IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Китай да измести САЩ от лидерската позиция в икономиката?

През следващите 100 години кой ще надделее - китайските работници или роботите, пита Кенет Рогоф

10:47 | 04.04.18 г. 22
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Докато изкуственият интелект преобразява световната икономика, икономистите, които някога твърдяха, че огромното китайско население ще изведе страната до статута на "суперсила", ще трябва да преосмислят това си заключение. Всъщност, докато световната икономика достига по-високи етапи на развитие, днешното китайското предимство в трудовата сила утре може да се превърне в недостатък, коментира Кенет Рогоф* за Project Syndicate.

На фона на най-новата търговска битка между Китай и САЩ повечето икономисти приемат за даденост, че Китай ще постигне икономическо върховенство в дългосрочен план, без значение какво ще се случи сега. Все пак с четири пъти по-голямо население от САЩ и твърда програма за наваксване на столетията технологическа стагнация не е ли неизбежно Китай категорично да поеме короната на икономическата хегемония?

Не съм толкова сигурен. Много от икономистите, включително и онези експерти, които виждат огромната трудова сила на Китай като решаващо предимство, се притесняват, че роботите и изкуственият интелект ще заемат в крайна сметка повечето работни места, оставяйки повечето хора да безделничат, заети с развлекателни дейности.

Кое от двете? През следващите 100 години кой ще надделее - китайските работници или роботите? Ако роботите и изкуственият интелект са основните двигатели на производителността през следващия век, може би наличието на огромно население, за което да се полагат грижи, особено население, което е контролирано чрез ограничение на интернета и достъпа до информация, ще се окаже по-скоро пречка за Китай. Бързото застаряване на китайското население допълнително задълбочава проблема.

Понеже нарастващото значение на роботите и изкуствения интелект намаляват китайското предимство в производството, способността да бъдеш лидер в технологиите ще придобие по-голяма значение. Така, сегашната тенденция към по-голяма концентрация на власт и контрол в ръцете на централното правителство, в противовес на частния сектор, може да подреже крилете на Китай, докато световната икономика достига по-високи етапи на развитие.

Възможността Китай никога да не измести САЩ като световен икономически хегемон е обратната страна на проблема с технологиите и неравенството. На Запад всеки се притеснява за бъдещето на труда, но в много отношения това е по-голям проблем за китайския модел на развитие, отколкото за американския. САЩ трябва да решат проблема как да разпределят доходите вътрешно, особено като се има предвид изключително концентрираната собственост върху нови идеи и технологии. Китай обаче има допълнителен проблем - как в ерата на машините да удължи изключителните си права на световна сила в износа.

Вярно, много слабо вероятно е критиките и недоволството на президента Доналд Тръмп да доведат до мащабно завръщане на производствени работни места в САЩ. САЩ обаче имат потенциала да увеличат размера на производствената си база, ако не като работни места, то като продукция. Все пак днешните високотехнологични производствени цехове произвеждат много повече с много по-малко работници. Роботите и изкуственият интелект се използват не само в производството и безпилотните автомобили. Лекари-роботи, финансови съветници-роботи, адвокати-роботи са само върхът на айсберга в настъплението на машините в сегмента услуги на трудовия пазар.

Разбира се, възходът на Китай едва ли е мираж, а бурният му растеж не се основава само на голямото население. Индия има население, което е близко по числеността си (и в двете страни живият по около 1,3 милиарда души), но поне засега е доста назад. Трябва да се отдаде дължимото на китайските ръководители за чудотворната работа, която свършиха, извеждайки от бедността милиони хора и създавайки средна класа.

Бързият китайски растеж обаче е движен главно от технологичното наваксване и инвестициите, пише Рогоф. И макар Китай, за разлика от Съветския съюз, да демонстрира много по-големи компетенции в развитието на създадени на местно ниво иновации - китайските компании вече са лидери в следващото поколение мобилни мрежи 5G, а китайският капацитет за водене на кибервойни отговаря изцяло на американския, това да си близо до най-съвременните технологии не е същото като да ги определяш. Напредъкът на Китай все още до голяма степен идва от внедряването на западни технологии, а в някои случаи, от присвояване на интелектуална собственост. Тръмп едва ли е първият американски президент, който се оплаква по този параграф, и е прав, (макар че започването на търговска война не може да бъде решение).

В икономиката на 21 век други фактори като върховенството на закона, както и достъпът до енергия, обработваема земя и чиста вода, могат също да стават все по-важни. Китай върви по собствен път и не е изключено все пак да докаже, че централизираните системи могат да дадат тласък на развитието още по-напред и по-бързо, отколкото някой си е представял, да докаже, че е много повече от просто страна с растящ среден доход. Световната доминация на Китай обаче едва ли е предопределеният несъмнен факт, който толкова много експерти изглежда приемат, допълва Рогоф.

Все пак САЩ също са изправени пред големи предизвикателства. Например страната трябва да измисли начин да обуздае динамичния технологичен растеж, като същевременно предотврати прекомерната концентрация на богатство и власт. Да бъдеш хегемон обаче не изисква да бъдеш най-голямата страна в света - в противен случай, Англия никога нямаше да управлява голяма част от света, както стана в продължение на повече от век. Китай може да поведе дигиталното бъдеще, ако САЩ "изгубят топката", но няма да стане доминираща световна сила, само защото има по-голямо население. Напротив, настъпващата епоха на машините може да бъде преломен фактор в битката за хегемония.

* Кенет Рогоф е професор по публична политика и икономика в Харвардския университет и бивш главен икономист на Международния валутен фонд.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

22
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
А ако държа пистолета,нищо не ти дължа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
А ако държа пистолета,нищо не ти дължа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 4
Sokratus
преди 6 години
Много тежки времена идат. Долара пада с 15% и коя валута е почти привързана към долара!?! Не беше ли юана!?! И коя държава държи над 1 трлн долава в американски книжа!?! Япония нали, на Китай САЩ му дължи! От време на време препрочитай българските поговорки:Ако дължа 10лв е мой проблем, но ако дължа 1000лв е проблем на този от който съм ги взел!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 6
supertrader
преди 6 години
В Китай индивидуалната свобода е много по голяма отколкото в перчещите се със свобода държави и няма никаква центраизация и държавата е много слаба а дънъците в пъти по ниски отколкото в САЩ, Русия и Европа. Тримата *** много добре знаят какво да направят но се управляват от шамандури които мислят само за това как да вземат парите за да ги преразпределят - социализъм му се вика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 3
comet
преди 6 години
Древните египтяни са имали поне десетина различни тълкувания/разбирания за текстовете които са писали (според ******* на четящия). ... Днес сме потопени в океян от споделена всякаква информация, която всеки отсява/поема според ******* на сетивата си. ... Различните хора имаме нужда от различна храна за мозъка/мотивацията, заради което аз чета мненията само на определени хора тук. Споделеното от теб вчера (за заявената позиция на китайският военен) ме вдъхнови да споделя днешното, та и аз ти благодаря, братко, както и на болшинството други! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 19
honaniga
преди 6 години
Такава статия веднага разпалва въображението на феновете на Китай и Русия.Или казано по друг начин на вярващите, че държавата е тази която трябва да им казва, с какво да се хранят, къде да спят, колко деца да имат плюс удоволствието да ги управлява богоизбран елит. Някои доброволно искат да са рая и да се прехласват на елит. Халал да им е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 16
Иван Митев
преди 6 години
САЩ и Китай понасят щети от пренебрегване вредата от въведената парична единица. Все още правителствата на САЩ и Китай не зачитат допусканата държавна грешка и техните щети се уголемяват.Двубоят между тези държави ще загуби тази, при която по-рано настъпят катастрофални щети от допусканата държавна грешка.Възможностите са: Първа: При пренебрегването на вредата от въведената парична единица, щетите в САЩ и Китай се увеличават.Втора: Прилагането на защита срещу вредата от въведената парична единица.Тогава ще е прекратен водещият причинител за сегашните актуални щети в съответната държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 14
khao
преди 6 години
не за друго, ами не е верно, все пак това са високи технологии които Китай НЕ произвеждат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 6
khao
преди 6 години
къде го чете ? в шок ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 3
V.At.
преди 6 години
Преди малко четох, че Тръмп налага високи мита на вноса на индустриални роботи от Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още