IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският премиер се оттегля от лидерското място в управляващата партия

Справянето с вируса по време на предизборната кампания ще отнеме огромно количество енергия. Осъзнах, че не мога да направя и двете, заяви Йошихиде Суга

08:38 | 03.09.21 г.
<p>
	<em>Йошихиде Суга. Снимка: Bloomberg LP&nbsp;</em></p>

Йошихиде Суга. Снимка: Bloomberg LP 

Японският премиер Йошихиде Суга се оттегля от лидерското място в управляващата партия - изненадващо решение точно преди гласуването за лидер на партията преди наближаващите общи избори в страната, предаде Bloomberg.

Суга заяви на пресконференция в петък в Токио, че няма да се кандидатира за лидер на Либерално-демократическата партия по-късно този месец. Който и да стане следващият лидер на партията, на практика е сигурно, че ще стане премиер поради мнозинството на партията в парламента.

"Откакто станах премиер преди година, борбата с коронавируса беше в центъра на усилията ми“, каза Суга пред репортери в кратко изявление, без да отговаря на въпроси. "Справянето с вируса по време на предизборната кампания ще отнеме огромно количество енергия. Осъзнах, че няма да мога да направя и двете и трябва да избера едното."

Суга, който стана премиер след оттеглянето на Шиндзо Абе по здравни причини миналия септември, се ползва с доста нисък рейтинг на одобрение, под 30%.

Японският индекс Nikkei скочи с 2% след съобщенията, че Суга няма да участва в надпреварата за лидер на управляващата партия.

Представители на Либерално-демократическата партия заявиха, че Суга ще завърши мандата си като неин президент, което означава, че той ще остане, докато неговият наследник не бъде избран на изборите за цялата партия, насрочени за 29 септември.

Почти сигурно е, че победителят в конкурса ще стане премиер поради мнозинството на Либерално-демократическата партия в долната камара. Правителството обмисля да проведе общите избори на 17 октомври.

"Честно казано, изненадан съм", коментира пред Ройтерс генералният секретар на партията Тошихиро Никай, който заяви, че подкрепя Суга в конкурса за лидерство на партията.

Суга планираше да смени кабинета си и ръководителите на партията, но тези планове вече не са валидни, каза Никай.

Конкурент за лидерския пост в партията е Фумио Кишида, бивш външен министър. В четвъртък Кишида разкритикува отговора на Суга на коронакризата и призова за пакет от стимули за борба с пандемията. Страната се бори с най-тежката си вълна от заразени с COVID-19.

"Кишида засега е най-добрият кандидат, но това не означава, че победата му е гарантирана", коментира Коичи Накано, професор по политически науки в университета Sophia в Токио.

Имиджът на Суга като интелигентен политик, способен да прокара реформи и да се справи с голямата бюрокрация, повиши подкрепата му до 74% при встъпването му в длъжност.

Популистките му обещания като по-ниски тарифи за мобилните телефони и застраховка за лечение на проблеми с плодовитостта бяха първоначално приветствани. Но отстраняването на учени, критикуващи правителството, от консултативен комитет и компромисът с младши коалиционен партньор относно политиката за разходи за здравеопазване на възрастните хора предизвикаха критики.

Забавянето му в спирането на програма за вътрешни пътувания, която според експерти може да е допринесла за разпространението на коронавируса в Япония - нанесе силен удар на репутацията му, докато обществото се умори от извънредните ситуации, които засегнаха бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още