IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония затяга износа на някои материали за Южна Корея

Мярката ще нанесе тежък удар по електронната промишленост на Южна Корея

10:31 | 01.07.19 г.
<p>
	Лидерите на Южна Корея и Япония по време на срещата на Г-20 в Осака.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерите на Южна Корея и Япония по време на срещата на Г-20 в Осака. Снимка: Ройтерс

Мерките за по-строг контрол върху износа на редица материали от Япония може да нанесе силен удар по електронната промишленост на Южна Корея. Това съобщи днес южнокорейската информационна агенция Йонхап, която се позовава на източници от отрасъла.

Според техни данни на първо място може да пострада производството на полупроводници, което е един от сегашните двигатели на националната икономика, предава БТА.

Говорител на министерството на търговията, промишлеността и енергетиката на Южна Коря заяви днес, че Сеул ще отговори решително на мярката на Токио. "Мерките за контрол върху износа по принцип са забранени от споразуменията в рамките на Световната търговска организация", предупреждава говорителят, цитиран от ТАСС.

Япония налага нови ограничения върху износа за Южна Корея, най-вече в областта на технологиите на наноматериалите, мотивирайки се с отслабналото доверие в отношенията между азиатските съседки, предава Асошиейтед прес.

Южна Корея ще бъде извадена от списъка на страните, за които няма ограничения в доставките на японски наноматериали и високотехнологични елементи. Вече всяка сделка с такива материали трябва да се разрешава поотделно, обяви японското икономическо министерство.

Мярката ще удари особено силно корпорацията Samsung и други компании с такъв профил, които зависят силно от японските доставки.

Отношенията между Токио и Сеул рязко се изостриха, след като през есента на 2018 г. Върховният съд на Република Корея излезе с решение, оспорено от Токио. Според него на четирима бивши работници на японската компания, която сега се нарича Nippon Steel & Sumitomo Metal, трябва да бъдат изплатени компенсации за това, че по времето на Втората световна война са били принудително мобилизирани и накарани да полагат тежък труд в едно от предприятията на компанията. От четиримата ищци днес е жив само един.

Японското правителство не приема подобни съдебни решения и твърди, че въпросът с компенсациите е бил решен окончателно при нормализацията на отношенията между Токио и Сеул още през 1965 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още