IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Настроенията на азиатските борси остават смесени

Във фокуса на пазарите е срещата между щатската делегация и китайските им колеги в четвъртък и петък в Пекин

11:11 | 03.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Настроенията на азиатските борси остават смесени и в четвъртък на фона на започващите разговори между САЩ и Китай по казуса с търговията, съобщава CNBC.

На борсата в Южна Корея индексът Kospi се понижи с 0,73% до 2487,25 пункта. Банките и представителите на промишления сектор се търгуваха основно на червена територия, докато технологичните компании успяха да отчетат повишения.

В Австралия местният измерител S&P/ASX 200 се повиши с 0,8% до 6098,30 пункта, подкрепен най-вече от производителите на злато и суровинния сектор.

Акциите на National Australia Bank поевтиняха с 0,64%, след като банката обяви с 16% по-ниска печалба заради разходи, свързани с преструктурирането.

Хонконгският показател HangSeng загуби 1,44% от стойността си. Финансовият и технологичният сектор отчетоха понижения съответно от 1,29% и 1,59%. В същото време производителят на смартфони и свързани устройства Xiaomi подаде документи за първично публично предлагане в Хонконг. Очаква се това да е най-голямото листване на китайска технологична компания от близо четири години насам.

„Пониженията на пазара вероятно се дължат на опасенията от евентуално избухване на търговска война“, смята Кени Уен, стратег в Everbright Sun Hung Kai, цитирайки доклад на Ройтерс, в който китайски държавен служител заявява, че Китай има „много по-голяма способност да устоява“ на последиците от търговска война, отколкото САЩ.

Въпреки притесненията около търговските въпроси в континенталната част на страната Shanghai Composite заличи по-ранните си загуби и завърши сесията на плюс с 0,65%.

Широкият регионален индекс MSCI, който проследява борсите в региона (без Япония), се придвижи в посока надолу с 0,6%.

Борсата в Япония не работеше поради отбелязване на Деня на конституцията в страната.

Във фокуса на пазарите е срещата между щатската делегация и китайските им колеги в четвъртък и петък в Пекин.

Министърът на финансите Стивън Манучин, министърът на търговията Уилбър Рос и търговският представител Робърт Лайтизър са сред официалните представители на САЩ, участващи в срещата.

Федералният резерв остави основния лихвен процент в САЩ непроменен, но централната банка също така подчерта, че цените нарастват и очакват инфлацията да се приближи до целта си от 2% в средносрочен план.

Промяната в изявлението на регулатора е ключова, тъй като се смята, че подобно ниво на инфлация е здравословно и е сигнал за продължаване на политиката на увеличение на лихвите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още