IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари навлизат в 2018 г. с повишения

Пазарите бяха подкрепени от по-добрата от очакваното производствена активност в Китай

11:29 | 02.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В първата търговска сесия за 2018 г. азиатските борсови индекси бяха подкрепени от добрите данни за индекса на производствената активност в Китай, съобщава Ройтерс.

Основният показател в Хонконг Hang Seng отбелязва ръст от почти 2% до 30 515,31 пункта, достигайки най-високите си нива от 2007 г. Представянето на индекса беше подкрепено основно от технологичния и банковия сектор, както и от компаниите от сектора на недвижимите имоти. За изминалата 2017 г. бенчмаркът Hang Seng изпревари другите големи азиатски пазари с впечатляващото покачване на стойността му с 36%.

Индексът на производствената активност в Китай достигна 51,5 пункта за декември, което е над прогнозите от 50,6 пункта на анализаторите, интервюирани от Ройтерс. Четиримесечният връх за показателя се дължи на солидното производство и новите поръчки.

Пазарите в континенталната част на страната също се представят добре след оптимистичните икономически данни. Индексът Shanghai Composite се придвижва на положителна територия с ръст от 1,24% и затвори на ниво от 3 348,33 пункта.

В Сидни измерителят S&P/ASX 200 се движеше почти без промяна по време на сесията, но в крайна сметка приключи търговията със спад от 0,06% до 6 061,3 пункта. Борсата в Южна Корея започна годината на зелено, като показателят Kospi се повиши с 0,49% до 2479,65 пункта. Акциите на технологичните компании бяха сред основните печеливши, докато тези на атомобилопроизводителите се движеха в посока надолу.

Борсите в Япония, Нова Зеландия и Тайланд бяха затворени във вторник заради по-дългата ваканция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още