IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Китай инжектира нови 77 млрд. долара в системата

Централните банкери се опитват да постигнат баланс между това да подкрепят икономиката, без да генерират балони при активите

09:11 | 15.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Китай добави достатъчно средносрочни средства във финансовата система, за да поддържа ликвидност на съществуващите нива, докато централните банкери се опитват да постигнат баланс между това да подкрепят икономиката, без да генерират балони при активите, съобщава Bloomberg.

Народната банка на Китай инжектира 500 млрд. юана (77,6 млрд. долара) през средносрочни кредитни инструменти, съответстващи на 500 млрд. юана с матуритет в петък. Решението отговаря на очакванията на пет от осем анализатори, анкетирани от Bloomberg News. Основният лихвен процент бе оставен без промяна на ниво от 2,95%.

Решението на централната банка бе взето, докато нарастващият ценови натиск предизвиква несигурност около нуждата за допълнително парично облекчаване, а опасенията около възможна зараза от дълговата криза около Evergrande се трупат. Финансовите регулатори са наредили на някои от големите банки в края на миналия месец да ускорят одобрението на ипотеки през последното тримесечие, твърдят запознати източници.

„Все още изглежда сякаш чашата е наполовина пълна, наполовина празна“, казва Томи Сие, ръководител на проучванията за Китай в Oversea-Chinese Banking Corp. в Сингапур. „Ключовият конфликт на пазара в момента е нарастващата надежда за повече облекчаване заради засилващото се убеждение за забавяне на растежа и по-търпеливите централни банкери в рамките на междуцикличната политика“.

Сие все още вижда пространство централната банка да намали съотношението на задължителните резерви с 50 базисни пункта тази година. Надеждите за облекчаване на Народната банка се поддържат и от падежите по политически заем за около 2 трлн. юана до края на 2021 г.

Хао Джоу, старши икономист в Commerzbank в Сингапур, смята, че централната банка може да намали основния лихвен процент по едногодишните заеми този месец, за да помогне да се свият разходите за финансиране в реалната икономика. Лихвата, която се определя от група банки, се разглежда като реалния основен лихвен процент за нови заеми. Тя остава без промяна вече 18 последователни месеца и трябва да бъде обявена на 20 октомври.

Гуверньорът на Народната банка И Ган заяви на среща на централните банкери от групата Г20 в сряда, че предпазливата парична политика ще бъде „гъвкава, целенасочена, разумна и подходяща", за да подкрепи висококачествено икономическо развитие. Той добави, че инфлацията в страната е „умерена“ като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още