IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай намалява митата върху нови 700 продукта от следващата година

Облекчаването включва и износа на стоки

14:15 | 24.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Ройтерс</em></p>

Снимки: Ройтерс

Китайските власти представиха нов кръг от намаления на вносни мита върху над 700 продукта. Мярката ще влезе в сила от 1 януари и е част от продължаващите усилия на страната да отвори икономиката си и да намали разходите за местните потребители.

Също така се предвиждат намаления на митата и върху износа на продукти. В допълнение налозите за внос на някои стоки ще бъдат временно премахнати, съобщиха в изявление от китайското финансово министерство, цитирани от Bloomberg.

Облекчаването на режима ще важи и за т. нар. алтернативни храни за животни, което ще подсигури доставките на суровини на фона на продължаващото търговско напрежение със САЩ.

Търговската война между Пекин и Вашингтон предизвика сътресения на световните пазари на соя, след като Китай на практика преустанови покупките на суровината от САЩ след въвеждането на допълнителни мита от 25% върху вноса през лятото. По-рано този месец двете страни постигнаха споразумение за временно прекратяване на увеличаването на вносните мита, като Пекин също така се ангажира да поднови покупките си на соя от САЩ.

Това е третият кръг от намаления на налозите на Китай от началото на годината. Те са част от усилията на страната да свие разходите на потребителите и да ускори прилагането на обещаните икономически реформи от президента Си Дзинпин.

Американският износ ще е спечели от китайската политика, въпреки че повечето внасяни от страната продукти ще са обект на по-високи мита в рамките на търговския конфликт между страните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още