IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Помръкналата звезда на германския здравен министър

В началото на пандемията Йенс Шпан имаше възможност да блесне, но бавното ваксиниране в Германия ядоса германците

08:13 | 23.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Йенс Шпан. Снимка:&nbsp;Liesa Johannssen-Koppitz, Bloomberg</em></p>

Йенс Шпан. Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz, Bloomberg

Германия започна ваксинацията срещу коронавируса дни след Коледа, а това даде началото на трудни дни за здравния министър на страната Йенс Шпан, пише в свой анализ европейското издание Politico.

Той често е обвиняван, че е прекалено амбициозен и че му липсва опит, но Шпан успя да убеди своите критици, че може да действа уверено по време на пандемията. В края на 2020 година той бе един от най-популярните политици в Германия с 64% одобрение - втори след канцлера Ангела Меркел (71%).

Тогава консерваторите се запитаха дали не е добра идея Шпан да се бори канцлерството в края на годината.

Но само три месеца по-късно въпросът вече е друг: дали не е добра идея здравният министър да бъде сменен. В последните месеци много германци са ядосани на своето правителство и не одобряват как се управлява пандемията и особено кампанията по ваксинацията.

Според публикувано в Der Spiegel проучване 60% от германците не са доволни от работата на здравния министър, а одобрението за мерките на правителството за пандемията спадна до най-ниското си ниво. Ситуацията се влоши допълнително през миналата седмица, когато Йенс Шпан обяви временната пауза в използването на ваксината на AstraZeneca - ход, който гарантира забавяне на кампанията по ваксиниране.

В случая здравният министър просто следваше препоръките на регулаторите в страната, но германците не се интересуват от този факт. Гневът им нарасна още повече след научните данни, които показват, че има слаба връзка между ваксинирането и появата на проблеми.

Самият Шпан обаче се позова на изявлението на Европейската агенция по лекарствата (EMA), според което ваксината на AstraZeneca е безопасна, но не може изцяло да елиминира възможна връзка с редки появи на кръвни съсиреци. "Анализите на ЕМА потвърждават курса, който поехме - решението за временно спиране на ваксинирането с AstraZeneca е превантивна мярка, докато тези редки прояви на кръвни съсиреци не бяха анализирани", коментира той.

Има само няколко месеца до изборите, но смяната на здравния министър може да върне доверието в държавата, смятат обаче в опозиционната Свободна демократическа партия. Този призив се поема и от други опозиционни лидери.

Образът на Шпан скоро няма да се изчисти - преди ден Der Spiegel забърка името му в корупционен скандал, свързан с продажбата на 570 хил. медицински маски. Сделката е сключена между германският здравен министър и изпълнителният директор на Burda, компания в която като лобист работи брачният партньор на Шпан - Даниел Функе.
Според изявление на фирмата Функе няма нищо общо с тази сделка и дори не е знаел за нея.

Йенс Шпан се присъедини към младежката организация на Християндемократическата партия през 1995 година. След изборите през 2018 година зае дългоочаквания от него пост на здравен министър. Пандемията му даде възможност да се докаже и да потвърди амбициите си за следващата стъпка в политическата му кариера - надпреварата за поста на Ангела Меркел. Почти ежедневно той се обръщаше към германците от телевизора и печелеше тяхното доверие.

През лятото на 2020 година Шпан пусна приложение, чрез което да може да бъде следена пандемията в Германия и критикува британският премиер Борис Джонсън за липсата на подобна технология.

Но девет месеца по-късно никой във Великобритания не се вълнува от подобни приложения, заети с реализацията на успешната си кампания по ваксиниране. Всекидневно британците напомнят колко бързо можеше да стане ваксинацията в ЕС и в частност в Германия, ако властите бяха управлявали нещата различно, пише още Politico. А блокадите едва ли ще бъдат вдигнати скоро.

Но не само професионалните действия на здравния министър привличат вниманието на германците. През лятото Шан и неговият брачен партньор купиха вила в покрайнините на Берлин за сумата от 4 млн. евро. Здравният министър не успя да опази в тайна тази покупка, а не само цената предизвиква интерес. Според публикации в медиите по-голямата част от сумата е отпусната от малка банка в избирателния район на Шпан, в която той е бил член на борда.

Няма доказателства, че здравният министър е нарушил правилата по някакъв начин, но това е още един удар по имиджа му, коментира още изданието.

Ден след като участва в благотворителна вечеря, Шпан беше диагностициран с коронавирус. Положителният тест не можа да изтрие разочарованието на германците от факта, че здравният министър нарушава своите разпоредби за спазване на дистанция и съвети да се избягват участия в масови събития. Допълнително гневът им беше предизвикан и от правилото, че даренията на тази вечеря са били ограничени до 10 хил. евро, за да не бъдат публично оповестени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още