IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси последваха силния спад на Wall Street

Дори добрите новини от Япония за повишаване на продажбите на дребно над очакванията не обърнаха посоката на пазара

11:46 | 30.01.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските фондови борси се оцветиха в червено, след като последваха най-силния спад от началото на годината на Wall Street, предава CNBC. Това се случва на фона на покачването на лихвите по американските 10-годишни облигации до 2,7% - най-високото им ниво от април 2014 г. заради очакванията за повишаване на инфлацията в САЩ.

Японският бенчмарк Nikkei 225 се понижи с 1,43% до 23 291,97 пункта. Положителният тренд при автомобилопроизводителите в началото на сесията се обърна и те се оцветиха в червено. Акциите на Toyota поевтиняваха с 0,18%, а на Honda с 0,56%. Това се случва на фона на новината, че Renault-Nissan настига Volkswagen за първото място по продажби в света, докато Toyota Motor, която държеше второто място през 2016 г., отчете продажби на групата от 10,38 млн. автомобила за миналата година и остана на трето място за миналата година.

Повечето представители на технологичния сектор също отчетоха понижение на цената си. Книжата на SoftBank Group и на Sony загубиха от стойността си съответно 1,48% и 1,93%.

Междувременно бяха публикувани данни за продажбите на дребно в Япония, които нарастват с 3,6% на годишна база през миналия месец. Това е доста над очакванията на анализаторите, интервюирани от Ройтер, за средно повишение от 1,8%.

Доставчиците на Apple в региона се оказаха под натиск заради информацията, че технологичната компания ги е уведомила, че ще намали наполовина целта си за производството на iPhone за първото тримесечие до около 20 млн. бройки. В Япония акциите на Japan Display поевтиняха с 0,83%. На борсата в Хонконг цената на книжата на AAC Technologies се понижи с 2,21%, а на Sunny Optical с 1,59%.

В Южна Корея показателят Kospi отчете спад от 1,17% до 2 567,74 пункта, след като беше близо до рекорд по време на предишната сесия. Най-много върху индекса натежа представянето на технологичния сектор. Придвижването в посока надолу за акциите на Samsung Electronics беше с 2,77%, а за SK Hynix - с 2,92%.

Местният измерител в Австралия S&P/ASX 200 приключи търговията със загуба от 0,87% до 6 022,8 пункта. Финансовият сектор и минните компания бяха в червената зона, докато производителите на злато не намериха единна посока.

Основният индекс на борсата в Хонконг Hang Seng последва общия негативизъм и се понижи с 1,09% до 32 607,29 пункта. В континенталната част на страната Shanghai Composite изтри 0,99% от стойността си и затвори на на ниво от 3 488,01 пункта.

Акциите на Wanda Hotel Development поскъпнаха с 26,67% след новината, че някои инвеститори, включително мултинационалната компания Tencent, се готвят да купят 14% от нейната компания майка – най-големия китайски конгломерат за недвижими имоти, както и оператор на най-голямата верига кино салони в света Dalian Wanda Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още