Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

САЩ: Китай разширява ядрения си арсенал по-бързо от очакваното

Ускоряването "е много обезпокоително за нас", заяви служител на отбраната на САЩ

САЩ: Китай разширява ядрения си арсенал по-бързо от очакваното

Снимка: Gilles Sabrie/Bloomberg

Китай разширява ядрения си арсенал много по-бързо, отколкото се очакваше, намалявайки разликата със Съединените щати, заяви Пентагонът в доклад, публикуван днес.

Според доклада, цитиран от AFP, до 2027 г. Китай може да разполага със способни да влязат в експлоатация 700 ядрени бойни глави, а до 2030 г. броят им може да достигне 1000 - арсенал, който е два пъти и половина по-голям от този, който Пентагонът предвиждаше само преди година, предава БГНЕС.

Китайската народна република (КНР) инвестира и разширява броя на своите наземни, морски и въздушни платформи за ядрена доставка и изгражда инфраструктура, необходима за поддържане на това значително разширяване на ядрените ѝ сили.

Оценката е направена в годишния доклад на Министерството на отбраната на САЩ до Конгреса за развитието на китайската армия.

Подобно на Съединените щати и Русия, двете водещи ядрени сили, Китай изгражда "ядрена триада" - способности за доставяне на ядрени оръжия от балистични ракети с наземно базиране, от ракети, изстрелвани от въздуха, и от подводници, се казва в доклада.

Според него Китай вероятно не се стреми да разполага с капацитет за нанасяне на непровокиран ядрен удар по ядрено въоръжен противник - най-вече САЩ, но иска да възпре атаките на други страни, като поддържа надеждна заплаха за ядрен ответен удар.

Преди година в доклада на Пентагона за Китай се казваше, че страната разполага с около 200 носими бойни глави и ще удвои броя им до 2030 г.

През последните месеци независими изследователи публикуваха сателитни снимки на нови ядрени ракетни силози в Западен Китай.

Ускоряването "е много обезпокоително за нас", заяви служител на отбраната на САЩ. То "повдига въпроси за техните намерения", каза служителят и призова Пекин за повече прозрачност по отношение на развитието на ядрените му сили.

Основен съперник на САЩ

Пентагонът обяви Китай за свой основен проблем в областта на сигурността в бъдеще, тъй като Пекин се ангажира да превърне Народноосвободителната армия в "сили от световна класа" до 2049 г., според официалния си план.

Китай разширява своите въздушни, космически и морски сили с цел да проектира своята мощ в световен мащаб, подобно на армията на Съединените щати от десетилетия.

Съперничеството засили опасенията за възможен сблъсък между САЩ и Китай, особено по отношение на Тайван, който Китай обявява за своя територия, но който е силно подкрепян от Съединените щати. В новия доклад на САЩ се казва, че бързата военна модернизация на Китай цели до 2027 г. да разполага с възможности за преодоляване на всякакъв отпор на усилията за връщане на Тайван чрез натиск или военна сила. В доклада се казва, че до 2027 г. Китай се стреми да разполага с "възможности да противодейства на американската армия в Индо-Тихоокеанския регион и да принуди ръководството на Тайван да седне на масата за преговори при условията на Пекин".

Кризата през октомври 2020 г.

Докладът потвърждава новините от последните месеци, в които се казва, че през октомври 2020 г. служители на Пентагона са били принудени да потушат реалните опасения в Пекин, че Съединените щати, водени от вътрешнополитическото напрежение, свързано с президентските избори, възнамеряват да предизвикат конфликт с Китай в Южнокитайско море. След като високопоставени служители на Пентагона са преминали към директен разговор с китайските си колеги, опасенията са намалели и говорител на китайската отбрана е обявил публично, че Съединените щати всъщност не планират да предизвикат криза.

"Тези събития очертаха възможността за недоразумения и грешни изчисления и подчертаха важността на ефективната и навременна комуникация", се казва в доклада.

Той поставя под въпрос и намеренията на Народноосвободителната армия в биологичните изследвания на вещества, които потенциално имат както медицинска, така и военна употреба.

"Изследванията, проведени във военномедицинските институции на КНР, обсъждат идентифицирането, тестването и характеризирането на различни семейства мощни токсини с двойна употреба", се казва в доклада, което поражда опасения относно спазването на глобалните договори за биологични и химически оръжия. Такива опасения отекват от началото на 2020 г., след като пандемията от Covid-19 избухна първо в района на китайска лаборатория за биологични изследвания с връзки с Армията в Хунан. Китайците отрекоха лабораторията да има нещо общо с епидемията от Covid, но ограничиха достъпа на разследващите.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

2
 
2
 
7
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
М-м да, явно ще ни се наложи да живеем в много-полюсен свят с всички съпътстващи неудобства от това. Поне за сега. До кога не се знае. Таман се бяхме настанили удобно под крилото на Големите - ЕС и САЩ и нещата вече не са това, което бяха. Най-голямото неудобство е, че в такъв свят искат или не искат и на малките народи по света им се налага да имат някаква собствена политика, която да защитава интересите им. А това е много трудно за повечето елити на такива народи. Те просто не знаят как да го правят. Свикнали са и знаят как да са под нечие крило, да са нещо като (модерни) васали. Ние сме класичеки пример за това.
2
 
1
 
6
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ядреното оръжие е единствения гарант за мир, именно то предпази света от 3 СВ до сега, а не разни ООН и високопарни слова.
5
 
3
 
5
Solar Power до: elinelinov
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Колко да са честни китайците и справедливи :) Ходил ли си ? Виждал ли си интернета как е лимитиран. Под тяхно господство няма да можеш тук на форумчето да си пишеш каквото искаш :) Най-много да отидеш в трудов лагер :)
7
 
4
 
4
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Три ушати празноглави трола с забити петолъчки на тесните си челца, бързо скокнаха на барикадата.
10
 
3
 
3
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Трябват кавбоите да решат могат или не и колко "имат" право.Тъй като светът принадлижи на тях и "Господ обича Америка" .Изглежда и Госпдът обича престъпниците аз си милех,че обича честните и справедливите.

Още от Азия
Индексите в Азия се повишиха след намаляването на лихвите в Китай