Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

По-важното през изминалата седмица

България е сред страните с най-нисък дълг спрямо БВП в ЕС, американската икономика се забавя изненадващо

По-важното през изминалата седмица

Снимка: Ройтерс

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

Лихвите по кредитите за бизнеса се повишават в края на 2017 г.  Въпреки ликвидността на банките и слабото търсене на заеми кредитните институции повишиха минимално цената на заемния ресурс, сочат данни на БНБ. Годишният процент на разходите на кредитите за потребление в левове поскъпна на месечна и годишна база през декември. Увеличението на ГПР, който включва всички разходи при обслужването на заема, в последния месец на миналата година  достигна 11,65%, като година по-рано беше 11,51%. В сравнение с ноември увеличението е с 1,12 процентни пункта.

Средната лихва на депозитите на домакинствата расте, но за бизнеса намалява. В края на декември БНБ отчете най-голям месечен спад на лихвеното ниво на спестяванията на бизнеса при срочните депозити в левове. Но докато средната лихва за спестяванията на домакинствата на месечна база расте, лихвите по депозитите на бизнеса намаляват. В последния месец на 2017 г. най-голям е месечният спад на лихвеното ниво на спестяванията на бизнеса при срочните депозити в левове. През декември средната лихва е 0,09%, като е паднала с 0,15 процентни пункта.  На годишна база намалението е с 0,05 пр. п. В последния месец на миналата година срочните депозити, договорени в евро, се олихвяват със средна лихва  0,05%, като за месец спадът е с 0,03 пр. п., а за година – с 0,21 пр. п.

Възможно е да има сливане на банки през 2018 година. Това прогнозира управителят на Българска народна банка (БНБ) Димитър Радев в първото за тази година издание на тримесечния бюлетин на Асоциацията на търговските банки. Радев подчертава, че в системата се натрупва кредитен риск, а когато кредитирането се увеличава, съществува опасност да се натрупат нови лоши заеми. Според него перспективите за банките през 2018 г. остават положителни, на фона на благоприятното развитие на макроикономическата среда.

България запазва третата си позиция в Европейския съюз (ЕС) по най-нисък дълг спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) през третото тримесечие на 2017 г., показват данните на европейската статистическа служба Евростат. Страната ни е и сред държавите, които отчитат най-голям спад на дълга в сравнение с второто тримесечие на миналата година. Българският дълг възлиза на малко над 25 млрд. лева към края на септември 2017 г., което е 25,6% от БВП. На първо място по нисък дълг спрямо икономиката е Естония с 8,9%, следвана от Люксембург с 23,4%.

Мнозинството в парламента отхвърли вота на недоверие към правителството, внесен от ПГ на "БСП за България" заради провал в политиката за противодействие на корупцията. От ГЕРБ определиха искането като несъстоятелно, което цели да се дестабилизира управлението. "За" оставката на правителството бяха 103 депутати от левицата и ДПС, против - 131 (ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и един независим). 

ГЕРБ направи крачка назад и се отказа от бързата ратификация на Истанбулската конвенция, която изостри напрежението в обществото. Депутатите на Бойко Борисов решиха, че първо ще инициират серии от дебати, кръгли маси, разговори с експерти, академичната общност, неправителствени организации, включително и със Светия Синод, така че да разсеят всички съмнения, които някои имат заради ратификацията на документа.

Нощувките на чуждестранни туристи в България се увеличават с почти 6% през миналата година, но на българите в страната намаляват с приблизително 2%, показват данни на европейската статистическа служба Евростат. Общо нощувките на чужденци и граждани в България се увеличават с 3,1% средно до 26 млн. Чужденци са осъществили 17,1 млн. нощувки от тях спрямо 16,1 млн. през предходната 2016 г. Нощувките на български туристи в страната са малко под 9 млн. при малко над 9 млн. година по-рано, показва европейската статистика. 

България се завърна в класацията на Bloomberg за 50-те най-иновативни икономики, след като миналата година изпадна от списъка. През 2018 г. страната ни заема 41-о място – изкачване с една позиция от последния път, в който сме присъствали в индекса (2016 г.). Страната ни получава общ резултат от 51,54 точки. Оценката за всяка държава е изготвена на базата на седем критерия, включително разходи за научноизследователска и развойна дейност и концентрация на високотехнологични публични компании. Най-добре страната ни се е представила в сферата на добавената стойност на производството, където сме 34-ти. Най-ниска позиция имаме по отношение на патентната дейност, където се нареждаме на 48-о място. В останалите категории заемаме позиции между 37-а и 41-а.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
SeeNews: Зависимостта на България от износа е най-големият риск за възстановяването