IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговска война между САЩ и ЕС? Шансовете остават

Истината е, че съдбата на ЕС зависи от добрата воля на Тръмп и блокът няма план „Б“.

15:44 | 19.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ще успеят ли Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Доналд Тръмп да решат уравнението? Снимка: <em>Архив: Ройтерс</em></p>

Ще успеят ли Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Доналд Тръмп да решат уравнението? Снимка: Архив: Ройтерс

Досега Европейският съюз (ЕС) успяваше да остане извън ескалиращото търговско напрежение между САЩ и Китай. Заедно с други американски съюзници блокът си договори временно изключване от митата върху вносната стомана, които президентът Доналд Тръмп обяви миналия месец, позовавайки се на опасения за националната сигурност. Оттогава насам САЩ въведоха още налози върху обширен списък от китайски вносни стоки за 50 млрд. долара в отговор на това, което според тях е кражба на интелектуална собственост и заплашиха с още 100 млрд. долара.

ЕС споделя много от притесненията на САЩ за китайските търговски практики и иска да работи с Вашингтон, за да окажат натиск върху Пекин за осъществяването на реформи на световното търговско законодателство, които ще адресират проблемите на Китай със свръхпроизводството. Въпреки това обаче съществува реален риск самите ЕС и САЩ скоро да се окажат въвлечени в своя собствена търговска война, посочва Wall Street Journal в свой материал.

Гореща точка ще е изтичането на 1 май на мораториума върху митата върху вноса на алуминий и стомана. ЕС иска изключването да е постоянно, но САЩ дадоха да се разбере, че ще очакват някои отстъпки в замяна. Според Вашингтон търговските отношения с Брюксел са небалансирани и несправедливи. Администрацията на Тръмп обикновено определя здравословното състояние на американските търговски връзки през призмата на текущата сметка. Миналия октомври беше съобщено, че двустранният излишък с Германия е „значителен и е повод за притеснение“. През 2017 г. еврозоната имаше излишък по текуща сметка със САЩ в размер на 132 млрд. долара. В същото време Тръмп използва и Twitter, за да отправи критики спрямо „големите мита и бариери, които те (ЕС) прилагат срещу САЩ“ и които „не са справедливи за нашите фермери и производители“. 

Европейският съюз обаче е категоричен, че няма да направи едностранни отстъпки, заплашван от това, което определя като американско изнудване. Според него митата върху стоманата и алуминия представляват незаконен протекционизъм в рамките на законодателството на Световната търговска организация (СТО), отбелязвайки, че собствените туитове на Тръмп опровергават твърденията на администрацията, че действат в името на защитата на националната сигурност.

Брюксел твърди, че е готов да обсъжда общите търговски отношения, но само след като САЩ направи изключването от митата постоянно. „Когато това бъде потвърдено от президента, можем да продължим да говорим за всички други неща, които те искат да обсъждаме“, заяви европейският комисар по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом по време на пресконференция в сряда. „Но не сме започнали да преговаряме нищо“, отбеляза тя.

Малмстрьом и американският търговски министър Уилбър Рос проведоха три видеоконференции, но няма признаци за край на патовото положение. Дори и ЕС и САЩ да подновят двустранните търговски преговори, няма гаранция, че те ще доведат до някакъв резултат. ЕС няма апетит към подновяването на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (Trans-Atlantic Trade and Investment Partnership – TTIP) – мащабните преговори между Брюксел и Вашингтон, които затънаха в дълбоки пясъци през 2016 г. Една от причините е, че двете страни са прекалено далеч една от друга по ключови регулаторни въпроси като политиката за борба с изменението на климата.

Но дори и постигането на сделка с ограничен мащаб може да се окаже трудна за постигане. ЕС ще трябва да проведе проучване и да договори нови преговорни директиви преди отново да започне директни разговори.

Тръмп сигнализира, че ще иска ЕС да намали високите си мита върху вносни коли в размер на 10% при 2,5% в САЩ. Брюксел обаче има свои собствени интереси, сред които високите американски мита върху редица индустриални продукти като текстил, обувки и транспортни средства, както и политиката за избор на американска продукция при обществените поръчки, която от дълго време е проблем за европейските компании. Съществува риск едни тясно фокусирани преговори, целящи просто да понижат митата, да срещнат политическа съпротива от държавите членки на ЕС, ако включват нанасянето на вреди върху нечии влиятелни интереси, но са с ограничени компромиси, като в същото време намаляват европейските лостове за влияние в преговорите за една по-амбициозна сделка.

Ако САЩ откажат да направят изключването от митата постоянно, то ЕС ще бъде ли готов да рискува стартирането на търговска война с Вашингтон? Брюксел заяви, че е готов да отвърне и тази седмица получи единодушно одобрение от държавите членки за своите предложени ответни мерки, ако бъдат необходими. Списъкът включва мотори, бърбън, фъстъчено масло, ориз и царевица. Съюзът също така започна процедура срещу американските мита в СТО тази седмица.

Все пак остава малко съмнение, че ЕС като цяло – и Германия в частност, имат най-много какво да загубят от търговска война и каквото и да е било пропукване в многостранната търговска система, като се има предвид неговата роля в глобалната верига за създаване на стойност и зависимостта му от външното търсене за стимулиране на икономиката си. Именно по тази причина европейските акции бяха така силно ударени от търговското напрежение между САЩ и Китай.

„ЕС може да преглътне американските мита върху стоманата и алуминия“, заяви Гунтман Волф, директор на базирания в Брюксел аналитичен център „Брюгел“. „Но ако САЩ въведат налози върху вносните автомобили, то това вече ще е друго нещо. Лостовете за влияние на ЕС бързо ще намалеят. Много европейски работни места ще бъдат застрашени и Вашингтон знае това“.

Истината е, че съдбата на ЕС зависи от добрата воля на Тръмп и блокът няма план „Б“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още