IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преброяването на бездомните източноевропейци

Социални работници в Хамбург разговарят с бездомниците и на доброволен принцип събират от тях информация

11:31 | 22.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бедомна жена проси пари в Хамбург. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Бедомна жена проси пари в Хамбург. Снимка: архив Ройтерс

В продължение на една седмица в Хамбург се провежда „преброяване на бездомните". Социални работници ще разговарят с бездомниците и на доброволен принцип ще събират от тях информация, пише Tageszeitung, цитиран от Deutsche Welle. Пол, възраст, националност – това са основните параметри в допитването.

Според говорителя на общината Марсел Швайцер, Хамбург се нуждае от актуалните данни, защото структурата и съставът на групата на бездомните хора значително са се променили.

„Последното проучване беше проведено през 2009 година, а оттогава досега, в резултат от въведената през 2001 свобода на придвижване в ЕС, процентът на бездомните хора от източноевропейски страни значително се увеличи", казва Швайцер. 

Официални данни все още няма, но според социалния работник Щефан Каренбауер бездомниците от Полша, България и Румъния вече са около 75% от общия брой. Сегашното преброяване се провежда на фона на дебата в града за конкурентната борба между местните и източноевропейските бездомници. В това отношение общината очевидно води твърд курс: на около 100 източноевропейци вече беше отказан достъп до Зимната програма за нуждаещи в Хамбург.

И не е само Хамбург. Наскоро вниманието на германската общественост беше привлечено от решението на кухнята за бедни в Есен да спре раздаването на храна на чужденци. Преброяването на бездомните в Хамбург тъй или иначе няма да събере благонадеждна информация, защото е доброволно, така че съществува опасението, че само ще даде допълнителни аргументи на онези, които агитират срещу бездомните хора от Източна Европа.

Всъщност става дума най-вече за пари.

Много от тези бездомници нямат здравни осигуровки, тъй че при спешни случаи разноските трябва да поеме общината. Точно поради това една от целите на допитването е да събере информация за здравните осигуровки на хората от държави-членки на ЕС, обяснява Швайцер. Той описва дилемата, в която попадат общинските власти в случаите с бездомни хора от Източна Европа без здравни осигуровки: „По закон те нямат право на държавна помощ тук. На практика обаче ние можем да ги оставим на произвола на съдбата"

Die Welt пък наскоро писа, че на 800 мигранти в Хамбург наскоро бил отказан достъп до спалните помещения за бездомници, след като въпросните чужденци заявили, че в родните си страни разполагат с покрив над главите си. На тях градските власти им връчили билет за връщане, а онези, които отказали да го приемат, били допускани до топлите помещения само през деня.

Социалният работник Щефан Каренбауер с облекчение разказва, че в Хамбург вече функционират четири лекарски кабинета за спешни случаи, които оказват поне първа помощ на бездомници с остри здравословни проблеми. Нерешен обаче си остава проблемът с подслоняването на бездомните. Дирк Хауер от хуманитарната Дяконична служба на Протестантската църква казва, че след предишните преброявания положението не се е подобрило и апелира сегашното преброяване да доведе до някакъв напредък в това отношение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още