Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Защо Русия не може да осъществи националните проекти на Путин?

Уникалната смесица от обсебваща държава, рушветчийство и прекомерен контрол пречи на страната да реализира икономическия си потенциал

Защо Русия не може да осъществи националните проекти на Путин?

Снимка: gettyimages

Така наречените национални проекти на руския президент Владимир Путин - разходни планове, целящи да рестартират икономическия растеж в Русия - изглежда са в застой. Изненадващо е, че не парите са проблемът: има достатъчно кеш за финансирането им, но руската бюрокрация не иска да ги похарчи, като очевидно се страхува от отговорността след евентуални лоши резултати, пише Леонид Бершидски за Bloomberg. 

Проектите предвиждат общ разход от 25,7 трлн. рубли (400 млрд. долара) до 2024 г. Те имат за цел да повишат качеството на живот в Русия в най-широк смисъл, от осигуряване на по-добро здравеопазване и образование до по-добър комфорт в градовете, построени от Съветския съюз. Путин отчита спадащата си популярност и трябва да докаже на руснаците до края на настоящия си президентски мандат, който завършва през 2024 г., че става за нещо повече от това да показва мускули във външната политика. Но програмата, за първи път обявена миналата година, буксува.

Още по темата
По-рано през ноември Сметната палата, надзорният орган за бюджета в Русия, публикува доклад за състоянието на федералните разходи през първите девет месеца на 2019 г. Според документа, докато общите бюджетни разходи достигат 62,9% от предвидените за годината (най-ниското ниво по това време от поне 2010 г.), разходите за 12-те национални проекта, плюс свързан план за модернизиране на „гръбначната инфраструктура” на Русия, като пристанища и железопътни линии, възлизат на само 52,1% от заложеното. За някои от проектите, по-специално усилията за засилване на цифровата икономика на Русия, почти не е похарчено нищо от наличните фондове. Общите разходи за обществени поръчки по проектите, което е различно от други форми на харчене, като субсидии или трансфери към регионалните власти, са достигнали едва 14% от планираната сума за годината.

Русия редовно не успява да изразходва целия си бюджет за дадена година. В края на 2018 г. бяха останали 778 млрд. рубли (12,1 млрд. долара). Тази година ръководителят на Сметната палата Алексей Кудрин очаква да останат 1 трлн. рубли, в голяма степен заради недостатъчните разходи за националните проекти. Кудрин, бивш министър на финансите, е най-известният от руските „системни либерали“ - хора, лоялни към Путин, които подкрепят по-прогресивни политики на правителството. Той каза следното пред руския парламент:

„Защо да не похарчим 1 трлн. рубли или 1% от БВП? Разбира се, не може да се каже, че имаме твърде малко пари и затова не можем да ги харчим. Мисля, че това е заради лощото качество на управлението.”

През 2017 г. Кудрин и колегата му икономист Александър Кнобел публикуваха изследване, което твърди, че Русия харчи твърде много пари за програми, при които разходите са слабо или отрицателно свързани с икономическия растеж, като отбрана и сигурност, и твърде малко за тези, които водят до експанзия, като например образование. Националните проекти са поне отчасти отговора на Путин на мисленето на Кудрин и Кнобел.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (38)

   1| 2| 3| 4    
0
 
3
 
38
lozkhris до: pinoccio
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Брато, не се впускай в материя, която явно не ти е съвсем ясна. Че прабългарите са дошли от степите на закавказието е ясно, само че по време на фанагорска България там няма никакви руснаци.Светослав е един миризлив проторуски дрипльо, когото Никифор Фока убеждава да нападне България в гръб - съветвам те да попрочетеш Лъв Дякон - като му обещал да го сложи на българския престол - обещание, което и през ум не му е минавало да спази. След успешния набег на върпосния немит "княз", властта в Константинопол преминава в ръцете на Йоан Цимисхи', който набързо се разправил с "претендента" от Киев, натирил го да си ходи отвъд дунавксите блата, а Борис, българския ЗАКОНЕН цар прибрал пленник в Константинопол. Ако се поразходиш из руските форуми, там битува мнение, че , видиш ли, българите са неблагодарни още от тогава, щото били убили технното симпатично княжле. Фактът, че нападението е ВЪРХУ България не се отбелязва. Да не говориме, че всъющност Светослав е убит от печенегите на обратния му път към калната си киевска дупка и българите тука нямат никакъв пръст. Всъщност, краят на реалната Първа Българска Империя е именно пленяването на Борис II. Йоан Цимиски с право се окичил със славата на унищожител на българската държава. ..без да вземе предвид, че на запад, около Охридското езеро не възнамеряват да си сменят паспортната регистрация с гръцка....Та, чети малко повече. За "църковнославянския" език си прав, а едно бегло посещение на Белград пред паметника на техния светия Сава показва надпис на чист български / старославянски вариант / , на който е написано и Евангелията, които се четат / радко вече / в българските църкви и на базата на който е съвременния руски.... А това, че руснаците не искат да си признаят, че имат генетичен код с нас е ясно - няма как да им вмениш, че нито азбуката им, нито вярата им, нито каквото и да е друго не е тяхно. И с американците е така - наскоро клоунът -президент подчерта дългите връзки на САЩ с Италия, датиращо още от времената на Рисмката Империя... Руснаците са бесни, че им оспорваме ролята в Освобождението ни / а това всъюност не е верно / , като пропускат да споменат ЗАЩО 1828 г. по време на поредната руско-турска война, в която не само са пълни победители, ами и цяла Европа е на тяхна страна, освобождават Сърбия и Гърция, но категорично отказват да освободят България, макар бойните действия да се водят на наша територия и с пълна подкрепа от местното население... Така те...
0
 
1
 
37
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Има начин подобни програми да работят, просто държавата не събира с данъци тези пари и не и се налага да ги разпределя и харчи целево, така икономиката ще бъде стимулирана.
0
 
1
 
36
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Има начин подобни програми да работят, просто държавата не събира с данъци тези пари и не и се налага да ги разпределя и харчи целево, така икономиката ще бъде стимулирана.
2
 
3
 
35
преди 8 месеца
"Жители посёлка Еремково в Тверской области, где после октябрьского урагана до сих пор нет света и воды, закрыли школу, а за сбор дров в лесу штрафуют на месячную пенсию, попросили Путина их расстрелять."
10
 
2
 
34
khao до: pinoccio
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
тогава защо акцента ти остава върху измислената му жена ... тия алабализми и лъжи може да минават пред абба-та, но както ти каза и Стоян, ние сме чели !
Ексибициониста от кога дава менения ?
Не давам мнение, давам факти ... и кво да правя като имам непоносимост към неграмотни хора ... които със сложни думи, но без реален смисъл се опитват да изглеждат умни ! Ти си типичен пример

Още от Анализи
Brexit не само няма да отслаби Запада, но може и да го укрепи