекин стават все по-напористи при управлението на президента Си Дзинпин. Тогава и напрежението с Вашингтон се засилва на редица фронтове, включително и по отношение на търговията и икономиката.   

Пол Ромър, нобеловият лауреат, който бе главен икономист на Световната банка до напускането си в началото на 2018 г. след неразбирателство с тогавашния президент Джим Йон Ким и Георгиева, разкри в интервю, че Китай често оказва натиск върху персонал на банката, за да бъдат внасяни промени в предварителните варианти на доклада.

Пред АФП Ромър коментира в четвъртък, че по време на работата си за Световната банка не е бил наясно с опити за натиск от страна на Георгиева в полза на Китай. „Имах подозрения, че нещо като това може би се случва“, допълва обаче той, цитиран от Yahoo.

Ромър напуска, след като изрази публично притесненията си за това как банката е внасяла изменения в методологията на доклада, което е променило значително класирането на някои страни, особено Чили. По думите му страната е била значително по-надолу при управлението на социалистката Мишел Бачелет, но се е издигнала при по-консервативния й наследник Себастиан Пинйера.

„Когато повдигнах въпроса, Кристалина организира прикритие, замазване“ на ситуацията, коментира той, цитиран от АФП.

Недоволството на премиера

Заключенията, представени в четвъртък, са факт и на фона на нарастваща чувствителност на ръководството в Пекин за класацията на Doing Business. Преди публикуването на доклада за 2018 г. премиерът Ли Къцян изрази недоволството си за лошото представяне на Пекин, предизвиквайки вълна от усилия в страната за подобряване на представянето. Беше късно за класацията през 2018 г., но те все пак се отплащат. В подредбата за 2020 г. Китай завърши на 31-о място, преди Франция.

Удивителни действия

Според Ромър събитията от последните 24 часа ще имат ефект върху надеждността не само на Световната банка, но и на МВФ.

По неписано трансатлантическо правило Европа избира управляващите директори на МВФ, а САЩ избира президентите на Световната банка. Кристалина Георгиева е втората жена, която ръководи МВФ след настоящия управител на Европейската централна банка Кристин Лагард.

Ефектът от заключенията в доклада на WilmerHale е малко вероятно да изчезне бързо, според дългогодишни наблюдатели на политиките на фонда.

„Пълният доклад заслужава да бъде прочетен, наистина е нещо“, написа в Twitter Стан Вьогер от консервативния аналитичен център Американски предприемачески институт (American Enterprise Institute). Според него Георгиева е предприела някои „удивителни действия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
serafima
преди 2 години
Съгласна съм с Вас. Имам предвид и как Нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц напусна СБ и какви епитети каза по повод на нея. За тези и други финансови институции съм винаги с едно наум. Но си мисля, че те хитреят, като назначават не толкова читави хора за шефове, за да могат да ги държат изкъсо (читавите не са подкупни). Така всеки от тях най-вероятно рано или късно лъсва. Та и нашата криСталинка. Тя, зад която стоеше боко, беше грозна по време на избора на шеф на ООН. И не показа професионални качества, дори добър английски език. Но за тяхно удоволствие катурнаха пред цял свят Ирина Бокова. Двама се карат, трети (португалец, не българин) печели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
khao
преди 2 години
не съм изненадан... гербаджии и комунисти... яката корупция и след тях потоп!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 1
Felbuzz
преди 2 години
И аз четох доклада на английски и има доста притеснителни неща, честно казано от опита ми с финанови институции в България не се учудвам на констатациите, тук етиката е тера инкогнита... но пък не знам дали този доклад не е поредното активно мероприятие в противопосавянето САЩ - Китай, така че го четох с едно наум...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
fortiss
преди 2 години
Следва сама да подаде оставка. Или отново ще прилагаме номерата - ала Боко - друг ще е виновен!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Ivan.r
преди 2 години
Некакви големи фенове на Китай и големи противници на Кристалина колко сипваха по нея , а накрая какво - тя играела с Китай...Тя ли е добра, Китай ли е лош?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
melon
преди 2 години
Просто номерата от Бантустана не винаги минават в цивилизования свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още