IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вносните мита на Тръмп - подарък за ОПЕК и Русия, но не и за шистовия сектор

Плановете на американския президент за 25% мито върху вноса на стомана неминуемо ще вдигнат разходите на компаниите за добив на петрол и газ

17:28 | 04.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Плановете на американския президент Доналд Тръмп да въведе 25% мито върху вноса на стомана са подарък за Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и Русия, пише в коментар Bloomberg Gadfly.

Планът беше обявен миналата седмица и определено ще подкрепи сектора на стоманодобива, като целта му е да предпази Америка от "нечестната" конкуренция от по-евтиния внос. Въпреки това неминуемо ще вдигне разходите на компаниите за добив на петрол и газ. А това може да е лоша новина за шистовата индустрия, която е на път да превърне САЩ в най-големия производител на петрол в света.

Стоманата, която се използва в производството на тръбопроводи, трябва да отговаря на строги технически изисквания, за да не корозира или да не се счупи по времето на експлоатацията си, която може да надхвърли и 30 години - далеч повече от срока на експлоатация от тези на домашните електроуреди или автомобили.

Пазарът обаче е малък за производителите на стомана, като формира едва 3% от общия американски пазар, по данни на Асоциацията на операторите на тръбопроводи (AOPL). И това е така дори с оглед на бума в местния добив на петрол. Американските производители на стомана като цяло са изоставили този нишов пазар, предпочитайки продукти с по-голям обем и по-леки технически изисквания.

Проучване на консултантската компания ICT International сочи, че приблизително 77% от стоманата, която се използва в производството на тръбопроводи, през последните години е внесена - или под формата на готов продукт, или като суровина, която се използва за производство в САЩ. Проучването разкрива също, че въпреки че САЩ внасят стоманени продукти, свързани с тръбопроводи, на стойност 2,2 млрд. долара от 29 държави, същевременно изнасят стомана и стоманени продукти на пет пъти по-висока стойност за същите тези 29 страни.

Така че по-високата стойност на внесените продукти е малко вероятно да генерира силен ръст на местното търсене. След като митата на Тръмп влязат в сила, производителите на тръбопроводи ще се изправят пред растящи цени на стоманата, която ползват, освен ако за тях не бъде направено изключение. Ако не бъде направено изключение, те неизбежно ще прехвърлят по-високите цени върху компаниите за добив на петрол и газ, които използват техните тръбопроводи.

Така 25% увеличение на цената на вносните тръбопроводи, фитинги и клапи би повишило цената на тръбопровод с дължина 280 мили (450 км) със 76 млн. долара. За мегапроект като петролопровода Dakota Access увеличението може да достигне 300 млн. долара.

Новите мита все още не са в сила, но вече предизвикват оплаквания именно от някои сектори, които Тръмп се зарече да защитава. Допълнителните разходи биха довели до отлагането или отмяната на проекти за тръбопроводи и "ще бъдат в ущърб на американските работници, които няма да получат работни места в изграждането на тези проекти", пишат от AOPL.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още