IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поредно понижение на лихвите в Австралия подкрепи азиатските борси

Австралийската централна банка сви лихвата си с 25 базисни пункта до ново рекордно дъно от 0,5%

12:06 | 03.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg

Повечето азиатски борси приключиха сесията във вторник с ръст, въпреки че той беше ограничен заради отслабващите очаквания, че централните банки може да предприемат действия за справяне с последиците от епидемията с коронавирус, предава CNBC.

Основните китайски индекси приключиха сесията на зелена територия, като Shenzhen Component е нагоре с 0,9% до 11 484,21 пункта, а Shenzhen Composite отбеляза ръст от 1,031% до ниво от 1888,92 пункта. Shanghai Composite напредна с 0,74% до около 2992,90 пункта. Хонконгският Hang Seng беше нагоре с около 0,3% към последния час от търговията.

В Южна Корея Kospi се повиши с 0,58% до 2014,15 пункта. Японският Nikkei 225 обаче се понижи с 1,22% и завърши търговията на ниво от 21 082,73 пункта, а Topix отбеляза спад от 1,36% до ниво от 1505,12 пункта.

Австралийският S&P/ASX 200 напредна с 0,69% до 6435,70 пункта, след като Австралийската централна банка съобщи днес, че понижава лихвата си с 25 базисни пункта до 0,5%, което е ново рекордно дъно. След решението й австралийският долар скочи до 0,6549 щатски долара.

„Епидемията от коронавирус в света оказва значително влияние върху австралийската икономика в момента, особено в секторите на образованието и туризма“, каза гуверньорът на Австралийската централна банка Филип Лоу в комюнике.

„Глобалната епидемия от коронавирус се очаква да забави напредъка в Австралия към пълна заетост и постигане на целта за инфлация. Поради това Бордът на директорите прецени, че е уместно да смекчи още повече паричната политика, за да окаже допълнителна подкрепа на заетостта и икономическата дейност“, допълни Лоу.

В Малайзия, която беше обхваната от политическа несигурност, довела до неочаквано назначаване на нов премиер, централната банка на страната понижи основната си лихва с 25 базисни пункта до 2,5%. Това е най-ниското й ниво от 10 години насам, съобщава Ройтерс.

Ръстовете в Азия бяха ограничени, след като Ройтерс съобщи, че се очаква Г-7 да публикува комюнике днес или утре с мерки за справяне с последиците от коронавируса.

В момента те не включват никакъв конкретен призив за нови държавни разходи или координирано понижаване на лихвите от централните банки, информира Ройтерс, като се позова на официален представител на Г-7, запознат с разговорите.

Инвеститорите са в очакване на конферентен разговор между финансовите министри и централните банкери за координиране на финансовия и икономически отговор на коронавируса.

Разговорът, който се очаква по-късно днес, ще бъде ръководен от американския финансов министър Стивън Манучин и гуверньора на Фед Джером Пауъл. В него ще се включат и представители на седемте най-индустриализирани страни в света.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, е на ниво от 97,444 пункта. Японската йена засилва позициите си до 107,93 йени за долар, след като по-рано достигна дъно от 108,53 йени.

Цената на петрола се повиши в следобедната търговия в Азия, като фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 0,92% до 52,38 долара за барел, а контрактите върху американския лек суров петрол WTI отбелязват ръст от 1,43% до 47,42 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още