IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд и Мелания Тръмп са дали положителен тест за коронавирус

Президентът и първата дама са добре и планират да останат вкъщи по време на възстановяването си, поясняват от Белия дом

08:04 | 02.10.20 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доналд и Мелания Тръмп са дали положителен тест за коронавирус

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и първата дама Мелания са се разболели от коронавирус, обяви самият Тръмп в Twitter. Преди това беше съобщено, че една от служителките му се е заразила, а президентът и първата дама влязоха в карантина, за да изчакат резултатите от тестовете си.

Според съобщения в медиите съветничката Хоуп Хикс е пътувала до Кливланд във вторник с Тръмп в президентския самолет Air Force One за телевизионния дуел. След това в сряда е дала положителен тест и вече има симптоми. 

„Ужасно! Първата дама и аз чакаме резултатите от тестовете ни. Междувременно ще започнем процеса на карантина", написа Тръмп в Twitter. Сега той обяви, че той и съпругата му ще започнат лечение веднага. „Ще преодолеем това ЗАЕДНО!“.

Смята се, че на борда на Air Force One до Кливланд е имало между 20 и 30 служители и членове на семейството на Тръмп. Според наблюдатели вечерта на дебата Хикс не е носила маска.

В прессъобщение от Белия дом уточняват: „Президентът и първата дама са добре и планират да останат вкъщи по време на възстановяването си". 

„Бъдете сигурни, очаквам президентът да продължи да изпълнява задълженията си без прекъсвания, докато се възстановява, и ще ви информирам за бъдещите събития“, каза лекарят на Белия дом Скот Конли, цитиран от Bloomberg.

След като призна в интервю за Fox News в четвъртък вечерта, че Хикс е показалa положителен резултат, Тръмп написа в Twitter, че той и първата дама ще „започнат нашия процес на карантина“, докато очакват резултатите от тестовете. 

Положителният резултат на 74-годишния президент вероятно ще изостри и без това интензивното обществено внимание върху неговото неефективно боравене спрямо пандемията, докато той води кампании за преизбиране срещу демократа Джо Байдън, който води в националните проучвания. Случилото се означава също, че Тръмп ще трябва да откаже срещите лице в лице през следващите седмици, застрашавайки евентуално и провеждането на следващия дебат с Байдън на 15-и октомври.

Все още не е ясно как конкретно Тръмп се е заразил с вируса, който уби повече от 200 000 американци. 

„Прекарахме много време с Хоуп (Хикс - бел. ред.) и други. Така че ще видим какво ще стане“, каза Тръмп по време на интервюто по Fox със Шон Ханити.

Няколко други членове на близкия кръг на Тръмп дадоха положителни проби за вируса по-рано тази година - включително съветникът по националната сигурност Робърт О’Брайън.

Помощниците му се притесняват, че липсата на сън на Тръмп по време на последната част от президентската кампания може да го направи особено уязвим за инфекция. Президентът се върна в Белия дом едва след полунощ след пътуванията си във вторник и сряда. Възрастта му също го излага на по-голям риск от сериозно заболяване от вируса.

Случилото се, макар и източник на загриженост за американците, ще затрудни президента в продължаващите му опити да се опитва да отклони вниманието от вируса и да се съсредоточи върху своите важни теми в предизборната кампания, като например обвиняването на демократите в популяризиране на разрушителна социалистическа програма и позволяване американските градове да бъдат превзети от оказващи насилие протестиращи.

Тръмп се опита да омаловажи значението на вируса на фона на проучвания, показващи, че мнозинството американци не одобряват неговото отношение към пандемията, която според него просто ще „изчезне”. Тръмп настоява щатите да отворят отново икономиките си, дори в момент, в който броят на случаите нараства.

Президентът, който първоначално омаловажи значението на носенето на маски, а по-късно одобри тяхната употреба, рядко носеше покритие на лицето си на публично място и не спазваше препоръките да стои на разстояние от метър от другите. Белият дом заяви, че тези мерки не са необходими за Тръмп, тъй като хората, които са допуснати в непосредствена близост до него, са тествани за вируса.

 Тръмп заяви, че не съжалява за реакцията си на пандемията и се аргументира, че е „изиграл това от гледна точка на действието", въпреки че е казал на журналиста Боб Удуърд в записано интервю, че е омаловажил заплахата, която представлява коронавируса, за да не изплаши американците. Той отново постави под съмнение факта дали маските ефективно предотвратяват предаването на вируса.

„Много хора не искат да носят маски. Има много хора, които смятат, че маските не са добри“, каза пред ABC News Тръмп на събитие на 15 септември.

Президентът също така многократно бе домакин на събития, при които публиката не носеше маски и не стоеше на разстояние един от друг.

Той проведе първия си от месеци митинг на закрито на 13 септември в производствен завод в Лас Вегас, пренебрегвайки заповед на щата Невада, забраняваща събиране на закрито на 50 или повече души.

"Аз съм на сцената и много далеч", каза Тръмп в интервю за Las Vegas Review-Journal, защитавайки решението си да говори с хиляди поддръжници, малцина от които бяха с маски или практикуваха социално дистанциране. Той говори на подобно събиране на закрито в Аризона на следващия ден.

Дни по-късно Тръмп говори пред стотици хора на южната поляна на Белия дом на церемония по подписване на дипломатически споразумения между Обединените арабски емирства, Бахрейн и Израел. Малко от присъстващите са били тествани за Covid-19.

На 27 август Тръмп се появи пред тълпа от около 1500 души на Южната поляна, за да приеме номинацията за президент на Републиканската партия. Въпреки че кампанията на Тръмп заяви, че следва „строги” протоколи за безопасност, окръг Колумбия забранява събирането на повече от 50 души. Малко хора от тълпата бяха с маски, а представители на Белия дом заявиха, че някои, но не всички присъстващи са били тествани за Covid-19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
Тръмп е ОТРОВЕН с covid-19!демократите са му сипали ковид в чая!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 2
Boo
преди 3 години
Няма нужда да му съчувстват, Те ще гласуват за Тръмп и така трябва да бъде! Байдън е жалка картинка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 2
Boo
преди 3 години
Тръмп ще спечели изборите, колкото и да не се харесва това на някои хора.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
А на мен ми се прокрадва друга мисъл. Тръмп е бил заразен още преди дебата с Байдън и го е знаел. А тея с деменция бая ги мори короната, ако схващаш накъде бия ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Мексикански. Най вероятно дъртия като е на някоя бизнес среща, Президентшата вика градинарите на Белия Дом да и наполеят цветенцето. Това обеснява манията на Тръмп да вдигне ограда по границата с Мексико.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 5
driverf1
преди 3 години
Президентът и първата дама са добре и планират да останат вкъщи по време на възстановяването си". Правилно е да се пише:"Президентът и първата дама ЗА СЕГА са ВСЕ ОЩЕ добре и планират да останат вкъщи по време на възстановяването си". "Тръмп вече спокойно може да пробва от белината която горещо препоръчваше на болните от корона вирус.....Прокрадва ми се една мисъл,да не е решил че по този начин американските избиратели ще му съчувстват и ще гласуват за него.....,като това всичкото за корона вируса е измислица.....При положение че не е измислица,Тръмп ако знае какво го чака.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
panther
преди 3 години
Някой кожен микрофон ще да е бил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
data
преди 3 години
Мда , и той кат Борис ще може да изпита теориите си на гърба си :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
beinsa
преди 3 години
Вучич занесе вируса в Белия дом.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 3
Гари
преди 3 години
Ще има погром на борсата днес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още