Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

По-важното от изминалата седмица

България ще кандидатства за ERM-2 до юни, за първи път японски премиер е на официално посещение в страната ни, Меркел е напът към ново свое правителство

По-важното от изминалата седмица

Снимка: Архив Ройтерс

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

Безспорно най-важното събитие от миналата седмица за страната ни е официалната заявка на властите за скорошно влизане в еврозоната. За първи път официален представител на правителството се ангажира и с конкретен срок за кандидатстване за Европейския валутен механизъм, известен като ERM-2. Според финансовия министър Владислав Горанов страната ще подаде молба за това до Европейската централна банка до юни тази година. България, която понастоящем е начело на шестмесечно ротационно председателство на Съвета на Европа, изявява готовност да се присъедини към еврозоната и смята, че влизането й ще бъде възприето като признание за усилията, които е положила по отношение на направените реформи, след като става член на ЕС през 2007 г., отбелязва Ройтерс.0

Според Горанов България не би могла да представлява какъвто и да било риск за еврозоната най-малкото заради 20-годишния валутен борд и силните икономически показатели на страната, които отговарят на критериите за членство. Като цяло България получава подкрепа за намеренията си, макар и не всички 19 членки на единния валутен съюз се чувстват комфортно с идеята за присъединяването на страната.

БНБ одобри покупката на Общинска банка от дружество на "Инса Ойл". От БНБ посочват, че всички акции от капитала на Novito Opportunities Fund са собственост на CAIAC Fund Management - дружество, учредено съгласно законодателството на Княжество Лихтенщайн, което е алтернативен инвестиционен фонд, лицензиран и надзираван от Органа за надзор на финансовите пазари на Княжество Лихтенщайн. В централната банка са установили, че емитираните от заявителя инвестиционни дялове без право на глас са придобити от  дружеството "Инса Ойл" ООД. 

Междувременно Управителният съвет на централната банка разреши и вливането на СИБАНК ЕАД в Обединена българска банка АД (ОББ). Investor.bg припомня, че на 6 декември, на извънредно общо събрание, акционерите на Обединена българска банка одобриха вливането на СИБАНК в ОББ.  След като БНБ разреши вливането и то се впише в Търговския регистър към Агенцията по вписванията, ще съществува само едно юридическо лице – Обединена българска банка АД.

За първи път японски премиер е на официално посещение в България. Япония подкрепя силно сплотена Европа и приветства усилията за интеграцията на Западните Балкани. Това каза на пресконференция премиерът на Япония Шиндзо Абе след срещата му с българския министър-председател Бойко Борисов. „Радостен съм, че имам възможността да осъществя това посещение в България, което е първо за японски министър-председател. Бих искал да изкажа своето уважение към Бойко Борисов за това, че има тежката отговорност на председателството на ЕС. България и Япония са две приятелски държави, които споделят ценности като свобода, върховенство на закона", заяви Абе. От своя страна българският премиер заяви, че България ще положи цялата си воля и усърдие максимално бързо да приключат преговорите между ЕС и Япония. Той изрази надежди "в тези 2 дни да свършим доста работа".


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Германия се тревожи заради коронавирусния дълг