IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън забрани на американците да инвестират в 59 китайски компании

Сред попадналите в „черния списък за вложения“ са любимият враг на Вашингтон Huawei и най-големият китайски производител на чипове SMIC

08:16 | 04.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джо Байдън. <em>Снимка: EPA/Samuel Corum / POOL</em></p>

Джо Байдън. Снимка: EPA/Samuel Corum / POOL

Досега американската администрация под управлението на Доналд Тръмп се опитваше да предотврати китайските инвестиции на американските пазари. Става и по друг начин, казва наследникът му Джо Байдън - и с „изпълнителна заповед“ блокира възможността инвеститорите от САЩ да влагат капитала си в 59 китайски компании. Всички те са свързани с отбраната и наблюдението.

Сред тях са Aero Engine Corporation оf China, Aerosun Corporation, Fujian Torch Electron Technology, Huawei -  любимият враг на Вашингтон, и Semiconductor Manufacturing International Corporation, най-големият производител на чипове в Китай.

Този ход е предприет, „за да гарантира, че американските инвестиции не подкрепят китайски компании, които подкопават сигурността или ценностите на САЩ и нашите съюзници", се казва в изявление, публикувано от Белия дом. Заповедта, която трябва да влезе в сила на 2-ри август, все пак ще позволи на инвеститори от САЩ да извършват сделки през следващата година, за да продадат своите дялове в забранените китайски фирми. 

И така - капитализмът, какъвто го знаехме, се отделя и ампутира - като маневра в геополитическата война за власт. А кампанията за „дедоларизация“ в Русия се вписва в тази схема: държавата на Владимир Путин декларира, че е изтрила доларовите активи и по този начин американската валута от националния си фонд за богатство. Ходът, който е предприет преди срещата на Байдън и Путин на 16 юни, е нов крайъгълен камък в стремежа на руския президент да намали зависимостта на страната му от долара след години на стабилно засилване на американските ограничения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още