IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oмразата към чужденците и мюсюлманите в Германия расте

44% от германците искат на мюсюлманите да бъде забранено да влизат в страната

10:33 | 09.11.18 г. 22
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Над една трета от германците смятат, че чужденците пристигат в Германия, за да се възползват от социалната система на страната. В източните провинции подобно мнение изразяват дори половината от гражданите. Освен това почти всеки втори източногерманец е убеден, че федералната република е "пренаселена с чужденци в опасна степен". В западната част на страната това становище изразяват 35,6%. Това става ясно от едно ново изследване на тема "Авторитаризъм", проведено от Лайпцигския център за изследване на десния екстремизъм и демокрацията, пише Хелене Берс за Deutsche Welle. 

"В момента в източната част на Германия над 30 процента от хората са с ксенофобски нагласи", казва ръководителят на изследването Оливер Декер. От 2002 година насам Лайпцигският институт провежда представителни анкети за авторитарните и дясноекстремистки нагласи в Германия.

Изследователите установяват, че особено са се засилили предразсъдъците спрямо мюсюлманите, ромите и синтите. Оливер Декер подчертава, че срещу тези малцинства се надигат застрашителни агресии. Почти 60% от анкетираните смятат, че ромите и синтите са склонни към престъпления. А това е с 5% повече в сравнение с 2014 година. Същевременно над 44% от анкетираните са на мнение, че миграцията на мюсюлмани към Германия трябва да бъде забранена. През 2014 година това становище застъпваха 36,5% от германските граждани. Повече от половината германци (55,8 процента) дори казват, че заради многото мюсюлмани се чувстват като чужденци в собствената си страна. При това процентите в източната част на страната са значително по-високи от тези в западните провинции.

А какво е отношението към евреите в Германия? Съгласно изследването всеки десети германец е на мнение, че влиянието на евреите "и днес е много силно". Също толкова много германци смятат, че евреите имат нещо особено и странно в себе си, и затова "не се вписват особено добре в германското общество". Авторите на изследването предполагат, че много повече германци застъпват антисемитски позиции, но не се осмеляват да го признаят официално.

Оливер Декер предупрежва, че това развитие може да застраши демокрацията в Германия. 90% от анкетираните казват, че одобряват демократичната идея, само че много от тях свързват това понятие с нещо друго, а не с общество, в което всички хора имат равни прави и свободи. "Сред голяма част от населението е залегнала представата, че демокрацията може да бъде нещо като диктатура на мнозинството", казва Оливер Декер. А това само по себе си представлява заплаха за демокрацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 9 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 5 години
Днес 44 процента.. утре 84 процента...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 16 rate down comment 2
lozkhris
преди 5 години
6 милиона изтрепани - тва е лъжа, скалъпена от самата еврейска диаспора, цузамен с англосаксите и със Сталин, щот така изнасяше и на руските евреи. Не са умрели повече от стотина хилияди и то по-скоро от емидемии и болести, нежели от газовите камери. Истината е, че цялата дандания беше създадена от Чърчил и Рузвелт за да заселят Палестина и да създадат еврейската държава. Никой не е имал намерение да ги трепе - на Хитлер му трябваше тогава безплатна работна ръка, а не камари с трупове. Цялата дандания беше измислена в края на 44-та, когато руснаците стяна ясно, че ще бият. Те си съчиниха всекви дивотии за да се направят на герои, а хамерото това му отърваше за да си прикрият собствените двулични машинации по време на цялата война. Самите евреи това им дойде дюшеш за да си оправдаят създаването на държавата. Те тва. Китайците тогава щяха да ги спрат, ама друг път - Япония да се сещаш къде беше по това време?,,:):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 20 rate down comment 1
lozkhris
преди 5 години
Омразата е провокирана и инспирирана. Някой иска да се случват тези неща. ГНе германците / респ. на франсетата, белгийците .. / в крайна сметка ще им писне да им затварят цели квартали за да могат да се дупят за молитва цели села. Преди време манифестация от франсета провали поредната улична молитва с виене от високоговорители , като се настани на няколко метра и започна да реве "Alons enfants de la Patrie"... Клипчето е некъде из тубата... В крайна сметка на всеки, колкото и да е с промит мозък в един момент ще му писне да го унижават в собствената му къща - то са помощи, то храна, облекло, религиозни ултрасвободи... в Германия за да се опрявиш по магазините ти трябва турски, не немски...в Холандия същата работа. Зачулени взеха да влизат по парламентите... Докога това? В смисъл, ще си седна на *** когато видя редовно затворени улици в Риад, Техеран или Истанбул, когато там минава християнско шествие с хоругви и пеене "Христос возкресе из мертвих:...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 26 rate down comment 1
lozkhris
преди 5 години
Абсолютно същата работа е и в Испания. Португалия не чак толкова - там бразилците им стигат, но те са християни и общо взето безобидни. Виж, спаньолото е опасно - мине-немине ден и са излезнали по 20 000 души да скандират как искат мигранти, ква мирна религия е ислямът и колко треа са толерантни.... През останалото време са заети с Прайдове...Единствената страна, където наистина хората взеха да се окопитват и да не си мълчат е Италия - просто там е всички страни с проблемите от миграцията, повдигнато на куб.. Нямаш представа какво значи ч/ерна напаст... Преди време един беше завлякал едно 12 год. момиче от спирката, минута след като го оставил баща му за у-ще. Обаче тя си забравила телефона в колата и бащата се връща... приматът вече влачел момичето към неква странична уличка, с полусвалени ***... Бащата се оказал спортист и му спукал черна.та муцуна. Вкарали го в болницата с некоя и друга фрактура, сътресение и още екстри... След което започнаха да съдят бащата , щот видиш ли, пребил клетия бежанец... Оправдаха го,защото заплашиха да линчуват съдията. ... Такива случки са ежедневие, същото важи и за Германия и Франция, но медийното затъмнение е по-плътно от социалистическото... Те ни демокрация от западен тип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 10
neverland
преди 5 години
Останалите са на противоположно мнение :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 21 rate down comment 0
mathematician
преди 5 години
"Над една трета от германците смятат, че чужденците пристигат в Германия, за да се възползват от социалната система на страната. В източните провинции подобно мнение изразяват дори половината от гражданите. "Интересно останалите какво си мислят :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 2
majnata
преди 5 години
Беше ...до 1945 , после го скопиха и ашладисаха с турци !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
Защо немците НИКОГА няма да стигнат пак до Сталинград?Защото 45% от тях нямат нищо против да са домакини (а жената да бачка)....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 27 rate down comment 7
penman
преди 5 години
Германския народ е велик народ, скоро ще прогледне и ще спаси Европа от ниско интелигентните нашественици!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 38 rate down comment 4
michaelis12
преди 5 години
добре че си ми коментирал част от коментара, че тия ръббове Тиквесторо пак изтрили, че не говоря либерастно в техния стил да му се невиди ..... :)) Ти ньемцй нйьедей подценяя, така беше и ВСВ и евреите бяха 6 млн. ама бяха натикани да бачкат, съвсем друго на ръка е пропагандата,че Хитлер си прайл дюнери от тях в газовите камери което не е верно, щот именно тогаа са най големите изселвания към Израел, а измрелите са от съюзническите бомбардировки но нали ....Арабляците дет безчинстват в Швабия ше си платат с лихвите, както ги гледаш швабите едни такива шеммети и са под як окупационен английски ботуш, за да е такъв батак там, така само им треа да запалат от четвърт с тахната организираност и дисциплина всички знаят кво става, цел свет едвам ги спреха и с мъка добре че беха руските орди инак чак китайците евентуално нещо ако ги бяха спряли тогава .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още