Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Азиатските борсови индекси не намериха единна посока в сряда

Инвеститорите насочиха вниманието си към данните от Китай и Япония

Азиатските борсови индекси не намериха единна посока в сряда

Снимка: gettyimages

Основните борси в азиатско-тихоокеанския регион затвориха сесията в сряда след смесено представяне, след като частно проучване потвърди, че заводската активност в Китай през юни е по-голяма от очакваното, информира CNBC.

В континентален Китай измерителят Shanghai composite нарасна с 1,38% до 3025,98 пункта, докато показателят Shenzhen component добави 1% до 12 112,96 пункта.

От друга страна в Южна Корея бенчмаркът  Kospi завърши сесията със спад от 0,08% при  2106,70 пункта. Японският измерител Nikkei 225 се понижи с 0,75% до 22 217,73 пункта, докато индексът Topix отписа с 1,29% до 1538,61 пункта.

Австралийският бенчмарк ASX 200 затвори с повишение от 0,62% до 5934,40 пункта.

Още по темата

Борсите в Хонконг бяха затворени в сряда поради честване на национален празник.

Към 11:20 ч. българско време йената се търгува на ниво от 107,48 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,692 щатски долара.

Частно проучване показа, че китайската производствена активност е нарснала повече от очакваното, като индексът на мениджърите по поръчките PMI за производството, изчисляван от Caixin, е достигнал ниво от 51,2 пункта през миналия месец. Това беше над очакванията на анализаторите за отчитане от 50,5 пункта. Ключовата линия от 50 пункта за PMI разделя свиването от разширяването.

Тримесечното проучване „Танкан“ на Японската централна банка, публикувано в сряда, показа влошаващи се бизнес настроения в страната. Индексът на настроенията на големите производители се понижи  до -34 през юни или най-ниското му ниво от юни 2009 г.

„Знаехме, че този доклад „Танкан“ няма да бъде задоволителен, но гледайки данните всъщност е дори по-лошо, отколкото очаквах", заяви Изуми Девалие, икономист в Bank of America.

„Имате този голям спад в производствените настроения за разлика от преди три месеца“, каза Девалие. „Това е знак, че слабостта в търсенето в чужбина започва да оказва влияние върху производствения сектор“, коментира той.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Азиатските борсови индекси се разминаха при дебюта на ZTO Express в Хонконг