IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай акцентира на засилването на борбата с екстремизма на среща по сигурността

Във форума ще участват някои от най-близките съюзници на Пекин в дипломатическата сфера, включително руският президент Владимир Путин

20:15 | 08.06.18 г.
<p>
	Среща на външните министри на ШОС през април тази година. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Среща на външните министри на ШОС през април тази година. Снимка: Архив Ройтерс

Китай ще иска засилване на борбата с екстремизма на среща на върха, посветена на регионалната сигурност, която ще се състои в края на седмицата. Във форума ще участват някои от най-близките съюзници на Пекин в дипломатическата сфера, включително руският президент Владимир Путин.

Срещата е на Шанхайската организация за сътрудничество. ШОС е оглавявана съвместно от Русия и Китай и е създадена през 2001 г. за борба с радикалния ислям и други заплахи за сигурността на територията на двете държави и на Централна Азия.

Миналата година към организацията се присъединиха две нови членки, Индия и Пакистан, а на вратата почука и Иран. Засега Техеран е със статут на наблюдател, а не и на пълноправен член на блока. В него влизат и четири бивши съветски републики от Централна Азия.

"Една от най-належащите задачи за ШОС е да продължи да се бори с джихадистите от "Ислямска държава", които след разгрома на екстремистката групировка в Сирия и Ирак се завърнаха в родните си страни, някои от които са членки или наблюдателки в ШОС", написа по-рано през седмицата официалната китайска осведомителна агенция Синхуа.

Между 2013 и 2017 г. членуващите в организацията страни са унищожили над 500 тренировъчни лагера на въоръжени бойци и са арестували около 2000 членове на "международни терористични организации", каза Синхуа.
Китай казва, че е заплашен от радикални ислямисти в западния си автономен район Синцзян-Уйгурски, където в последните размирни години загинаха стотици хора.

Строгите мерки на китайските сили за сигурност отдавна се посрещат добре в Русия и Централна Азия, макар че западните страни изразиха безпокойство, че се нарушават човешки права - обвинения, които Китай отхвърля.

Съботно-неделната среща на върха ще се състои в северния китайски пристанищен град Циндао преди планираната за следващата седмица историческа среща между севернокорейския лидер Ким Чен Ун и американския президент Доналд Тръмп в Сингапур.

Участието в срещата на ШОС и на иранския президент Хасан Рохани дава на Китай и Русия възможност да препотвърдят ангажимента си към споразумението за иранската ядрена програма. Миналия месец Тръмп оттегли САЩ от сделката от 2015 г.

Говорителката на китайското министерство на външните работи Хуа Чунин обаче заяви, че двете страни не искат Иран да засенчва срещата на върха.

"Надяваме се всички страни да се съсредоточат върху темата на лидерския форум", каза тя.

Сериозните разногласия между членките на ШОС остават, дори и обикновено да са скрити от общественото внимание с дипломатически формулировки, с които всеки да може да се съгласи, като например, че "трите сили на злото са тероризмът, сепаратизмът и екстремизмът", както казва Китай.

В отношенията между Индия и Пакистан продължава да цари дълбока подозрителност, а Пекин вече дълго време се въздържа да подкрепя публично Русия по въпроса за Украйна.

"Традиционната враждебност между Индия и Пакистан може да засегне ефективността на процеса на вземане на решения в ШОС", написа в статия за официоза "Чайна дейли" ръководителят на Изследователския център на ШОС към Китайската академия за обществени науки Сун Чжуанчжъ.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още