IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средната класа в САЩ забогатява при Тръмп

Медианният доход на домакинствата се е повишил с близо 7%, откакто президентът встъпи в длъжност

11:05 | 10.10.19 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Критиците на президента Тръмп не могат да отрекат, че икономиката върви добре. Вместо това те настояват, че всички ползи отиват при богатите и при големите корпорации. „Американската средна класа е под обсада“, заяви сенатор Елизабет Уорън по време на кандидат-президентската си кампания миналия декември.

Последните данни от месечните проучвания на Бюрото за преброяване обаче показват различна картина, пише за Wall Street Journal Стивън Муър, старши сътрудник във фондацията „Херитидж” и съавтор с Артър Лафър на книгата „Тръмпономика: Анализ на плана за съживяване на нашата икономика „Америка преди всичко”. 

Медианният доход (не средно аритметичният, а този по средата – бел. прев.) на домакинствата е достигнал 65 084 долара за 12-те месеца, завършващи през юли. Това е най-високото ниво в историята и увеличение от 4144 долара, или 6,8%, откакто Тръмп встъпи в длъжност. За сравнение, при президента Обама - от края на рецесията през юни 2009 г. до януари 2017 г. - медианният доход на домакинствата нарасна с едва около 1000 долара.

Тези статистически данни бяха публикувани от двама бивши специалисти от Бюрото в областта на доходите с 50-годишен опит, които сега ръководят Sentier Research, непартийна изследователска група. Sentier анализира месечното текущо проучване на населението на Бюрото за преброяване, за да изчисли най-актуалните промени в медианния доход на домакинствата, като публикува данните си от шест месеца до една година преди официалните. Предварителните оценки на Sentier са несъвършени и непременно се преразглеждат, но като цяло са надежден водещ показател.

Освен това големият ръст в доходите, който Sentier отчита не отразява ефекта от намалението на данъците през 2017 г., което спести на средното домакинство 1400 долара през 2018 г., според колегите ми от Центъра за анализ на данни към фондацията Херитидж. За женени двойки с две деца числото е повече от 2900 долара.

Данните на Sentier съвпадат с други икономически тенденции. Те обясняват защо потребителските разходи нараснаха тази година, а големите търговци на дребно като Lowe's и Target отчитат огромни продажби. Икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу имаше право, когато миналия месец каза, че поради по-тлъстите заплати семействата едновременно харчат и спестяват повече.

Данните за доходите на Sentier датират от 2000 г. и разказват историята от последните две десетилетия. Рецесията от 2008-09 г. удари доходите на средната класа толкова драматично, че медианният доход, когато Обама напусна поста си не беше по-висок от този, когато пристигна предшественикът му Джордж У. Буш 16 години по-рано. Това беше натискът върху средната класа и работниците, от който се възползва Доналд Тръмп.

Обама наследи финансова каша, като медианният доход продължи да намалява през почти целия му първи мандат и нарастваше бавно през втория - най-слабото възстановяване от рецесия след 30-те години на миналия век. „Никога не сми имали възстановяване, при което да е отнело толкова дълго време на доходите да наваксат“, изтъква основателят на Sentier Гордън Грийн.

Едно предупреждение: Продължително икономическо забавяне или рецесия може да обърнат напредъка на Тръмп при работните места и доходите. Търговската война струва скъпо. Но засега медианното семейство се радва на най-високите си доходи досега. Средната класа не само не се свива, ами става по-богата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 0
nikolait
преди 4 години
ами това е добре, особено, ако се съчетае с по-големи разходи за по-скъпи и качествени стоки. Не лукс, а просто по-добри продукти, по-капризен пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis16
преди 4 години
много си тъъпп Саше, щом ми говориш са Тромпета и останалите като еднолична фирма .... но добрата новина е, че тва ше се разпространи и в Геййропата, ама който е проссс то е за дълго кааше наща даскалица по математика ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 6
Боян
преди 4 години
Бягай от щатите докато можеш, може да се окаже някой ден, че ще е късно. А ако си мислиш, че тръмпчо клоуна ще е президент още един мандат си много зле. Той е сложен като другия риж клоун да свърши мръсната работа, а именно да притисне Китай, ама уви няма да стане и съответно ще е в канала скоро като английския клоун, който също няма да свърше никаква работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 10
Valentin13
преди 4 години
странно как е минала тази статия през плътната "либерал-социалистическа-затоплистка" цензурна обсада. някой не е догледал и ще има наказани.истината е казана, Тръмп е най-добрия лидер на нашето време и резултатите му го показват. на другия полюс са кречеталата на Европейския съюз и тяхните шутове, ярко изразени тука из форума..момчетии, запомнете от мене - семейство-нация /не народ, а нация, който има уши да слуша нека слуша/- граници-патриотизъм. това е рецептата за успех.наблюдавайте какво ще стане с Британия след освобождението.не ми отговаряйте, не чета комнтарии на моите постове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 6
michaelis16
преди 4 години
емии длибокоумните като теб там гласуваха 2 пъти за негррото и останаа гладни и на купонна система ..... Или викаш я по добре да си седим гладен ама да не съм плиткоумен а ? .... В България бая го практикуват вече 30 години, не благодаря аз реших да съм от плиткоумните .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 7
khao
преди 4 години
оптимист си ти ... чекай сега да видиш как ще ти отговори неукия плиткоумец ! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 9
Боян
преди 4 години
Ето такива са всички плиткоумници дето са гласували за него, гледат от днес за утре да са наядем общо казано, но ако се покаже откъде така са забогатели ще лъсне истината, а тя е че всичко е за сметка на бюджета и както всеки дори и неграмотен знае като вземаш заеми всичко е перфектно, лошо става като почнеш да връщаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 9
khao
преди 4 години
тъъъп, това е поредната фейк статия за Тръмп, не се напрегай излишно ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 11
Бидонойл
преди 4 години
Средният доход и у нас се увеличава, дори без да си имаме Тръмп. Това поставя въпроса дали ръстът е лично негов успех, или е следствие на възходящата фаза на световния икономически цикъл, която е една от най-дългите в историята. Защото цикълът скоро ще се обърне и ако сега Тръмп си приписва всички заслуги, скоро ще трябва да си поеме и отговорностите, а не да се измъква по терлици обвинявайки ФЕД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 8
michaelis16
преди 4 години
Ааа не бе човекот дава на хората да ядат не некви Зелници и Тикварницци да дават тука "акъл" колко лош бил популизма, е лош е верно ама за грабителите и "демокрацията"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още