IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се отдалечава от тригодишния си връх

Увеличаващият се натиск върху цените се наблюдава и на физическия пазар

10:18 | 11.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

По време на азиатската търговия в четвъртък петролът се отдръпна от тригодишния връх, който беше достигнал след възходящ тренд от началото на декември, донесъл му поскъпване от 13%, отбелязва CNBC.

Въпреки опасенията на някои анализатори за прегряване на пазара изненадващият спад на резервите в САЩ носи известна подкрепа. Към края на миналата седмица запасите от черно злато в най-голямата икономика в света са намалели с 4,9 милиона барела до 419,5 милиона барела, като вероятно това се дължи на екстремно ниските температури в страната. Производството пък се е свило с 290 хиляди барела на ден до 9,5 милиона барела. 

Фючърсите върху американския лек суров петрол с доставка през февруари отчетоха понижение на цената си от 0,09% до 63,51 долара за барела. При сорта Брент поевтиняването беше дори по-голямо – с 0,16% до 69,09 долара за барел.

„Пазарите са сякаш малко уморени и една здравословна корекция мисля, че би се отразила добре“, коментира пред CNBC Стивън Инес, ръководител на търговията за азиатско-тихоокенския регион в брокерската компания Oanda.

Увеличаващият се натиск върху цените се наблюдава и на физическия пазар на петрол, тъй като Иран и Ирак, които са съответно на второ и на трето място по производство на черно злато в света, тази седмица намалиха предлаганите цени, за да могат да бъдат по-конкурентоспособни.

На стоковите пазари златото продължава да се движи на отрицателна територия. И в четвъртък цената на фючърсния пазар се понижи с 0,08% до 1318,30 долара за тройунция. При търговията с незабавна доставка обаче имаше минимално поскъпване от 0,06% до 1317,72 долара за тройунция.

Доларовият индекс, който следи представянето на американските пари спрямо кошница от шест основни валути, достигна ниво от 92,466, понижавайки се леко спрямо ден по-рано. Щатският долар поскъпна спрямо йената с 0,34% до 111,82 йени, след като по-рано през седмицата леко се обезцени заради намаляване на покупките на държавни облигации от страна на Японската централна банка.

Биткойнът поевтиня до цена от 13 422,36 долара за брой на борсата CoinDesk след информация, че правителството на Южна Корея подготвя законопроект за забрана на търговията с криптовалути. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още