IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Китай разширява ядрения си арсенал по-бързо от очакваното

Ускоряването "е много обезпокоително за нас", заяви служител на отбраната на САЩ

21:04 | 03.11.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gilles Sabrie/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gilles Sabrie/Bloomberg

Китай разширява ядрения си арсенал много по-бързо, отколкото се очакваше, намалявайки разликата със Съединените щати, заяви Пентагонът в доклад, публикуван днес.

Според доклада, цитиран от AFP, до 2027 г. Китай може да разполага със способни да влязат в експлоатация 700 ядрени бойни глави, а до 2030 г. броят им може да достигне 1000 - арсенал, който е два пъти и половина по-голям от този, който Пентагонът предвиждаше само преди година, предава БГНЕС.

Китайската народна република (КНР) инвестира и разширява броя на своите наземни, морски и въздушни платформи за ядрена доставка и изгражда инфраструктура, необходима за поддържане на това значително разширяване на ядрените ѝ сили.

Оценката е направена в годишния доклад на Министерството на отбраната на САЩ до Конгреса за развитието на китайската армия.

Подобно на Съединените щати и Русия, двете водещи ядрени сили, Китай изгражда "ядрена триада" - способности за доставяне на ядрени оръжия от балистични ракети с наземно базиране, от ракети, изстрелвани от въздуха, и от подводници, се казва в доклада.

Според него Китай вероятно не се стреми да разполага с капацитет за нанасяне на непровокиран ядрен удар по ядрено въоръжен противник - най-вече САЩ, но иска да възпре атаките на други страни, като поддържа надеждна заплаха за ядрен ответен удар.

Преди година в доклада на Пентагона за Китай се казваше, че страната разполага с около 200 носими бойни глави и ще удвои броя им до 2030 г.

През последните месеци независими изследователи публикуваха сателитни снимки на нови ядрени ракетни силози в Западен Китай.

Ускоряването "е много обезпокоително за нас", заяви служител на отбраната на САЩ. То "повдига въпроси за техните намерения", каза служителят и призова Пекин за повече прозрачност по отношение на развитието на ядрените му сили.

Основен съперник на САЩ

Пентагонът обяви Китай за свой основен проблем в областта на сигурността в бъдеще, тъй като Пекин се ангажира да превърне Народноосвободителната армия в "сили от световна класа" до 2049 г., според официалния си план.

Китай разширява своите въздушни, космически и морски сили с цел да проектира своята мощ в световен мащаб, подобно на армията на Съединените щати от десетилетия.

Съперничеството засили опасенията за възможен сблъсък между САЩ и Китай, особено по отношение на Тайван, който Китай обявява за своя територия, но който е силно подкрепян от Съединените щати. В новия доклад на САЩ се казва, че бързата военна модернизация на Китай цели до 2027 г. да разполага с възможности за преодоляване на всякакъв отпор на усилията за връщане на Тайван чрез натиск или военна сила. В доклада се казва, че до 2027 г. Китай се стреми да разполага с "възможности да противодейства на американската армия в Индо-Тихоокеанския регион и да принуди ръководството на Тайван да седне на масата за преговори при условията на Пекин".

Кризата през октомври 2020 г.

Докладът потвърждава новините от последните месеци, в които се казва, че през октомври 2020 г. служители на Пентагона са били принудени да потушат реалните опасения в Пекин, че Съединените щати, водени от вътрешнополитическото напрежение, свързано с президентските избори, възнамеряват да предизвикат конфликт с Китай в Южнокитайско море. След като високопоставени служители на Пентагона са преминали към директен разговор с китайските си колеги, опасенията са намалели и говорител на китайската отбрана е обявил публично, че Съединените щати всъщност не планират да предизвикат криза.

"Тези събития очертаха възможността за недоразумения и грешни изчисления и подчертаха важността на ефективната и навременна комуникация", се казва в доклада.

Той поставя под въпрос и намеренията на Народноосвободителната армия в биологичните изследвания на вещества, които потенциално имат както медицинска, така и военна употреба.

"Изследванията, проведени във военномедицинските институции на КНР, обсъждат идентифицирането, тестването и характеризирането на различни семейства мощни токсини с двойна употреба", се казва в доклада, което поражда опасения относно спазването на глобалните договори за биологични и химически оръжия. Такива опасения отекват от началото на 2020 г., след като пандемията от Covid-19 избухна първо в района на китайска лаборатория за биологични изследвания с връзки с Армията в Хунан. Китайците отрекоха лабораторията да има нещо общо с епидемията от Covid, но ограничиха достъпа на разследващите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
Achtung
преди 2 години
Ядреното оръжие е единствения гарант за мир, именно то предпази света от 3 СВ до сега, а не разни ООН и високопарни слова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
Solar Power
преди 2 години
Колко да са честни китайците и справедливи :) Ходил ли си ? Виждал ли си интернета как е лимитиран. Под тяхно господство няма да можеш тук на форумчето да си пишеш каквото искаш :) Най-много да отидеш в трудов лагер :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Три ушати празноглави трола с забити петолъчки на тесните си челца, бързо скокнаха на барикадата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 10
elinelinov
преди 2 години
Трябват кавбоите да решат могат или не и колко "имат" право.Тъй като светът принадлижи на тях и "Господ обича Америка" .Изглежда и Госпдът обича престъпниците аз си милех,че обича честните и справедливите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 8
дядя Вова
преди 2 години
Паръта прай бурбътъ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
Pyramid
преди 2 години
"САЩ: Китай разширява ядрения си арсенал по-бързо от очакваното", а ястребите във Вашингтон сън не ги лови...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още