Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС и Япония финализираха споразумението за икономическо партньорство

С обявената сделка се създава най-голямата отворена икономическа зона в света, с население от от 600 млн. души и 30% от глобалния БВП

ЕС и Япония финализираха споразумението за икономическо партньорство

Японският премиер Шиндзо Абе и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Снимка: Архив Ройтерс

Днешният ден се оказа доста активен откъм новини от Брюксел. След като сутринта стана ясно, че Европейският съюз е постигнал сделка с Великобритания по Brexit, от пресслужбата на Европейска комисия съобщиха, че ЕС и Япония са финализирали и сделката за свободна търговия, която бе принципно договорена през юли.

И двете страни са се съгласили с текста на споразумението за икономическо партньорство, с което се създава най-голямата отворена икономическа зона в света. Тя покрива 600 млн. души и обхваща близо 30% от глобалния БВП, посочват от Financial Times.

Сделката, чието договаряне отне 4 години, намалява митата, въвежда сътрудничество по стандарти и регулации и отваря пазарите за обществени поръчки.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и японският министър-председател Шиндзо Абе заявиха, че макар сделката да носи „значителна икономическа стойност“ тя е и от „стратегическа важност“, показвайки ангажимента на регионите да „поддържат световната икономика, работеща на базата на свободните, отворени и справедливи пазари с ясни и прозрачни правила“.

„Готово е“, каза Юнкер, описвайки споразумението като „мощен политически сигнал към света, държейки високо знамето на свободната и справедлива търговия“.

Още по темата

Въпреки месеците преговори по детайлите на текста, които трябваше да позволят на двете страни да изгладят различията си, обявената сделка не включва въпроса за защитата на инвеститорите, отделяйки го от основното споразумение за икономическо партньорство.

Защитата на инвеститорите бе подчертана като чувствителен въпрос през юни, когато Брюксел отхвърли използването на традиционните трибунали за „уреждане на спорове между инвеститорите и държавата“. Трибуналите биват критикувани от редица групи като инструмент, с който мултинационалните компании подкопават екологичните и трудовите стандарти. През лятото обаче Токио не одобри алтернативата с инвестиционни съдилища.

Вместо това преговорите по въпроса ще продължат отделно извън обсега на основаната сделка, което ще позволи по-лесното ѝ ратифициране от страните членки на ЕС. Споразумението ще бъде представено за одобрение на Европейския парламент и страните членки на ЕС, като целта е то да влезе в сила, преди края на мандата на сегашната ЕК през 2019 г.

Според ЕК споразумението за икономическо партньорство ще премахне огромна част от митата за 1 млрд. долара, плащани годишно от европейски компании, които изнасят към Япония, както и редица дългогодишни регулаторни ограничения. Споразумението ще отвори японския пазар за 127 млн. потребители на ключовия износ от ЕС на земеделски продукти и ще увеличи възможностите за износ в редица сектори.

По отношение на износа на земеделски стоки, сделката ще премахне митата по много видове сирена, вино, обработено свинско месо и др., а освен това ще гарантира защитата в Япония на над 200 продукта с географска защита в ЕС.

Споразумението отваря пазарите на услуги, най-вече финансовите, електронната търговия, телекомуникациите и транспорта. То гарантира на европейските компании достъп до пазарите за обществени поръчки в 48 големи града в Япония и премахва пречките пред обществените поръчки в железопътния сектор на националнo ниво.

Сделката включва подробности и по търговското и устойчиво развитие и определя стандарти по отношение на защитата на труда, безопасността, околната среда и потребителите.  

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

4
 
4
 
1
fri
преди 2 години
А дали ЕС и най-вече Германия, ще може да изнася 3-то качествените си стоки за Япония, както прави това за Източна Европа и Б-ия, в частност?

Още от Европа
DAX поведе зелената вълна на европейските борси днес