Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Ваксинният национализъм тласка държавите да инвестират в местно производство

Германия се готви да се превърне в "едно гише" за производството на ваксини срещу коронавируса

Ваксинният национализъм тласка държавите да инвестират в местно производство

Снимка: Bloomberg LP

През 1921 г. в германския град Десау е създаден институт за масово производство на ваксини, който по-късно спомага за укрепването на Германската демократична република. Точно 100 години по-късно институтът се готви да стане "едно гише" за производство на ваксини срещу COVID-19 в отговор на пандемията, пише Ройтерс.

Това е само един пример за усилията на правителствата по целия свят да получат достъп до фрагментирано производство на ваксини, след като производствените неуспехи лишиха членките на Европейския съюз от лекарства, произведени на собствена почва тази година.

От Австралия до Тайланд, държавите, които планират местно производство на ваксини, започват да прекрояват индустрията.

Германската инициатива има подкрепата на регионалното правителство като част от националните усилия за осигуряване на доставки и добавяне на ваксини към износа на Германия. Премиерът на Саксония-Анхалт Райнер Хаселоф заяви, че вярва, че Германия може да се превърне в стабилизиращ производител на ваксини по същия начин, по който енергийните компании поддържат капацитет за моменти на силно търсене.

„В крайна сметка това е сравнимо с енергийната индустрия, където държавата също плаща да се поддържат електроцентралите в резерв“, заявява Хаселоф пред Ройтерс.

За разлика от САЩ, където правителствената операция Warp Speed започна да финансира разширяването и модернизирането на фармацевтичните производствени обекти в началото на пандемията, малко държави в световен мащаб имат възможност да управляват фабрики.

Германският план е сред над половин дузина държавни инициативи по целия свят за предотвратяване на недостига чрез подпомагане на местното производство на фармацевтични компании.

Някои, сред които Австралия, Бразилия, Япония и Тайланд, създават производствени партньорства с шведския производител на лекарства AstraZeneca PLC.

Италия се ангажира с държавна подкрепа за публично-частен център за производство на ваксини, докато Австрия, Дания и Израел планират съвместен фонд за изследвания и развитие и ще проучат дали да произвеждат свои собствени ваксини от следващо поколение.

Индия играе значителна роля в производството на ваксини в световен мащаб, а САЩ, Япония и Австралия също планират да помогнат за финансирането на капацитета за производство на ваксини там, каза високопоставен служител на американската администрация пред Ройтерс. Тези действия имат за цел да се справят с глобалния недостиг на дози. Тъй като ваксините са ключови за рестартирането на икономиките, някои държави имат споразумения преди покупката, за да осигурят доставките си.

2 млрд. дози

Кризата с ваксините в Европа показа, че държавите, които зависят от доставките от мултинационални компании, могат да бъдат уязвими. През януари AstraZeneca намали доставките за блока с повече от половината за първото и второто тримесечие и заяви пред Брюксел, че не е в състояние да отклонява лекарствата, произведени в Белгия, предназначени за Обединеното кралство.

Съкращението засили напрежението между Лондон и Брюксел и накара европейските лидери да ограничат износа на ваксини, произведени в ЕС, от този месец, когато Италия блокира износа на ваксини на AstraZeneca.

Германия е нетен вносител на всички ваксини, със 720 млн. долара търговски дефицит в тази област. Берлин планира да промени това и институтът в Десау ще помогне за тази цел. Институтът, семейната фирма IDT Biologika и AstraZeneca планират да инвестират над 100 милиона евро, за да превърнат завода във фабрика за готови ваксини.

Компанията ще се стреми да произвежда между 30 милиона и 40 милиона дози на месец от края на 2022 г., което по думите на изпълнителния директор Юрген Бецинг пред Ройтерс ще я превърне в един от най-големите европейски производители и ще добави капацитет за най-малко 360 млн. дози годишно в рамките на ЕС.

Още по темата

Германия все още не е запазила правото да закупи никоя от тези ваксини, но правителството иска да изготви план с мерки за подкрепа и стимулиране на дългосрочния капацитет за производство на ваксини до 1 май, сочи документ, който е стигнал до Ройтерс. Според неназован източник от правителството представителите на фармацевтичната компания са заявили, че гаранциите за дългосрочни покупки в Берлин ще бъдат по-важни за техните инвестиционни решения, отколкото помощта.

Заводът на IDT ще може да произвежда ваксини и за други компании и заедно с клъстер от фирми в Саксония-Анхалт ще формира сърцето на правителствена стратегия за превръщането на Германия в център за производство на ваксини в Европа.

Берлин се е насочил към годишен капацитет от 2 млрд. дози ваксини срещу COVID от IDT и други съоръжения, е съобщил запознат източник пред Ройтерс. За сравнение, AstraZeneca заяви амбициите си да произведе до 3 млрд. дози от ваксината си до края на тази година, което ще я направи най-големия производител на ваксини срещу COVID-19 в световен мащаб.

Целта на Берлин може да се окаже далеч над нуждите на ЕС за неговото население от 450 млн. души, но все още не е ясно колко често ще са необходими ваксинации за укрепване на имунитета.

Пандемията от COVID е безпрецедентно предизвикателство за ваксинирането на милиарди души. Въпреки че лекарствата са крайно необходими в близко бъдеще, подобни планове "на парче" отразяват липсата на съгласувана глобална стратегия за ваксинацията при пандемия, от която се нуждае светът, смята Робърт Ван Ексан, консултант и бивш изпълнителен директор на Sanofi.

„Необходимо е време, за да се изгради правилно тази инфраструктура и трябва да се помисли за нея“, коментира Ван Ексан.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

4
 
5
 
1
преди 7 месеца
"Целта на Берлин може да се окаже далеч над нуждите на ЕС за неговото население от 450 млн. души, но все още не е ясно колко често ще са необходими ваксинации за укрепване на имунитета."да си дойдем на думата ...

Още от Анализи
"Мафиотските структури" на Австрия, затънала в блатото от години