Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Oмразата към чужденците и мюсюлманите в Германия расте

44% от германците искат на мюсюлманите да бъде забранено да влизат в страната

Oмразата към чужденците и мюсюлманите в Германия расте

Снимка: Ройтерс

Над една трета от германците смятат, че чужденците пристигат в Германия, за да се възползват от социалната система на страната. В източните провинции подобно мнение изразяват дори половината от гражданите. Освен това почти всеки втори източногерманец е убеден, че федералната република е "пренаселена с чужденци в опасна степен". В западната част на страната това становище изразяват 35,6%. Това става ясно от едно ново изследване на тема "Авторитаризъм", проведено от Лайпцигския център за изследване на десния екстремизъм и демокрацията, пише Хелене Берс за Deutsche Welle. 

"В момента в източната част на Германия над 30 процента от хората са с ксенофобски нагласи", казва ръководителят на изследването Оливер Декер. От 2002 година насам Лайпцигският институт провежда представителни анкети за авторитарните и дясноекстремистки нагласи в Германия.

Още по темата

Изследователите установяват, че особено са се засилили предразсъдъците спрямо мюсюлманите, ромите и синтите. Оливер Декер подчертава, че срещу тези малцинства се надигат застрашителни агресии. Почти 60% от анкетираните смятат, че ромите и синтите са склонни към престъпления. А това е с 5% повече в сравнение с 2014 година. Същевременно над 44% от анкетираните са на мнение, че миграцията на мюсюлмани към Германия трябва да бъде забранена. През 2014 година това становище застъпваха 36,5% от германските граждани. Повече от половината германци (55,8 процента) дори казват, че заради многото мюсюлмани се чувстват като чужденци в собствената си страна. При това процентите в източната част на страната са значително по-високи от тези в западните провинции.

А какво е отношението към евреите в Германия? Съгласно изследването всеки десети германец е на мнение, че влиянието на евреите "и днес е много силно". Също толкова много германци смятат, че евреите имат нещо особено и странно в себе си, и затова "не се вписват особено добре в германското общество". Авторите на изследването предполагат, че много повече германци застъпват антисемитски позиции, но не се осмеляват да го признаят официално.

Оливер Декер предупрежва, че това развитие може да застраши демокрацията в Германия. 90% от анкетираните казват, че одобряват демократичната идея, само че много от тях свързват това понятие с нещо друго, а не с общество, в което всички хора имат равни прави и свободи. "Сред голяма част от населението е залегнала представата, че демокрацията може да бъде нещо като диктатура на мнозинството", казва Оливер Декер. А това само по себе си представлява заплаха за демокрацията.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (18)

   1| 2    
1
 
7
 
18
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Днес 44 процента.. утре 84 процента...
2
 
14
 
17
lozkhris до: michaelis12
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
6 милиона изтрепани - тва е лъжа, скалъпена от самата еврейска диаспора, цузамен с англосаксите и със Сталин, щот така изнасяше и на руските евреи. Не са умрели повече от стотина хилияди и то по-скоро от емидемии и болести, нежели от газовите камери. Истината е, че цялата дандания беше създадена от Чърчил и Рузвелт за да заселят Палестина и да създадат еврейската държава. Никой не е имал намерение да ги трепе - на Хитлер му трябваше тогава безплатна работна ръка, а не камари с трупове. Цялата дандания беше измислена в края на 44-та, когато руснаците стяна ясно, че ще бият. Те си съчиниха всекви дивотии за да се направят на герои, а хамерото това му отърваше за да си прикрият собствените двулични машинации по време на цялата война. Самите евреи това им дойде дюшеш за да си оправдаят създаването на държавата. Те тва. Китайците тогава щяха да ги спрат, ама друг път - Япония да се сещаш къде беше по това време?,,:):)
1
 
19
 
16
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Омразата е провокирана и инспирирана. Някой иска да се случват тези неща. ГНе германците / респ. на франсетата, белгийците .. / в крайна сметка ще им писне да им затварят цели квартали за да могат да се дупят за молитва цели села. Преди време манифестация от франсета провали поредната улична молитва с виене от високоговорители , като се настани на няколко метра и започна да реве "Alons enfants de la Patrie"... Клипчето е некъде из тубата... В крайна сметка на всеки, колкото и да е с промит мозък в един момент ще му писне да го унижават в собствената му къща - то са помощи, то храна, облекло, религиозни ултрасвободи... в Германия за да се опрявиш по магазините ти трябва турски, не немски...в Холандия същата работа. Зачулени взеха да влизат по парламентите... Докога това? В смисъл, ще си седна на задника когато видя редовно затворени улици в Риад, Техеран или Истанбул, когато там минава християнско шествие с хоругви и пеене "Христос возкресе из мертвих:...
1
 
24
 
15
lozkhris до: khao
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Абсолютно същата работа е и в Испания. Португалия не чак толкова - там бразилците им стигат, но те са християни и общо взето безобидни. Виж, спаньолото е опасно - мине-немине ден и са излезнали по 20 000 души да скандират как искат мигранти, ква мирна религия е ислямът и колко треа са толерантни.... През останалото време са заети с Прайдове...Единствената страна, където наистина хората взеха да се окопитват и да не си мълчат е Италия - просто там е всички страни с проблемите от миграцията, повдигнато на куб.. Нямаш представа какво значи ч/ерна напаст... Преди време един беше завлякал едно 12 год. момиче от спирката, минута след като го оставил баща му за у-ще. Обаче тя си забравила телефона в колата и бащата се връща... приматът вече влачел момичето към неква странична уличка, с полусвалени гащи... Бащата се оказал спортист и му спукал черна.та муцуна. Вкарали го в болницата с некоя и друга фрактура, сътресение и още екстри... След което започнаха да съдят бащата , щот видиш ли, пребил клетия бежанец... Оправдаха го,защото заплашиха да линчуват съдията. ... Такива случки са ежедневие, същото важи и за Германия и Франция, но медийното затъмнение е по-плътно от социалистическото... Те ни демокрация от западен тип.
9
 
0
 
14
neverland до: mathematician
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Останалите са на противоположно мнение :)

Още от Анализи
Кое си заслужава повече: притежанието на акции или играенето на тото?