Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Плоският данък се завръща в италианската предизборна кампания

В Италия най-горещата икономическа тема в момента е една стара класика, която отново създава разгорещен дебат

Плоският данък се завръща в италианската предизборна кампания

Снимка: Ройтерс

С оставането на малко повече от месец до парламентарните избори в Италия на 4 март противопоставянето на еврото – тема, която доскоро доминираше политическия дискурс в страната, на практика отсъства, като дори най-разпалените популисти странят от обещанията да извадят Рим от единната валута.

Вместо това върналият се под светлината на прожекторите милиардер, медиен магнат и трикратен премиер Силвио Берлускони предизвика разгорещен дебат като поизтупа прахта от дългогодишното обещание да въведе плосък данък – идея, която е особено примамлива в една страна, страдаща от укриване на данъци и мъчително данъчно законодателство, пише вестник Wall Street Journal.

Според социологическите проучвания никоя партия или коалиция няма да спечели категорично мнозинство, което означава, че по всяка вероятност ще е трудно да се прокара подобна мярка. Но партията на Берлускони „Forza Italia“ и нейните дясноцентристки коалиционни партньори, които заедно събират 36%, превърнаха тази идея в крайъгълен камък на своята икономическа платформа, представена миналата седмица.

Плоският данък – система, при която всички плащат при едни и същи проценти, е прокарван от консерваторите по света от години, но досега не е широкоразпространен и съществува противоречие за това дали наистина работи. 

Още по темата

Според Берлускони и неговите съюзници от „Северната лига“ - популистка партия, която се радва на силна подкрепа от малкия бизнес в богатия север, ако данъчната система е по-проста, хората и компаниите с по-голяма готовност ще си плащат, докато в същото време спестяват повече пари за покупки на стоки или инвестиции. Според техни опоненти обаче плоският данък е нереалистичен, ще е в преимущество на богатите за сметка на бедните и ще доведе до голям дефицит в бюджета.

Нито скоро набралото популярност движение „5 звезди“, чиято подкрепа е около 28%, нито управляващата Демократична партия, нареждаща се много зад него, подкрепят промените в данъчните закони, въпреки че и двете вече обещаха да намалят налозите.

Берлускони и „Северната лига“ обаче се различават във вижданията си за това какъв процент би трябвало да бъде плоският данък. Според бившия премиер индивидуалните и корпоративни стойности трябва да бъдат замразени на настоящата минимална данъчна ставка от 23%. Според популистите обаче те трябва да са в размер на 15%, така че и хората с по-ниски доходи да бъдат облагодетелствани.

Плосък данък от 25% ще намали приходите от данъци с 27 млрд. евро, показват данни на Bruno Leoni, която подкрепя въвеждането на налог в този размер.

Според дясноцентристката коалиция спадът в укриването на данъци ще компенсира голяма част от недостига. Но дори когато Рим успява да разкрие случаи на укриване на данъци, събраните средства от дължимите суми са едва на половината.

Опоненти на Берлускони отбелязват, че бившият премиер така и не е прокарал плановете за плосък данък по време на своя престой на поста. Според тях подобен налог ще пробие дупка в публичните финанси – нещо, което страната с третия най-голям публичен дълг в света не може да си позволи.

Още по темата

Според международни организации и анализи на икономисти от последното десетилетие системата на плоския данък дава смесени резултати. Европейската централна банка (ЕЦБ) е установила, че около десет години след въвеждането й в някои източноевропейски държави, включително България и Естония, икономическият растеж може да е независим, посочва Wall Street Journal.

Франческо Данери, професор по макроикономика към миланския университет „Бокони“, отбелязва, че е трудно да се правят заключения от опита на други държави. „Сравненията...често са подвеждащи, тъй като нарастването на брутния вътрешен продукт или данъчните приходи, наблюдавани там, са силно повлияни от други фактори, а не само от плоския данък“, смята той.

В същото време предизборната програма на дясноцентристите не споменава нищо за напускане на еврозоната или въвеждане на паралелна валута – идеи, подемани в миналото както от Берлускони, така и от „Северната лига“.

Движението „5 звезди“, което в края на миналата седмица представи предизборен план от 20 точки, все още не се е отказало напълно от идеята за референдум върху членството в еврозоната, но значително е смекчило тона си. Според неговия лидер Луиджи ди Майо „вече не е правилното време за Италия да напусне еврото“.

Малко над половината италианци подкрепят членството в еврозоната. Неуспехът на популистките партии на много други места в Европа да използват антиевропейската платформа, за да дойдат на власт, може да е намалил привлекателността на идеята в Италия.

Сред другите икономически теми от предизборната кампания е и обещанието на „5 звезди“ за универсален базисен доход и инвестиции от 50 млрд. евро в технологии като възобновяеми енергийни източници и оптични кабели. Всички партии в надпреварата обещават уеличение на публични разходи.

Едно нещо обаче липсва отчетливо и това е липсата на конкретни предложения за справяне с хроничните проблеми на страната, като дълга й за 2 трлн. евро, бюрокрацията или дълбоко неефективната правосъдна система, посочва още Wall Street Journal.  

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Анализи
Make Britain great again