IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как реагират пазарите на новината за положителния тест на Тръмп?

Цените на акциите и петрола поеха надолу, а златото - в обратната посока

10:28 | 02.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените на петрола и медта се сринаха, докато златото поскъпна, след като президентът Доналд Тръмп обяви, че той и първата дама Мелания Тръмп са дали положителни тестове за Covid-19, докато до президентските избори в САЩ. остава едва един месец.

Като цяло глобалните пазари на акции поеха надолу, а считаните за активи убежища поскъпнаха след анонса на Тръмп. 

Фючърсите върху S&P 500 на Wall Street спадат с 2% в петък следобед в Азия, след като Тръмп написа в Twitter за диагнозата си, предават Bloomberg и Financial Times.

Съобщението предизвика мащабно отдръпване от рискови активи и преминаване към по-безопасни, тъй като инвеститорите се опитват да преценят потенциалните последици за изборите в началото на ноември. Търговията с фючърси на Wall Street по време на азиатските часове обикновено е ниска, което може да изостри волатилността.

Референтният показател Topix в Токио спадна с 1%, след като по-рано се повиши с почти същото ниво, докато австралийският S&P / ASX 200 губи 1,1%. Фючърсите на Nasdaq спаднаха с 2,3%, докато тези за лондонския FTSE 100 паднаха с 0,8%. 

„Ние сме в ситуация, в която има повече въпроси, отколкото отговори“, казва Робърт Рени, ръководител на пазарните стратегии в Westpac.  Рени пояснява, че инвеститорите вероятно ще избягват по-рисковите активи, докато не стане по-ясна перспективата за здравето на Тръмп и други служители в Белия дом.

„Това се случва в началото на октомври и имаме още четири седмици… със сигурност пътят напред е с изключителна несигурност до началото на ноември и потенциално след това“, добави той.

Пазарите в континентален Китай и Хонконг са затворени заради празник, но търговията с фючърси в Сингапур показа спад от 2% за китайските акции.

Инвеститори коментират пред Ройтерс, че не ги притеснява толкова ефектът върху кампанията на президента, защото не изключват заразяването му да предизвика "вот на симпатия". Проблемът е как новата ситуация ще се отрази на приемането на нов пакет помощи и фискални стимули за справяне с икономическата криза.

Сега много неща зависят от това дали Тръмп ще изкара заразата леко и за няколко дни, или ще се стигне до приемането му в болница. Във втория случай пазарите най-вероятно ще стигнат до заключение, че той ще изгуби президентския пост.

Но не е ясно как те ще реагират на този сценарий, защото за инвеститорите това, от една страна, означава по-високи данъци и повече регулации при управление на Джо Байдън, но от друга - доминиране от демократите в парламента гарантира повече федерални стимули, а това ще има балансиращ ефект.

Докато не се появят актуални данни от тестове на хората в близък контакт с президента, неизвестността за размера на проблема ще увеличава напрежението във Вашингтон.

Възникват и редица въпроси: Ще бъде ли обявена пауза в кампанията на Тръмп и ще направи ли същото Байдън, за да не бъде обвиняван, че се възползва от това, че опонентът му е възпрепятстван да води равна борба? Ще спре ли процесът за избиране на нов член на Върховния съд - предложената консервативна съдийка Ейми Кони Барет във вторник бе в Белия дом и се срещна с Пенс и лидера на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл?

„Тръмп и новините за коронавируса, заедно с неуспеха в преговорите по пакета за стимулиране на САЩ, са само патерици и служат като напомняне, че глобалната икономика ще е в беда поне през следващите шест месеца“, казва пред Bloomberg Вандана Хари, основател на Vanda Insights в Сингапур. „Това, което се случва на всичко отгоре, е осъзнаването, че има повече предлагане на пазара (на петрол, б. ред), точно когато растежът на търсенето отслабва”. 

"Степента, до която той ще може да изпълнява официални задължения през следващите седмици, сега ще зависи от развитието на болестта при Тръмп", казва пред Handelsblatt Томас Алтман, портфолио мениджър в QC Partners. "Ефектите върху политиката на САЩ, особено при преговорите за следващия пакет за помощ, и върху предизборната кампания могат да бъдат огромни".

Според мнението на Йорг Кремер, главен икономист в Commerzbank, по време на горещата фаза на предизборната кампания възниква допълнителна несигурност: „Ефектите върху изборите не са ясни. Ако Тръмп не се разболее сериозно, това може дори да сработи в негова полза, подобно на случилото се с бразилския президент Болсонаро. Ако, от друга страна, той развие силни симптоми, ще трябва да прекъсне предизборната си кампания и опонентите му ще го обвинят още повече, че омаловажава вируса".

Джулиан Уи, инвестиционен стратег в Credit Suisse, все още таи надежди, поне за развитието на пазарите. „Първоначалната реакция на пазара беше отрицателна, но не съм сигурен, че това ще се окаже устойчиво развитие“, обяснява той. „В крайна сметка, когато първоначалната реакция приключи, пазарът вероятно ще се съсредоточи върху това какво би могло да означава всичко това за изборите. Очакваме промяна в полза на демократите, което почти съответства на последните анкети", каза Уи пред Handelsblatt. 

Коронавирусът се възражда отново и в Европа и не е поставен под контрол в големи икономики като Индия, поради което все повече анализатори намаляват прогнозите си за това кога търсенето на петрол ще се върне до нивата преди вируса. И все пак производството на суров петрол от страна на Организацията на страните износителки на петрол е почти непроменено миналия месец спрямо август, показва проучване на Bloomberg.

Цените на петрола се насочват към четвъртата си седмична загуба за последните пет седмици на фона на признаци, че търсенето се е стабилизирало доста под нивата преди вируса, тъй като пандемията се оказва упорита. 

Спот цената на златото се търгуваше с 0,4% нагоре до  1 913,90 долара за унция, след като по-рано загуби цели 0,8%. Индексът Bloomberg Dollar Spot се повиши с 0,2%. Среброто с незабавна доставка поскъпна с 0,9% до 23,9992 долара за унция, възстановявайки се от понижението с 1,3%.

Инвеститорите също така очакват месечните данни за работните места, които ще се появят по-късно в петък. Анализаторите на Bloomberg Economics не очакват докладът от септември - последният национален отчет, публикуван преди американците да се явят пред урните - да бъде достатъчно убедителен, за да наклони резултатите от изборите в една или друга посока. 


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още