Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Япония удължи крайния срок за постигането на първичен бюджетен излишък

Очаква се нов план за фискална реформа, който ще бъде изготвен от правителството това лято

Япония удължи крайния срок за постигането на първичен бюджетен излишък

Снимка: Архив Ройтерс

Япония удължи крайния срок за постигането на първичен бюджетен излишък с две години до фискалната 2027 година, съобщи бизнес ежедневникът Nikkei, подчертавайки трудностите при възстановяването на фискалната стабилност, докато разходите на островната държава нарастват, предаде Ройтерс.

Нови прогнози на кабинета ще бъдат представени в рамките на най-големия съвет за икономическа политика на правителството по-късно този месец, съобщи Nikkei, без да цитира източници. Това ще осигури основа за нов план за фискална реформа, който ще бъде изготвен от правителството това лято.

Участниците на пазара обръщат особено внимание на новия краен срок, който правителството ще постави за балансиране на бюджета. Фискалната реформа е неотложен въпрос за японското правителство, натоварено с най-големия дълг в индустриалния свят, който е повече от два пъти по-голям от икономиката му.

Според анализатори обаче правителството на министър-председателя Шиндзо Абе е поизоставило фискалната реформа зад гърба си, тъй като икономиката се възстановява, а данъчните приходи растат.

Предишните двугодишни прогнози на правителството през юли показаха, че бюджетното салдо, което изключва обслужването на дълга и новите продажби на облигации, ще се измени в излишък през фискалната година, приключваща през март 2026 г.

Още по темата

Първоначалната цел бе да се постигне излишък от фискалната 2020 година. Но управляващата Либерална демократическа партия на Абе пропусна този срок в платформата си преди изборите от миналия октомври и превърна разходите за образование в основа на своята кампания.

Абе изрази желание да постигне първичен бюджетен излишък възможно най-рано. Но премиерът все още се колебае да определи задължителна горна граница за разходите, тъй като се съсредоточава повече върху растежа, отколкото върху строгите икономии, за да съживи икономиката и да възстанови фискалната стабилност.

Някои анализатори са скептични относно целта за балансиране на бюджета.

През последните години за съставянето на бюджета се разчиташе на високия растеж и на нарастващите данъчни приходи, като същевременно се осигуряваше пълното харчене на разходите, каза Коя Мияма, старши фискален анализатор в SMBC Nikko Securities.

„Ако правителството продължава да съставя бюджети по този начин, постигането на първичен бюджетен излишък ще остане трудно. Необходими са агресивни стъпки, като например поставянето на строг таван върху общите разходи ", обясни анализаторът.

Правителството на Абе миналия месец събра бюджет от 97,7 трлн. йени (875 млрд. долара) – рекорден връх за последните шест години - за фискалната 2018 година, като разходите за социално подпомагане са по-големи заради застаряващото население и разходите за обслужване на главоломно нарастващия дълг, който натежава върху публичните финанси.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
По-слабите икономически резултати в Китай натежаха върху борсите в Азия